Készült: 2019.10.19.18:09:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2018.06.04.),  5-8. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 9:16


Felszólalások:   1-4   5-8   9-14      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Gyurcsány Ferenc frakcióvezető, a DK részéről. Megadom a szót.

GYURCSÁNY FERENC (DK): Tisztelt Országgyűlés! Ellenzéki politikusként, egy olyan párt frakcióvezetőjeként, amely továbbra is azt gondolja, hogy a mintegy két hónappal ezelőtti választás nem volt sem szabad, sem tisztességes, nyilvánvalóan akár önök, akár a mi választóink is megkérdezik, hogy na, jó, de akkor mi a csudát fogunk csinálni egy ilyen parlamentben. Dacára annak, hogy mit gondolok erről a választásról - önök ezt nagyjából ismerik, vagy engem ismerve gondolhatják, hogy mit gondolok erről -, az kétségtelen, hogy nagyjából 2,5 millió ember szavazott a kormánypártokra. Ez nem kevés.

(13.30)

Ez akkor sem kevés, ha ennél valamivel többen szavaztak arra, hogy az vagy ez a kormány ne folytassa a munkáját; ha úgy tetszik, pokolba kívánták ezt a kormányt. A Jobbiktól a Párbeszédig bezárólag a mögöttük lévő szavazók, nyilván beleértve a Demokratikus Koalíció szavazóit, ugyanakkor képviselni kell. El kell mondani, hogy ők egy másfajta Magyarországban gondolkodnak.

Mi ezekkel az emberekkel a hátunk mögött - most ez a legfontosabb, amit el szeretnék önöknek mondani - nem kívánunk részt venni abban a háborúban, amit az önök kormánya és az önök miniszterelnöke folytat az elmúlt években, amire felfűzte az egész politikáját. Ez az ő háborúja, és nem a mi háborúnk. Én ezt a háborút megalapozatlan, hazugságokkal teli félrevezetésnek gondolom, bizonyos értelemben nemzetőrlőnek. Tévedés ne essék, nem azért, mert nem gondolom azt, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb kihívása az a menekültáradat, amellyel az elmúlt időszakban találkoztunk. Dehogynem! Ez egy kihívás.

De azt igen, hogy amire a háborús logika épül, az nem igaz. Nem tudok egyetlenegy olyan számottevő magyar politikust sem, aki mindenkit be akarna fogadni Magyarországon. Nem tudok! Nem ismerek olyan nemzetközi intézményt, amely arra kötelezné Magyarországot, hogy kötelezően telepítsen be tömegeket. Nem ismerek! És végképp nem ismerek senkit, aki Magyarországtól el szeretné venni azt a jogot, hogy ő maga döntse el, hogy kinek ad új otthont, és kinek nem - mert ez az igazság.

De van azért ennél egy fontosabb dolog is. Az tudniillik, hogy ez a háború fölemészti az ország energiáját, hogy arról beszéljen, ami az ország előtt áll. Én nem tudom, önök hogyan látják ezt a világot, én sok tekintetben olyan kiszámíthatatlan változások sorát látom, a robotikától a géntechnológiáig, ami alapvetően meg fogja változtatni az önök meg a mi életünket, meg a gyerekeink életét is, és mi erről nem beszélünk egymással. Háborús logika uralja a magyar közbeszédet, és ez a háborús logika emészti fel a nemzet erejét ahelyett, hogy értelmes, okos, ad absurdum, tudományos megalapozottsággal készüljünk arra, hogy mi fog történni ezzel az országgal ebben az új világban, mert nem olyan lesz, mint tegnap. Ennek a kormánynak az energiáját a jelen és a múlt köti le, a holnapból meg mintha semmit nem értene.

És hát, mi tagadás, egy olyan pártnak a képviseletében, amely történelmi értelemben hisz és támogatja az európai egyesült államok eszméjét, megrettenve figyelem, hogy egy ilyen kihívásra Magyarország mai vezetői nem Európa többi nemzetének vezetőjével vagy nemzeteivel közösen akarnak választ adni, sőt azt kockáztatják, hogy veszélybe kerüljön az a történelmi teljesítmény, amit elértünk, hogy az európai közösség részei lettünk. Ha én küzdeni szeretnék, és a DK küzdeni szeretne, akkor van itt elég küzdenivaló. Nem vitatok semmit, de azt állítom, hogy nyomorúságos sorban élnek emberek sokaságai, hogy tehetséges gyerekek – milyen szégyen! – ma nem mehetnek úgy egyetemre, ahogy 30-40 éve; könnyebb volt eljutni ad absurdum a mai miniszterelnöknek vagy nekem. Ha most élnénk, akár ő, akár én, azt hiszem, nem mehetnénk egyetemre. Hogy nem lehet tisztességgel gyógyulni, hogy nem elég a fizetés, hogy dörgölőzni kell a hatalmon lévőkhöz, ha sikeres akarsz lenni - szóval, ez egy másik Magyarország!

Azt javaslom magunknak, önöknek - mi ezt fogjuk képviselni -, hogy a háborús logika helyett a jövőt építő tisztességes politikát építsünk. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

ELNÖK: Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Szávay István képviselő úr… (Jelzésre:) A kormány kíván reagálni. Ki kíván reagálni? Államtitkár úr, parancsoljon, öné a szó.

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Még nem ismerem teljesen a rendet, hogy be kell-e jelentkezni vagy nem. Én követtem el a hibát azzal, hogy nem jelentkeztem be; de nagy hibát nyilván nem, hiszen nem is tudom, hogy mit akart mondani Gyurcsány Ferenc. De az mégiscsak megdöbbentő, hogy az ön megemlékezése az ellenzék és a kormány gyakorlatilag csaknem egyhangú, de párbeszédre törekvő és a nemzet egységét kifejező megemlékezése után ma, június 4-én, a 98. évfordulón, és ha úgy tetszik, nyolc éve a nemzeti összetartozás napján az a volt miniszterelnök szólal meg, aki 2004 novemberében bosszúból megszüntette a Magyar Állandó Értekezletet, majd egy héttel később itt ültünk a parlamentben jó néhányan, amikor az utolsó Magyar Állandó Értekezlet 13 határon túli magyar képviselő szervezete eljött ide és elmondta, hogy miért fontos számukra a kettős állampolgárság, és miért szeretnék kérni a parlamenttől, miért ne vigyük ki az utcára ezt a témát népszavazás formájában. Akkor a magyar miniszterelnök, aki itt ül mögöttem és felszólalt az előbb, és Gyurcsány Ferencnek hívták, azt mondta, hogy nem.

Sőt, abból a szempontból is szimbolikus, és ez jól mutatja az ő hozzáállását, ami viccesnek tűnik, de ha a mélyére nézünk a dolgoknak, akkor szerintem cseppet sem vicces, mert utána több éven keresztül tönkrevágta az országot az a gondolkodás, hogy itt a parlamentben nem összeforrt csontokat emlegetett, hanem összecsórt fontokat. Azt gondolom, ez neki és az ő pártjának egyértelműen meghatározza a gondolkodását. Jelesül azt a gondolkodást, amit most is kivetített, hiszen bevallotta és elmondta, sőt most már az egész ellenzék nevében beszélt, ha jól figyeltek, mert a Jobbiktól a Párbeszédig, a DK-n át mondta Gyurcsány Ferenc az előbb: idegen érdekeket akarnak szolgálni itt, a magyar parlamentben. (Derültség az ellenzéki oldalon.) S a magyar családok helyett az illegális bevándorlók vélt vagy valós jogait akarják képviselni a magyar emberek döntésével szemben.

Azt gondolom, hogy ez teljes egészében megemészthetetlen a magyar parlament számára, de nemcsak a magyar parlament számára, hanem a magyar emberek számára is, akik világosan megmondták Gyurcsány Ferencnek és csapatának, hogy hol a helye. Hiszen egy hónappal, másfél hónappal ezelőtt kétharmados felhatalmazást adtak a Fidesz-KDNP-nek arra, hogy azt a nemzeti, polgári, keresztény politikát folytassa, amit az azt megelőző nyolc évben is képviseltünk.

Úgyhogy én szeretném javasolni Gyurcsány Ferencnek, hogy próbálja meg ízlelgetni ezt a gondolatot, próbálja meg megemészteni, hogy a kormánynak és a parlament ezen patkójának Magyarország az első. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   1-4   5-8   9-14      Ülésnap adatai