Készült: 2020.01.24.03:41:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2019.07.12.),  21-26. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:13


Felszólalások:   15-20   21-26   27-32      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Jelezni kívánom képviselőtársaimnak, hogy ez nem egy kórusmű, hogy úgy adják elő; államtitkár úr meghallgatja önöket, önök viszont végigkommentálják. Nem működik így, még ha az utolsó nap, akkor sem. (Szabó Timea: És akkor mi van?  Kunhalmi Ágnes: Ők is!) Akkor sem, képviselő asszony!Tisztelt Országgyűlés! Folytatjuk munkánkat. Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Vadai Ágnes képviselő asszony, DK-képviselőcsoport: „Ki a magyar?” címmel. Öné a szó, képviselő asszony.

DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon szórakoztató azt hallgatni maguktól és a házi médiájuktól, hogy a csúnya DK-s képviselők leszavazták az önök képviselőit Brüsszelben. Maguk azt hazudják, hogy azért tesszük, amit teszünk, mert mi nem vagyunk igazi magyarok, bennünket nem érdekel a haza sorsa (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Így van!), és mi Soros Györgyöt választottuk a pacal, a Túró Rudi vagy éppen a pálinka helyett. (Derültség az ellenzék soraiban.) Na de, képviselőtársaim, ki volt az, aki kilenc évvel ezelőtt a felhatalmazását arra használta, hogy lerombolja a magyar demokráciát, és szépen fokozatosan visszaépítse a pártállamot? Ki volt az, aki a magyar rendszerváltás utáni történelemben egyedülálló módon egy olyan egypárti alkotmányt fogadott el, amit önökön kívül senki, de senki, egyetlen ellenzéki szavazó sem támogatott? (Dr. Rétvári Bence: Be se jöttetek vitatkozni!) Ki volt az, aki olyan választási törvényt fogadott el, ami a saját érdekét szolgálja? Ki volt az, aki olyan pártkatonákat küldött az Alkotmánybíróságba, hogy ott is a kormány akarata érvényesüljön? (Dr. Rétvári Bence: Bihari Mihály lenne az?) És ki volt az, aki egykori képviselőjelöltjét tette meg a Legfőbb Ügyészség élére, pontosan azért, hogy a kormányzati korrupciós ügyek ne jussanak el a vádemelésig? (Közbeszólások az ellenzék soraiból: Úgy van!) És ki volt az, aki egy másik képviselőt, egy aktív képviselőt küldött az Állami Számvevőszék élére, hogy aztán gigabírságokkal lehetetlenítse el az ellenzéki pártokat? (Dr. Rétvári Bence: Warvasovszky Tihamér?) Ki volt az, aki fideszes táskahordókat küldött a Médiatanácsba, hogy aztán az legyen a válasz arra, hogyha egyetlen ellenzéki képviselő sem szerepelhet a kormánypárti tévében, hogy ez elfogulatlan tájékoztatás? És ki volt az, képviselőtársaim, aki az elmúlt kilenc évben minden egyes ellenzéki törvényjavaslatot, kezdeményezést vagy éppen költségvetési módosító javaslatot érdemi vita és párbeszéd nélkül lesöpört az asztalról? Elgondolkodtak ezeken a kérdéseken? És ki az, aki magasról tesz az ellenzéki képviselőkre, akik ebben a Házban legalább két és fél millió választót képviselnek, és ennek megfelelő súlya kellene hogy legyen a szavuknak?

(10.50)

Segítek önöknek, választhatnak: a) Soros György, b) a gyíkemberek vagy c) inkább önök. Tisztelt Képviselőtársaim! Az a nagy helyzet, hogy önök, önök tették ezt, önök cserélték le az újkori magyar demokráciát és az európai Magyarországot egy korrupt, urambátyám pártállamra, ahol egyetlen ember, Orbán Viktor élet és halál ura.

Ezek után őszintén nem értem azt az óvodás nyavalygást  ahogy önök szokták mondani , sivalkodást, hogy jaj, a csúnya ellenzék nem támogat bennünket. Nem is értem, hogy min lepődtek meg!

Na de jól figyeljenek! Mi, ahol érjük, akadályozni fogjuk önöket. (Dr. Fazekas Sándor: Próbáljátok meg!) A legutolsó kis pozíciószerzésüknek is keresztbe fogunk feküdni. (Gréczy Zsolt: Így van!  Dr. Rétvári Bence: Mi itt megszavaztuk minden tisztségviselőtöket a parlamentben!) Magukra ugyanaz vár a következő öt évben az Európai Parlamentben, amit maguk tettek az elmúlt kilenc évben itthon az ellenzéki választókkal. (Dr. Rétvári Bence: Mi megszavaztuk minden tisztségviselőtöket!  Zaj a DK és a Párbeszéd soraiban.) És mielőtt azt mondanák, hogy ez kicsinyes bosszú, nem!

Önök az elmúlt kilenc évben itthon minden egyes írott és íratlan szabályt felrúgtak, egy Európa-ellenes, korrupt banánköztársasággá züllesztették a hazámat. (Dr. Fazekas Sándor: Na, ne viccelj már!) Szégyelljék ezért magukat! (Moraj a kormánypártok soraiban.) Márpedig, tisztelt képviselőtársaim, ha egy országban nincsen demokrácia és az állampárt képviselői tudomást sem vesznek az ellenzéki szavazókról (Dr. Rétvári Bence: 2006! Gergényi? Jogállam?!), akkor ne legyenek már megsértődve, ha ennek megfelelően kezeljük magukat! Maguk elárulták ezt a hazát, ezért tőlünk semmilyen segítséget nem fognak kapni. (Kunhalmi Ágnes tapsol.) Maguknak bukniuk kell, ez a nemzeti érdek, és ezért mi mindent meg fogunk tenni. (Kunhalmi Ágnes: Így van!  Közbeszólások az MSZP és a DK soraiból.)

Az Európa-ellenesek elbukták az európai parlamenti választást, még a Néppárton belül is. A nagy mellényből nagy zakó lett, hát, viseljék ezt méltósággal! Maguknak egyetlenegy dolog maradt az Európai Parlamentben, szépen csendesen félrevonulni, és figyelni, ahogy az Európa-párti erők, benne a Demokratikus Koalíció alakítja Európa és benne Magyarország sorsát. (Derültség, zaj a kormánypártok soraiban.) És, kormánypárti képviselő hölgyek és urak, ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy ki a magyar.

Mi nem vitatjuk el a magyarságukat. Szerintünk önök is magyarok, és mi is magyarok vagyunk, csak maguk korrupt gazemberek, mi pedig hazafiak vagyunk (Derültség a kormánypártok soraiban.  Taps a DK és az MSZP padsoraiban.), és egy hazafi soha, semmilyen körülmények között nem segít azoknak, akik elárulják a hazát, sem itthon, sem Brüsszelben, és akkor sem, ha fúziós pacallevest főz. Köszönöm. (Taps a DK, az MSZP és a Párbeszéd padsoraiban.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, hogy szívem szerint egy mondatot mondanék, de gondolom, államtitkár úr megteszi helyettem. (Dr. Vadai Ágnes: Ne tegye! Nem az a dolga, hogy kommentálja a történéseket, hanem hogy korrektül vezesse az ülést. Elfogulatlanul vezesse az ülést!) Államtitkár úr, öné a szó. (Gréczy Zsolt: Magának nem az a dolga, hogy kommentálja, hanem az, hogy vezesse az ülést!) Dömötör Csaba államtitkár úr válaszol a kormány nevében. Öné a szó, államtitkár úr. (Moraj, közbeszólások az MSZP, a DK és a Párbeszéd soraiból.  Dr. Vadai Ágnes: Tessék pacalhuszárkodni!  Szabó Timea: Nem azért ül ott az elnök úr, hogy mondjon egy mondatot!  Dr. Vadai Ágnes: Azért ül ott, hogy elfogulatlanul vezesse az ülést!) Képviselő asszony, ön elmondta a beszédét, befejezte, megkérem, hogy szíveskedjen meghallgatni a választ. (Zaj a DK és az MSZP soraiban.) Öné a szó, államtitkár úr.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Három rövid reakció: egyrészt az ellenzék viselkedési és neveltetési problémáit nem szeretném kommentálni. Azzal kapcsolatban, hogy nem kap a kormány segítséget, köszönjük szépen, Gyurcsány Ferenc segítségére nincsen szükségünk (Dr. Vadai Ágnes: Akkor miért sivalkodtok?!  Szabó Timea: Akkor meg mért sivalkodtok?!), ami pedig a demokráciát illeti, a szemkilövetőktől nem kérünk kioktatást. (Taps és közbeszólások a kormánypártok soraiból, köztük: Így van!) Ami a brüsszeli eseményeket illeti, arra valóban nehéz szavakat találni, hogy az ellenzék a DK vezetésével mit művelt Brüsszelben az elmúlt napokban. Mondjuk, a szégyen szó sokaknak eszébe jut, de vannak ennél sokkal cifrább vélemények is. Kampányt indítottak a magyar jelöltek ellen, le akarják halkítani a magyarok hangját Brüsszelben. (Dr. Vadai Ágnes: Nem a magyarokét, csak a fideszesekét!  Gréczy Zsolt és Arató Gergely: Csak a fideszesekét!) Szintet léptek tehát a Magyarország elleni aknamunkában, és ahelyett, hogy a szemüket lesütnék és a kertek alatt elkullognának, még büszkék is erre. (Gréczy Zsolt: Ugyanazt kapjátok, amit ti csináltatok!  Szabó Timea: Nem felmentés az, hogy 53 százalék!) Nem tudjuk, hogy kinek dolgoznak, de Magyarországnak biztosan nem.

Miről is van szó? Kezdődött az egész azzal, hogy meg akarták fúrni Járóka Lívia európai parlamenti alelnökségét, aki nem mellékesen az első roma származású képviselő volt az Európai Parlamentben. (Gréczy Zsolt: Mondta ezt a Liberális Internacionálé volt elnöke!  Szabó Timea: Az, hogy valaki roma, az nem felmentés!), és a roma stratégia mellett összeurópai szegénység elleni stratégiáért is küzd. Ha önöknek valóban fontos lenne a szegénység elleni küzdelem és a romák integrációja, akkor nem fúrták volna az ő jelöltségét (Közbeszólások a kormánypártok soraiból, köztük: Így van!), de nem ez a fontos, hanem csak a saját hatalmi érdekük. (Szabó Timea: Járóka Lívia is az önök embere!)

De a baloldal nem állt meg itt. A Momentum nevű alakulat megindított egy kampányt azért, hogy ne válasszanak meg egyes magyar jelölteket tisztségekbe.

Tehát alig keltek ki a fiókák az SZDSZ-feliratú tojásból, már neki is rontottak az országnak. (Zaj, közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Ehhez aztán több baloldali frakció is csatlakozott, önök is csatlakoztak. (Dr. Vadai Ágnes és Szabó Timea közbeszól.  Az elnök csenget.)

Ezzel az előre kitervelt kampánnyal felrúgták a frakciók közötti megállapodást és a szokásjogot is. Tisztelt Képviselő Asszony! Ez a megállapodás nem egy eseti jellegű megállapodás, hanem több évtizede így működik, azt szolgálja, hogy a választások eredménye tükröződjön a parlament vezető tisztségeiben. (Gréczy Zsolt: Akkor Andor Lászlót meg Kovács Lászlót miért nem támogattátok?!) Ezt rúgták fel önök. Önök hátat fordítottak a demokráciának!

Szeretném önöket arról tájékoztatni, de nagyon jól tudják, hogy a magyar parlamentben is van ilyen szokásjog. Ezért lehet Hiller képviselő úr a Ház alelnöke, ezért lehet Sneider képviselő úr a Ház alelnöke, ezért lehet Mirkóczki képviselő úr a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, és, tisztelt képviselő asszony, ezért lehet ön a Honvédelmi bizottság alelnöke (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.), nem azért, mert olyan fényesen szerepeltek a választásokon. Szóval, hadd tegyem fel a kérdést, tisztelt képviselő asszony, önök szerint elfogadható lenne, ha a kormánypárti többség minden ellenzéki tisztségviselőtől megvonná a támogatást? (Szabó Timea: Vonjátok!)

Bármit is gondol (Dr. Vadai Ágnes: Vonjátok meg!), bármit is gondolnak erről (Közbeszólások a DK és a Párbeszéd soraiból  Az elnök csenget.), ha ez megtörténne, akkor az összes nemzetközi fórumot telekiabálnák a magyar demokrácia állapotáról, még a nem létező intézményeket is telekiabálnák.

Azzal, amit Brüsszelben műveltek, nem nekünk fordítottak hátat, hanem a magyar embereknek és a magyar érdekképviseletnek (Gréczy Zsolt: Ez nem igaz! A Fidesznek!), akik egyrészt 53 százalékban támogatták a kormánypártokat, és akik, bármit is gondoljanak a különböző ügyekben (Szabó Timea: És akkor mi van? 47 százalék meg nem támogatta!), biztosan nem azt várják a megválasztott európai képviselőktől, hogy a magyar képviseletet gyengítsék, különösen nem akkor, amikor felpörögnek a költségvetési tárgyalások. (Zaj, közbeszólások a DK és a Párbeszéd soraiból.  Gréczy Zsolt: Semmilyen körülmények között nem támogatjuk a fideszeseket!  Az elnök csenget.)

ELNÖK: Szabó Timea képviselő asszony! Államtitkár úr, öné a szó.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Arra a mondatomra, tisztelt képviselő asszony, hogy 53 százalék tüntette ki a bizalmával a kormánypártokat, ön azt kiabálta be, hogy akkor mi van. (Szabó Timea: És mi van a 47 százalékkal? …több van, mint neked!) Tisztelt képviselő asszony, ez demokrácia, szokjon hozzá! (Taps a kormánypártok soraiban.  Zaj, közbeszólások a Párbeszéd, a DK és az MSZP soraiban.) Tisztelt képviselő asszony, ha a két kiabálás között van energiája, akkor engedje meg, hogy azt javasoljam önnek, tanulmányozza a történelmi műveket, és ne csak a történelmi műveket, hanem az irodalmi műveket is (Szabó Timea: Ti tanulmányozzátok Mikszáthot!), és azt fogja látni, hogy a magyarok sohasem támogatták azokat, akik ellenük fordultak, és a külföldi elvárásokhoz igazították a politikájukat. Aki ebben eljátszotta a bizalmat, később sohasem szerezte vissza. Önök gyakran szaladgálnak itt mindenféle pólókban, mindenféle feliratok vannak rajtuk. Sokféle feliratot láttunk már, javaslom, hogy egyszer vegyenek fel egy olyan pólót, amelyre az van írva, hogy én is magyar vagyok, és ha már egyszer felvették, akkor vegyék is komolyan. (Arató Gergely: Nekünk nem kell ezt bizonygatni!) Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.  Közbeszólások a DK soraiból.  Az elnök csenget.)
Felszólalások:   15-20   21-26   27-32      Ülésnap adatai