Készült: 2019.10.20.17:40:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2018.06.04.),  157-166. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:20


Felszólalások:   147-156   157-166   167-174      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönjük. Megadám a szót Mirkóczki képviselő úrnak, de ez így kevés lenne, mert nem nekem akar beszélni, úgyhogy két perc technikai szünet. (Rövid szünet. - Gulyás Gergely megérkezik az ülésterembe.) Tisztelt Országgyűlés! Mirkóczki Ádám képviselő úr, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnöknek: „Mi a fontosabb: a pénz vagy a magyar emberek akarata?” címmel. A miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Gulyás Gergely miniszter urat, a Miniszterelnökséget vezető minisztert jelölte ki. Kérdezem Mirkóczki képviselő urat, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét.

MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Igen, elfogadom.

ELNÖK: Igen. Parancsoljon!

(16.40)

MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Bár ön nem volt jelen, folytatva az előző azonnali kérdések és válaszok polémiáját, ezúttal az igazság jegyében, itt számtalan esetben elhangzott, egy mondaton belül többször is, hogy ki mit nem szavazott meg. Azért azt szögezzük le, hogy önök jó néhány éve, legalábbis a kommunikációs térben markáns bevándorlásellenes politikát és retorikát folytatnak. Folyamatosan hivatkoznak a nemzeti konzultációra, arra a bizonyos népszavazásra és az ellenzék különböző szavazataira.Ezzel szemben, amiről önök nem beszélnek, ezen évek során, 2013 júniusa és 2017 júliusa között nem kevesebb, mint 20 ezer gazdag migránst engedtek be a letelepedési kötvények segítségével ebbe az országba. Ha kiindulunk a vélt vagy valós nemzetbiztonsági kockázatokból, önök ki merik-e jelenteni, hogy ezen 20 ezer ember között garantáltan nincs egy-egy Zaid Naffa vagy Ghaith Pharaon, akikről, ugye, nem kell már hosszan ecsetelni, hogy valójában milyen kockázatokat jelentenek.

A Jobbiknak az önök által oly sokat hivatkozott alaptörvény-módosítása, amely 2016-ban elbukott itt a ház falai között, volt egy ugyanolyan alaptörvény-módosítása, szóról szóra azzal megegyező, kiegészítve azzal, hogy pénzért sem jöhetnek bevándorlók, tehát a letelepedési kötvények megszüntetését is előírta volna. Önök ezt az alaptörvény-módosítást nem kevesebb, mint hetes alkalommal szavazták le.

Adódik a kérdés, tekintettel arra, hogy most is csak felfüggesztés alatt van ez a konstrukció, okkal feltételezhető, hogy a pénz továbbra is kedves számukra, és bármelyik pillanatban reaktiválhatják ezt a konstrukciót, abban az esetben viszont meg kell önöknek is válaszolni azt a kérdést, hogy mi a fontosabb önöknek, az ország biztonsága vagy a pénz. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Gulyás Gergely miniszter úr, parancsoljon!

GULYÁS GERGELY, Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Amikor először olvastam ezt a kérdést a Jobbiktól, hogy mi a fontosabb, a pénz vagy a magyar emberek akarata, akkor úgy gondoltam, hogy egy önkritikus kérdésfeltevés lesz, vagyis a Jobbik beszámol arról, hogy miért volt neki fontosabb sok tekintetben az elmúlt években a pénz és különböző oligarchák támogatása, mint az emberek akarata, de tudomásul kellett vennem, hogy sajnos nem nyilvános gyónásra került sor. Hanem képviselő úr egy olyan program kapcsán érdeklődik, ami 15 hónapja nem létezik, tehát tavaly március óta letelepedési kötvényt senki nem vehet. Sokszor elmondtuk, hogy akkor, amikor ezt az eljárásmódot bevezettük, az ország finanszírozását, egyébként többek között az IMF-hitel visszafizetését ez a legkedvezőbb feltételek mellett tette lehetővé. Mi egyértelművé tettük azt, hogy Magyarországon a bevándorlást nem támogatjuk, az illegális és ellenőrizetlen bevándorlás Európára veszélyt jelent. Egyébként e program kapcsán ez a veszély nem állt fenn, hiszen mindenki többszörösen nemzetbiztonsági ellenőrzésnek volt alávetve. De ez a program 15 hónapja nem létezik.

Az alkotmánymódosítást ismételten benyújtottuk. A Jobbiknak itt a lehetősége arra, hogy most másodjára sikerüljön bebizonyítani, hogy egy nemzeti ügyben képes a bevándorlással szemben állást foglalni. Szeretném jelezni, hogy Vona Gábor ugyan már nem a Jobbik elnöke, de Vona Gábor volt az, aki azt mondta, megismerve az alaptörvény-módosítás eredeti szövegét, hogy aki ezt nem támogatja, az hazaáruló. Ezután a Jobbik nem támogatta. A logikai következtetést nem akarom én levonni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Egy perc képviselő úrnak, parancsoljon!

MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Ezen logika mentén akkor önök hétszer is hazaárulók, mi csak egyszer, ha ez így igaz lenne, ahogy ön elmondta. De folytassuk az érdemi párbeszéddel, ha szabad ilyet. Ön azt mondta, hogy az ország finanszírozása miatt fontos volt ez a bizonyos konstrukció. Akkor tegyük hozzá, olyan jól sikerült az ország finanszírozása, hogy a magyar adófizetőknek négy év alatt ez a nagyszerű konstrukció 17,5 milliárd forintos buktát jelentett, míg a foglalkoztatott offshore cégeknek egyes számítások szerint 156,2 milliárd forintot.

Ami a nemzetbiztonsági átvilágítást illeti a kötvényesek esetén, ön is pontosan tudja, ahogy mi itt mindannyian, hogy ez pusztán nemzetközi körözési listákon való lefuttatást jelent, érdemi nemzetbiztonsági átvilágítás alá ezek az emberek nem kerülnek.

Ha pedig a népakaratot vesszük figyelembe, akkor ön szerint a nemzeti konzultációban részt vevő emberek, akikre mindig hivatkoznak, vagy a népszavazáson az önök kérdését támogató emberek, akikre mindig hivatkoznak, mit szólnak ehhez a letelepedési kötvényhez, amely, hozzáteszem, csak felfüggesztve van, de nem megszüntetve. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválasz miniszter úrtól.

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselő úr olyan program ellen folytat harcot, ami ma nem létezik. Ezt érdemes befejezni. Ehelyett érdemes megszavazni azt az alkotmánymódosítást, amit korábban nem támogattak. Annak ellenére nem támogatták, hogy Vona Gábor ezt a magatartást hazaárulásnak minősítette. Szeretném jelezni, hogy számunkra ez nem mérce, de eddig úgy gondoltam, hogy Vona Gábor szava a Jobbik számára legalább mérce. Ha ez így van, akkor most lehet bizonyítani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   147-156   157-166   167-174      Ülésnap adatai