Készült: 2019.10.16.20:21:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2018.06.04.),  201-205. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:   197-200   201-205   206-209      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Nagyon köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Burány Sándor képviselő úr, a Párbeszéd képviselője, kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek: „Kétségbeejtő helyzet a metrópótló vonalán” címmel. Orbán Balázs András államtitkár úr fog majd válaszolni. Parancsoljon!

BURÁNY SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az M3-as metró helyett hétvégente és este a Kőbánya-Kispest és a Határ út megálló között található Vak Bottyán utcában közlekedik a metrópótló busz. A teljes vonalon naponta mintegy 500 ezer utas közlekedik, ami egyébként megfelel a MÁV napi utasforgalmának. Ennek következtében az útszakasz katasztrofális állapotban van, tengelyig süllyednek az autósok egy-egy kátyúban, a gyalogosokra pedig pattognak a kátyúból kitöredezett betontörmelékek. A kátyúk száma és mérete napról napra növekszik. Az utca olyan keskeny, hogy szembejövő forgalom esetén az utolsó pillanatban észrevett kátyút kikerülni sem lehet, legfeljebb vészfékezni, ami szintén balesetveszélyes. Teljes újjáépítésre valószínűleg csak a metrópótlás után kerülhet sor, addig pedig ímmel-ámmal javítgatják a balesetveszélyes kátyúkat.

A Budapesti Közút utólag elismerte, hogy az útszakasz nem alkalmas arra, hogy azon metrópótló autóbuszok közlekedjenek, az önkormányzati tulajdonban lévő utca felújítására viszont a kerületnek nincs elég pénze, és jelenleg is folynak a tárgyalások, hogy mi legyen a megoldás. Gajda Péter, Kispest polgármestere március elején levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben azt kérte, hogy a kormányrendelet módosításával adják át a vonatkozó útszakaszt a Fővárosi Önkormányzat kezelésébe.

(17.20)

Emellett a megoldás érdekében a polgármester úr Tarlós István főpolgármestert is megkereste, akit együttműködési megállapodásra kért. Három hónapja nem döntenek, csak ígéretek vannak. Mire várnak? Meddig várnak? Ha már előzetesen és elismerten nem jól készítették elő a metrópótló vonalát, most utólagosan sem kívánják megoldani az önök által kialakított veszélyes helyzetet? Nem tartanak komolyabb személyi sérülésektől? Nem számít önöknek az ingóságokban bekövetkezett állagromlás? Várom a válaszát.

ELNÖK: Nem sokáig kell várnia, mert Orbán államtitkár úr most válaszol. Parancsoljon!

DR. ORBÁN BALÁZS ANDRÁS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt levezető Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is, a Miniszterelnökség nevében hadd fejezzem ki nagyrabecsülésemet a tekintetben, hogy a Magyar Szocialista Párt, illetve a PM és nyilvánvalóan ettől nem függetlenül a korábbi szabad demokrata városvezetés ezen a csatornán keresztül is szeretné átadni a nemzeti konzervatív kormánynak és a mostani városvezetésnek a metrópótlással és a metró felújításával kapcsolatos tapasztalatait, nagyra értékeljük ezt a gesztust, ugyanakkor az ez irányú múltbeli tapasztalatokból kiindulva a kormány szíves engedelmével mégis a saját útját járná, és a mostani fővárosi vezetéssel való együttműködés sikerében bízna. Ez ugyanis tapasztalatunk szerint jóval gyümölcsözőbb és kifizetődőbb, ugyanis mégiscsak arról van szó, hogy elkészült az új metró, és jelen pillanatban gőzerővel folyik a régebbi metróknak a felújítása, ami alapvetően egy újszerű tapasztalás a korábbi balliberális kormányok és városvezetés munkájával összehasonlítva. De ezt leszámítva a kérdés fontos, és a kormány figyel a budapestiekre. Remélem, hogy azt ön sem tagadja, hogy ha az állam és az önkormányzatok a jó gazda gondosságával kívánnak eljárni, akkor ebből a követelményből az következik, hogy racionálisabb a kérdéses útszakaszt a metró elkészülte és a metrópótlás lezárulta után felújítani. Ugyanis ha a pótlás ideje alatt kerül sor a felújításra, annak semmi értelme nincsen, hiszen a pótlás miatti nagyobb terhelés újra tönkreteszi az utat, ez esetben a jó gazda gondosságát nem sikerülne teljesíteni a városvezetésnek.

Ha ezt az alapállást elfogadjuk, akkor ebből két dolog következik: egyrészt az, hogy az útszakaszt folyamatosan javítani kell - ez tudomásom szerint történik -, másrészt a zárást követően pedig teljes körű felújításra van szükség. Az én tudomásom szerint, ahogy ön is említette, e tekintetben zajlanak a tárgyalások az érintett önkormányzatok és a főváros között, illetőleg a főváros megtesz mindent annak érdekében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ezt az időszakot a lehető legkomfortosabban tudják a budapestiek átvészelni. A Miniszterelnökség e tekintetben minden támogatását megadja. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Dunai Mónika képviselő asszony, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Középpontban a családok!” címmel. Rétvári államtitkár úr fog majd válaszolni. Parancsoljon!
Felszólalások:   197-200   201-205   206-209      Ülésnap adatai