Készült: 2019.10.14.16:42:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2018.06.04.),  27-30. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:54


Felszólalások:   23-26   27-30   31-34      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Ház! A napirend előtti felszólalások sorában utolsóként Kocsis Máté frakcióvezető úr kap szót, a Fidesz részéről: „Aktuális ügyek.” címmel fogja elmondani a mondandóját. Parancsoljon!

KOCSIS MÁTÉ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Házelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Jó látni alapvetően, hogy olyan nemzetpolitika kapott többségi támogatást immár a harmadik országgyűlési választásokon, amely nem elsúlytalanítja ezt a szellemiséget, ezt a fogalmat, hanem erősíti. Egyébként azt is jó látni, hogy számos baloldali politikus egyre inkább magáénak érzi; kár, hogy ehhez nekünk kellett kormányoznunk, és amikor ők kormányoztak, nem volt ennyire fontos téma. De örüljünk annak, hogy ezen a napon a megemlékezések nem pusztán kormánypárti oldalúak, és reményünket fejezzük ki az irányban, hogy ez a nap lehetőséget ad arra is, hogy más fontos közös nemzeti ügyeinkben is minél nagyobb egyetértésre tudjunk jutni.A nemzeti összetartozás napja, illetve a trianoni békediktátum évfordulója, illetve az arra való emlékezés nemcsak emlékezés, hanem a napi munkában nekünk kötelezettség is, úgyhogy bár aktuális ügyeink címmel nyújtottam be a napirend előtti felszólalásra irányuló szándékomat, de az aktuális kötelezettségeink címre át is keresztelhetném azonnal. Aktuális kötelezettségünk, éppen okulva a 98 évvel ezelőtt történtekből, hogy hazánk védelméért, nemzeti szuverenitásunkért, alkotmányos identitásunkért minden eszközt bevessünk, minden erőnket arra fordítsuk, hogy megvédjük hazánkat, megvédjük a jövőnket, megvédjük a biztonságunkat, megvédjük keresztény kultúránkat.

Éppen ezért, képviselőtársaim, miután Gyurcsány Ferenctől is ma meghallgathattuk a választások végeredményét, bár jó pár hétig ő ezt vitatta, de már ő is elismerte, annyi pontosítással fűzném hozzá a mondandómat, hogy nem kettő és fél millió ember támogatta a kormánypártokat, hanem 2,8 millió ember. Igaz, hogy ezekben a támogató szavazatokban találhatók olyanok is, akik bizony határon túli magyarok, és talán éppen ez a mai nap ad alkalmat arra, hogy megköszönjük nekik, hogy közel száz éve kitartanak, és megköszönjük nekik, hogy részt vesznek közös nemzetünk ügyeinek intézésében, ha mással nem, szavazatuk kifejezésével. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Még akkor is így van ez, ha az előttünk álló vita leginkább itt a Parlament falai között, illetve a médiatérben fog lezajlani, de szükséges azért arra felhívni a figyelmet, tisztelt képviselőtársaink, hogy amikor hazánk, nemzetünk kultúrájáról és biztonságáról beszélünk, akkor bizony nemcsak a mai magyar határokon belüli hazánk kultúrájára és biztonságára gondolunk, hanem a minket körülvevő világéra is. Gondoljuk ezt olyannyira, hogy nem először adunk hangsúlyt annak, hogy a nemzeti összetartozás számunkra nem pusztán egy szellemi kifejezése vagy kifejezése annak, amit határon túli magyar testvéreinkről gondolunk, hanem igenis gazdaságban, kultúrában, sportban, az élet számos területén megnyilvánuló közös együttműködés is.

Rátérve tehát arra a 2,8 millió emberre, illetve a 2016-os népszavazáson részt vevő 3,4 millió emberre, akik egy irányban kifejezték akaratukat, mégiscsak az a kötelességünk - a mai nap, mint mondtam, különös lehetőséget ad arra, hogy ennek hangsúlyt adjunk -, hogy kiálljunk mindazért, amiért ezek az emberek ilyen nagy létszámban kiálltak. Soha ekkora összefogás nemzeti ügy mellett Magyarországon még nem volt, mint 2016-ban, és soha ekkora támogatottságot egy politikai, egy durva politikai kampány után, egy éles politikai vita után senki nem kapott, mint most a kormánypártok. Éppen ezért gondolom, hogy a bevándorlással, az illegális bevándorlással kapcsolatos előttünk álló törvényjavaslatok vitájában szükséges lesz az ellenzéknek azt a szempontot is mérlegelnie, amit éppen a nemzeti összetartozás napján saját maga hangsúlyoz.

Bele nem menve egyébként az alkotmánymódosítás és a Stop Soros törvénycsomag tartalmába, mégiscsak arra hívnám föl a tisztelt képviselőtársak figyelmét, hogy miután a mai napon reményeink szerint a Ház dönt ennek a napirendre vételéről, és holnap megkezdjük a vitáját, lehetőségük lesz - én még mindig bízom benne, bár sokan le akarnak róla beszélni, de mindig bízom benne, lehetőségük lesz - arra, hogy nemzeti szuverenitásunk és alkotmányos identitásunk védelme érdekében megfelelő döntést hozzanak. Lehetőségük lesz arra, hogy azok, akik mindezt veszélyeztetik, akik egyébként a jogellenes bevándorlás szervezésével sértik egyrészt az ország szuverenitását, sértik a biztonságos magyar jövőt és sértik a keresztény kultúrát, legalábbis veszélyeztetik, az ellen a törvény szigorával fellépjünk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Éppen ezért nyújtotta be a kormány a szigorított Stop Soros törvénycsomagot, és bízom benne, hogy a kormánypárti frakciókon túl a túloldalról is élvez majd támogatást. Köszönöm, elnök úr, a türelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Válaszadásra Dömötör Csaba államtitkár úrnak adom meg a szót. Parancsoljon!

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt frakcióvezető úr, ön a felszólalásában a választások eredményére utalt. Engedje meg, hogy egy kicsit tágabb összefüggésben azt mondjam, hogy ha megnézzük az európai választásokat, akkor azt látjuk, hogy szinte mindenhol a nemzeti identitás védelme és a biztonság kérdése az, ami uralja a napirendet, és ennek oka van. A magyarországi választás sem volt ezalól kivétel. A magyarok egyértelmű üzenetet küldtek, azt az üzenetet küldték, hogy elvárják a mindenkori politikai erőktől, hogy megvédjék a nemzeti kultúrát és erősítsék Magyarország biztonságát. Ez az elvárás kötelezi a kormányt, így miközben az ellenzék saját magával volt elfoglalva, részben a belharcaival, a kormány két tervezeten is dolgozott, erre ön utalt: az egyik az Alaptörvény módosítása, a második pedig a Stop Soros törvénycsomag.

Az alkotmánymódosítás legfontosabb pontja az, hogy megtiltaná az idegen népesség betelepítését. Egy olyan módosításról van szó tehát, ami hathatós védelmet jelentene a betelepítési kvóták ellen, és ennek az az aktualitása, hogy most akarják ezeket a terveket véglegesíteni. Szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy az Európai Parlament fő felelőse a múlt hét végén is úgy nyilatkozott, hogy többségi döntéssel kellene keresztülerőltetni ezt a tervet, nem pedig egyhangúsággal. Tehát a fejünk fölött akarnak döntést hozni, a visegrádi országok feje fölött és Magyarország feje fölött. Ezt nem fogjuk hagyni. No, többek között ezért van szükség az Alaptörvény módosítására.

A másik törvénycsomag jelentősége abban áll, hogy büntethetővé tenné az illegális bevándorlás szervezését, tehát büntethető lesz az, ha valaki illegális migrációt szervez, és a magyar törvények kijátszására buzdít. Az illegális bevándorlást szervező személyeket ennek alapján távol lehetne tartani a határtól.

Ha valaki azon gondolkozna, hogy miért egy hírhedt spekuláns ennek a törvénycsomagnak a névadója, akkor olvassa el a legutóbbi állásfoglalását. Ebben világosan az áll, hogy legális bevándorlási útvonalakat kell létrehozni Európa irányába. Ő egyébként erre 30 milliárd euró összeget költene; és nem mellékesen, és itt van a lényeg, ő szembehelyezi magát a magyar miniszterelnökkel, és sérelmezi azt, hogy a magyar miniszterelnök a keresztény Európa védelmezőjeként áll ki az ország érdekeiért. És az sem mellékes, hogy fő politikai szereplőként az uniós intézményeket és a politikai aktivistákat jelöli meg, tehát felülírná a nemzetállami kereteket. Az álláspontok tehát világosak, két teljesen ellentétes világnézet áll egymással szemben.

Tisztelt Ház! Nem Magyarország az egyetlen, amelyik küzd a külföldi beavatkozási kísérletek és az illegális bevándorlást segítő csoportok ellen, hasonló viták zajlanak Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban is. Úgyhogy amikor az átláthatóságért, a biztonságunkért küzdünk, akkor tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül.

(14.30)

Már csak azért sem, mert ha az európai választásokat megnézzük, akkor ott rendre olyan erők győznek, amelyek elutasítják a nyitott ajtók politikáját. Tehát egyre többen vannak azok, akik szerint Európa nem átjáróház, és ha rajtunk múlik, akkor Magyarország sem lesz az.

Tisztelt Ház! A biztonság mint kiemelt kormányzati cél nemcsak fizikai, hanem anyagi értelemben is értendő, ezért lehetünk mindannyian büszkék arra, hogy a magyar gazdaság változatlanul jól teljesít. Négy százalék körüli a gazdasági növekedés, amely megteremti az alapját további munkahelyteremtéseknek, adócsökkentéseknek és további béremeléseknek. Ezek a célok köszönnek majd vissza a benyújtásra kerülő költségvetési tervezetben is.

És nem titkok az, hogy kiemelt célunk a jövőben a családok megerősített támogatása. A kormány azon töri a fejét, hogy hogyan lehetne még jobban szélesíteni a meglévő családtámogatási rendszert. Szabó Timea képviselő asszonynak én is gratulálok, gyermeke jó helyre születik, nem mellékesen egy szép országba, ahol egyébként mindennap meg kell küzdenünk a jobb életért, sok még a teendő, de minden lehetőségünk megvan arra, hogy miközben fenntartjuk a biztonságunkat, mindez egyre nagyobb jóléttel párosuljon. De még egyszer hangsúlyozom, sok még ehhez a teendő.

A választási kampányban mi úgy foglaltuk össze a mondandónkat, politikánkat, hogy nekünk Magyarország az első, és ez nemcsak egy választási szlogen, hanem egy olyan alapelv, amely hosszú távon is meghatározza a kormányzati politikát. Ebből az elvből lehet majd levezetni a jövőbeni kormányzati döntéseket.

Tisztelt Ház! Európa egy feszült, vitákkal teli időszakát éli, és az sem kizárt, hogy a mostani migrációs válság mellé a közeljövőben gazdaságiválság-tünetek is felsorakoznak majd, és ha ez így van, akkor minden olyan politikai erőre szükség van, amely képes kiállni az ország érdekeiért, Magyarország biztonságáért. Minden egyéb belpolitikai vitánktól függetlenül ehhez kívánunk minden parlamenti pártnak sok erőt, belátást és jó munkát. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   23-26   27-30   31-34      Ülésnap adatai