Készült: 2019.10.21.03:11:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2019.07.12.),  1-4. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:35


Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK : (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés ötödik rendkívüli ülését megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Tiba István és Szi-lágyi György jegyző urak lesznek segítségemre. Köszöntöm kedves vendégeinket és mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat.Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr a kormány nevében az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 35. § (1) bekezdésében foglaltak alapján az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte 2019. július 12-ére. Az indítványt és annak mellékletét a honlapon megismerhetik a képviselők és az érdeklődők.

Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásokkal folytatjuk a munkánkat. Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Korózs Lajos képviselő úr, az MSZP képviselőcsoportjából: „Aktuális ügyekről” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Vannak dolgok, amelyek működnek az országban, és vannak dolgok, amelyek nem működnek. Nem működik  mert ezzel folytatnám  például a rendőrség. Nem működik a rendőrség, mert borzasztóan kevés a rendőr, nagyon nagy a fluktuáció, ennek következtében nagyon sokat kell a rendőröknek túlórázni, viszont a túlórájukat nem fizetik ki. (Kontrát Károly: Nem igaz!)

Nem működik az egészségügy, mert borzasztóan kevés az orvos, kevés az egészségügyi szakdolgozó. A napokban lehetett olvasni, hogy ma már Romániában kétszer-háromszor annyit keresnek (Németh Szilárd István: Ne beszélj már hülyeséget, kérlek szépen!) az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók, mint Magyarországon; ez előrevetíti azt a lehetőséget, hogy már nem Angliába és Németországba mennek el az orvosok dolgozni, hanem hamarosan Romániába. Ugyanakkor látjuk azt is, hogy borzasztó nagy az orvoshiány az alapellátásban, a legfrissebb statisztikai adatok szerint 373 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon és 243 fogorvosi praxis. Gyakorlatilag a Duna-Tisza-közén alig van háziorvos már Magyarországon. Kedves Barátaim! Előre lehet jósolni, lehet látni, hogy egy-két év múlva egymillió embernek az országban nem lesz háziorvosa.

Nem működik az oktatás, hiszen borzasztóan kevés a tanár, borzasztóan kevés az óvodapedagógus, és borzasztóan kevés a fizetésük; természetes, hogy elhagyják a pályát, és nem is kívánnak a szakmájukban dolgozni. Terheli a rendszert az, hogy közel százezer gyerek hagyta úgy el az oktatást, hogy azt nem fejezte be, ezen túlmenően a legfrissebb adatok szerint 340 ezer olyan fiatal van, 18 és 35 év között, aki se nem tanul, se nem dolgozik, sem szakképzésben, gyakorlati képzésben nem vesz részt  ez a magyar fiataloknak a 20 százaléka.

Nem működik a tűzoltóság, mert a tűzoltóknak nem adnak fizetést, illetve amennyit adnak, azért nem hajlandók elvégezni a feladatukat. Azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy tartson otthon legalább egy vödör vizet, ha probléma van, mert a tűzoltó biztos, hogy nem fog kiérni.

És nem működik a kormányhivatal, nem működnek az államigazgatás alrendszerei, mert egyszerűen az emberek nem kapnak elegendő fizetést, és otthagyták az állásukat, illetve egy részüket elbocsátották. Mondjanak, képviselőtársaim, egyetlenegy olyan területet, az államigazgatás bármelyik szegmensét, ahol működnek a dolgok!

Aztán persze beszélni kell arról, ahol működnek a dolgok: például a szennyvíziszap változatlanul jön az országba, tonnaszámra, 52 ezer tonna  a múlt héten itt említettem az interpellációk sorában  csak Horvátországból. Olyannyira jön ez az iszap, hogy kérem szépen, telephelybővítési engedélyért folyamodtak Székesfehérváron, és azt is elmondtam, hogy nem hallomásból tudom, én ott jártam, lefotóztam, lefilmeztem, kérem szépen, olyan híg fekáliát öntenek be az agyagbányába, közel a lakásokhoz, illetve a bevásárlóközponthoz, hogy jobban terül, mint a Padlopon aljzatkiegyenlítő. (Derültség a Jobbik soraiban.) Erre nekem ne mondja senki azt, hogy ez egy előkezelt, komposztált, lerakható szennyvíziszap lenne! És ugyanez a helyzet Pápán, ahova szintén nagy mennyiségben vittek szennyvíziszapot, és erre a forgalmazó cég, vagy aki ezt az egészet csinálja, azt mondja, hogy a bűz ellen úgy fognak védekezni, hogy sövényt fognak építeni. Hát, erre külön befizetek.

És itt van, kérem szépen, a kezemben az a kormányhivatali dokumentum, ahol öt oldalon keresztül sorolják, hogy Egerszalókon, ahol szintén ilyen szennyvíziszap-lerakót akarnak létesíteni, minek kell hogy megfeleljenek. A hivatal öt oldalon sorolja, hogy miket kell hogy bemutassanak. Kérdezem én: ki a Szűz Mária fogja engedélyezni, hogy 200 ezer tonna, Olaszországból származó szennyvíziszapot a borvidék kellős közepén elhelyezzenek, lerakjanak?

És kedves barátaim, ma már látható a Gyáli-patakba öntött szennyvíziszap, a Youtube-on fenn van, mindenki megnézhette, hogy szántóföldeket locsolnak a fekáliával fertőzött vízzel. Megkérdezem önöket, akár az elnök urat, akár a miniszter urakat, államtitkár urakat: önök vásárolnának abból a vecsési káposztasavanyúságból, amelyet a fekáliával fertőzött patak vizével öntöznek? Önök vennének olyan fejes káposztát a káposztás cvekedlihez, amelyet ilyen szennyezett vízzel locsolnak? Azt gondolom, hogy senki sem. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP, a DK és az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem önt egyetlenegy dolog zavarja, tisztelt képviselő úr, ami nem működik az országban: a Magyar Szocialista Párt. Hiszen egy olyan párt frakciójából beszélt ön, amelynek a politikai évzáró beszédét nem is a frakcióvezető mondja el; egy olyan pártnak a képviselője ön, amely valaha még, a 90-es évek derekán, 30 százalék fölötti eredményeket ért el a választásokon  a 90-es évek előtt 90 százalék fölötti eredményeket, de ez egy másik fejezet , de voltak még a demokratikus korszakban is olyan eredményeik, amelyek messze 30 százalék fölötti eredményt hoztak, majd most a bejutási küszöb környékére zuhantak vissza (Ungár Péter közbeszól.), 6,6 százalék körüli eredménnyel. Ez az a nem működés, ami önt nagyon zavarja.

Van, aki ezt kicsit másképp fogalmazza meg, az önök egykori kapitánya, alelnöke, Szanyi Tibor: „Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó, belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk.” Egy ilyesfajta kapirgálás volt tehát az ön felszólalása is, ahogy saját párttársa  vagy nem tudom, expárttársa, mert mostanában a kizárósdi nemcsak az LMP-nél, de az MSZP-nél is dívik – mondta; nos, tehát ez a kapirgálás volt most is öntől hallható.

(10.10)

Azért is kudarcos vagy nem működő párt az MSZP, mert önöknek még főpolgármester-jelöltre se futja különösebben. (Ungár Péter közbeszól.) Demszky Gábort támogatták, aki az SZDSZ főpolgármester-jelöltje volt, aztán volt Falus Ferenc párton kívüli jelöltjük, aztán volt Bokros Lajos más pártban politizáló jelöltjük, és még most sincs, 30 évvel a rendszerváltás után nem tudnak egy saját főpolgármester-jelöltet felmutatni, hanem Karácsony Gergelyt, a széles körű támogatottsággal nem vádolható Párbeszédnek a zuglói kudarcos politikusát támogatják önök is.

Tisztelt képviselő úr, ez a nem működésnek egy elég nagy bizonyítéka, az pedig, amit itt a parlamentben művelnek, az a komolytalanságnak és az alkalmatlanságnak a bizonyítéka.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön elmenő orvosokról beszélt. Ez 2010 és ’11 környékén valóban óriási számban igaz volt, csakhogy azóta már 60-70 százalékkal, több mint 60 százalékkal visszaesett a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő orvosok száma. Ez a szám egyharmadára apadt, az ápolóknál szintén jelentős mértékben csökkent.

Ön oktatásról és diákokról beszélt. Tisztelt Képviselő Úr! Az önök idejében egy magyar pedagógusra körülbelül 11,5 diák jutott, most meg 10,5-nél is kevesebb. Magyarul: jóval nagyobb figyelem tud hárulni ma már egy-egy diákra, pontosan azért, mert egyrészről nem folytattuk az önök iskolabezáró törekvéseit. Önök több száz feladatellátási helyen zárták be az iskolát, mi megőriztük az iskolákat, felvettünk pedagógusokat, Klebelsberg-ösztöndíjjal fiatalokat ösztönzünk arra, hogy a pedagóguspályát válasszák. Szerencsére 30 százalékkal többen is választják, így most már egy-egy diákra nagyobb figyelem jut, hiszen egy tanárnak kevesebb diákkal kell foglalkozni.

Arról nem is beszélve, tisztelt képviselő úr, hogy mi azt a modellt is elutasítottuk, amely a tömeges bevándorlásra épül, hiszen Nyugat-Európában az iskolák az oktatási funkció mellett most már egyre inkább egyfajta szocializációs funkcióval is rendelkeznek, hogy megpróbálják a különböző kultúrákból érkező fiatalokat összebékíteni, és ezért esett vissza több mint egy tucat helyet a nemzetközi rangsorokban például a német természettudományos oktatás is a legutóbbi mérések szerint.

Ön azt mondta, tisztelt képviselő úr, és ez is a komolytalanságnak és alkalmatlanságnak egy önleleplezése, hogy túl sok diák hagyja el az iskolát végzettség nélkül. A mai napon fogunk szavazni a nemzeti köznevelésről szóló törvényről, amelynek az egyik módosítása pont azt szolgálja, hogy ne lehessen a problémás gyerekeket kitolni az iskolarendszerből, azt mondani, hogy magántanuló, de igazából csak megszabadul tőle az iskola, és nem foglalkozik utána vele egyetlen iskola sem, és nem szerez végzettséget az a fiatal. Ha önnek tényleg fontos az, amit mondott, és tényleg fel szeretne lépni azért, hogy végzettséget szerezzenek a diákok és ne végzettség nélkül kerüljön ki, akkor támogassa a mai napon az oktatási törvénynek, a nemzeti köznevelésről szóló törvénynek a módosítását.

Ami pedig a pótlékokat illeti, tisztelt képviselő úr, ön beszél ki nem fizetett pótlékról? 2010-ben ennek a kormánynak volt az egyik első feladata, hogy 7 milliárd forint ki nem fizetett pótlékot fizetett ki a tűzoltóknak. (Cseresnyés Péter: Például!), amit önök a saját kormányzásuk alatt nem fizettek ki. Nemcsak hogy csökkentették a béreket a teljes közszférában orvosoknak, ápolóknak és tanároknak, tűzoltóknak egyaránt, de még a pótlékaikat sem fizették ki  és ön beszél erről a kérdésről?! Az önök idejében hány kormányablak volt? Egy sem volt, képviselő úr. Az önök idejében hány diák ment Erzsébet-táborokba a nyáron? Egy sem. Most 130 ezer fő. Gyermekétkeztetésre mennyit szántak? 29 milliárdot. Mi 82-t. Ingyenes tankönyv volt? Nem volt. 800 ezer munkahely helyett mit csináltak önök? Megduplázták a munkanélküliséget.

Arról nem is beszélve, hogy se CSOK, se babaváró támogatás nem volt, sőt az ellenzék jó része még a babavárót sem támogatta itt a parlamentben. Az ellenzék komolytalan és alkalmatlan. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai