Készült: 2019.10.15.20:00:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2018.06.04.),  15-18. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:32


Felszólalások:   9-14   15-18   19-22      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Szeretném mindkét oldal képviselőinek figyelmét felhívni még a ciklus elején arra, hogy képzeljék bele magukat a másiknak a helyébe. Képzeljék el azt, hogy saját felszólalásukat milyen türelemmel kell végighallgatni a másik oldalon. Kérem, hogy nagyjából akceptálják egymás pozícióját, és ugyanolyan türelemmel hallgassák végig az államtitkár úr válaszát, mint amilyen türelemmel mi végighallgattuk az önökét. És a jövőre vonatkozóan is egy kérés kíván lenni, és itt most nem térek ki azokra a nívótlan bekiabálásokra, amelyek egyszerűen bármelyik képviselő úrral szemben tiszteletlenek lennének; sőt, bármelyik kocsmában azok lennének, nemhogy az Országgyűlésben.Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ezek után Szabó Timeának adom meg a szót, aki aktuális ügyekről fog a PM frakciója nevében beszélni. Parancsoljon!

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzeti összetartozás napján essék szó a nemzeti összetartozás egy másik nagyon fontos aspektusáról, mégpedig a drasztikusan csökkenő születések számáról, arról, hogy egyre kevesebb magyar ember él hazánkban.

(13.50)

Talán nem lepek meg vele senkit, hogy a demográfiai helyzet most engem is éppen aktuálisan érint, egészen pontosan, mondjuk. két hét múlva, remélhetőleg, de én és még sok millió magyar nő ezt az egész kérdést egészen máshogy közelítjük meg, mint önök. Amíg mi látjuk azt, hogy mi húzódik meg a nem születések mögött, addig sajnos maguk vagy kabarészinten közelítik meg ezt a kérdést - vegyük például Németh Szilárd világot teleszülős mondatait vagy éppen házelnök úr unokaszülős rendhagyó gondolatait -, vagy éppen vállalhatatlan nyilatkozatokat tesznek a nőkről és a gyermekvállalásról.

Nézzük egy pillanatra egyébként azt, hogy miről is beszélünk! A KSH szerint az élve születések száma idén márciusban az előző évhez képest 5,3 százalékkal csökkent, a halálozásoké pedig 12 százalékkal nőtt. A születések száma továbbra sem közelíti meg a 2008-as válság előtti szintet. Hogy lehetséges ez? Hogy lehetséges az, hogy nyolc év olyan kormányzás után, ahol maguk és Orbán Viktor folyamatosan azt hangoztatják, hogy mennyi mindent tettek a családokért, ilyen katasztrofális a helyzet? Az önök kormányzásának kudarca teljesen világos ezen a téren, ezt maga Orbán Viktor is elismerte akkor, amikor hirtelen úgy döntött, hogy ki akar egyezni velünk. Csak az a baj, hogy maguknak és Orbán Viktornak fogalma nincsen arról, hogy hogyan egyezzen ki a nőkkel; a nőkkel és a férfiakkal egyébként, mert a születés és a szülés a legritkább esetben egyedül a nő döntése. Ez általában legalább két ember döntése.

Persze, tudjuk azt Orbán Viktorról, hogy nem azt kell nézni, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit csinál. És maguk mit csináltak például három nappal ezelőtt? Az Európai Parlament plenáris ülésén a nők testi és lelki egészségének biztosításáról, a gazdasági és szociális jogokról, illetve a nők szerepvállalásának előmozdításáról szóló jelentést tárgyalták. Miközben a Fidesz, önök és a kormány gyerekszülésről beszél, addig az európai képviselőik éppen most hatodjára nem szavazták meg az Európai Parlamentben ezt a javaslatot.

De szintén a múlt héten jelent meg az, hogy bármelyik pillanatban az utcára kerülhet egy tiszaújvárosi édesanya, aki munka közben egy rossz munkagép miatt elveszítette a kezét, ezért nem tudja fizetni a hitelét, és ki fogják lakoltatni. De sajnos az ő esete nem egyedi. Nap mint nap hallunk olyan esetekről, amikor egyedülálló, többgyermekes édesanyákat kilakoltatnak, mert maguk nem segítenek nekik. Nap mint nap hallunk olyan eseteket, amikor csecsemőikkel otthon lévő édesanyákat rúgnak ki a munkahelyükről - az állítólagos védett munkahelyükről -, nem azért, mert azt mondják, hogy nincsen önökre szükség, hanem azért, mert hogy, hogy nem, valahogy megszűnik az a munkakör a munkahelyükön. De maguk nem a megélhetést akarják megoldani, nem a lakhatást akarják megoldani, hanem a kiszivárogatott hírek szerint családpolitikai kutatóintézetet akarnak létrehozni, vagy éppen a harmadik gyerektől akarják csökkenteni a jelzáloghitel-tartozást. A harmadik gyerektől, amikor második gyermek sem születik már ebben az országban!

Tudják, képviselőtársaim, ott születnek gyerekek, abban az országban születnek gyerekek, ahol jó élni. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nyugat-Európában?) Ahol nem jó élni, ott nem születnek gyerekek; sajnos - lehet hőbörögni, de a számok ezt mutatják. A csökkenő születésszám ezt mutatja, és a bődületes kivándorlási adatok is ezt mutatják. 600 ezer ember, 600 ezer szülőképes korú felnőtt ment ki Magyarországról külföldre azért, mert itthon nem látják sem a gyermekvállalás lehetőségeit, sem a megélhetés lehetőségeit. Tudják, hogy hol születnek most Európában gyerekek? Hol emelkedik a születésszám? Valóban, ahogy itt elhangzott: Svédországban, Franciaországban, Írországban, Dániában - ott, ahol jó élni. És akkor mi van, államtitkár úr? Az van, hogy azok a kormányok tudják, hogy mit kell tenni, önök pedig nem.

Ma van a nemzeti összetartozás napja, képviselőtársaim, ez jelentse azt is, hogy Magyarországot tegyük végre egy élhető hellyé, ahol jó gyermeket szülni; olyan hellyé, ahol végre megemelik a tíz éve befagyasztott családi pótlékot, ahol egy 40 éves házaspárnak nem még mindig - húsz év után - a panellakás utáni hiteltörlesztőt kell nyögnie, ahol a szociális és bölcsődei dolgozók nem 100 ezer forintot visznek haza, ahol egy sérült gyermekét egyedül nevelő édesanya nem 60 ezer forintból hal éhen, hanem igenis méltányolják, hogy az életét feláldozza a gyermekéért, ahol a nők valóban tudnak részmunkaidőben dolgozni, vagy ahol végre önök ratifikálják a nők elleni erőszakról szóló nemzetközi egyezményt.

Az elmúlt nyolc évben az önök családpolitikája megbukott. Mutassák meg végre, hogy valóban fontos önöknek a nemzeti összetartozás, a gyermekek születése. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd és az LMP soraiból.)

ELNÖK: Válaszadásra Rétvári Bence államtitkár úrnak adom meg a szót. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt jó egészséget kívánok önnek is és a babájának is, és bízom benne, hogy boldog családi életet tudnak majd hosszú időn keresztül élni. De engedje meg, hogy mindemellett azért ne értsek egyet azzal, amit ön a kormány családpolitikájáról mondott. És nemcsak én mondom így, hanem a választók is erről döntöttek. Tudjuk, hogy önöknek elég nehéz a választás eredményét, a választási kudarcukat feldolgozni, de a kormánynak mindig is - 1998-2002 között is és 2010 óta is - a legfontosabb a magyar családok ügye, a gyermekvállalás támogatása. És bizony az előző választásokon ezt a fajta politikát, ennek az eredményeit, az eszközeit mind-mind megerősítették a vállalkozók… - a választók. (Dr. Szél Bernadett: Nemzeti vállalkozók.) A vállalkozók is, tisztelt képviselő asszonyok és urak, hiszen a munkahelyvédelmi akcióterv révén - önök ezen szépen mosolyognak - több tízezer édesanyának tudtuk a munkahelyét visszaadni azáltal, hogy a vállalkozók is óriási járulékkedvezményt kapnak akkor, ha visszafoglalkoztatják azt a kismamát, aki közben gyermeket nevel. Ezért is rekordmagas Magyarországon a foglalkoztatottság, mert a vállalkozóknak is érdeke, hogy kismamákat foglalkoztassanak, és egyébként - visszatérve a fő gondolatomhoz - a magyar választók is úgy döntöttek, hogy szeretnék, ha ezt az irányt a magyar demográfiában, a magyar családpolitikában ez a kormány folytatná. És ez bizony szépen lassan, de hozza is az eredményeit, hiszen ön is tudja, tisztelt képviselő asszony, hogy az úgynevezett termékenységi arányszám, amit így hív a tudomány, de inkább mondjuk azt, hogy az egy szülőképes korú nőre vagy párra jutó gyermekeknek az aránya a 2010-es mélypont után - amikor 1,1 környékén volt - most már 1,5-nél jár. Szépen emelkedik fölfelé, mert érzik a családok azt, hogy most már nagyobb biztonságban tudnak gyermeket vállalni, mint ahogy ezt 2010 előtt tehették. Azt láthattuk minden baloldali kormányzás idején, akár a Horn-kormány idején vagy a későbbi Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kabinet idején, hogy ha megszorítani kellett, a családok voltak az elsők, akiket megszorítottak a baloldali kormányok idején vagy balliberális kormányok idején.

Ha valahonnan el kellett venni pénzt, akkor elvették a harmadik évre járó gyest, vagy elvették a családoknak az adókedvezményét már az első és második gyermek után is, és még lehetne sorolni, hogy mennyiféle támogatást vontak meg. Mi pedig igyekeztünk minden Magyarországon létrejövő többletet a családok javára fordítani. Ezért ma már az idén érvényes költségvetésben nem 1000 milliárd forint az, ami a családok számára támogatásként, kedvezményként igénybe vehető, hanem 2000 milliárd forint, hiszen kétszeresére emeltük a családok támogatását a költségvetésen belül. És ma már, amikor van családok otthonteremtési kedvezménye, egy családnak sokkal inkább realitás a saját családi otthonnak a megteremtése, mint akkor, amikor ez nem volt, vagy az önök által támogatott pártok, akikkel egy listán indultak, és közösen kampányoltak, elvették még a szocpolt is.

A családi típusú adókedvezmény a család közösségét megerősíti, és gazdasági közösséggé is változtatta. Ennek révén, ha valakik átlagos jövedelemmel rendelkeznek Magyarországon, és három gyermeket nevelnek, sem adót, sem járulékot nem fizetnek. Nem arról szólnak a hírek, mint korábban, hogy milyen adóemelések vannak, hanem arról, hogy a nettó és a bruttó bér ez esetekben megegyezik. A nehéz helyzetben lévő gyermekek segítése kapcsán, tisztelt képviselő asszony, ha idefigyelne, megtisztelne, a gyermekjóléti központoknak a számát országos szinten megnégyszereztük. Ma már négyszer annyi gyermekjóléti központhoz tudnak fordulni a családok, a szülők, ha a gyermeknek valamilyen segítségre van szüksége.

Ön beszélt menedékházakról és hasonlókról. Tudja, tisztelt képviselő asszony, mi az európai uniós forrásokat ilyen célokra fordítjuk: az édesanyák segítésére vagy a bajba került szülők és gyermekek segítésére. Lehetett volna 2010 előtt is erre fordítani összegeket, csak akkor a 4-es metróra fordították, hogy minél többet lehessen belőle elcsalni vagy ellopni. Mi ezt már társadalmilag hasznos célokra is fordítjuk.

De említhetném a Nők 40-et is, amelyet egyetlenegy ellenzéki képviselő sem támogatott, senki nem támogatta. Önök beszélnek nők lehetőségéről, nők méltóságáról, nők jogairól. Lett volna egy szavazás rögtön a ciklus elején, amikor az ellenzéki képviselők szavazhattak volna a nők érdekében - nem tették meg. A kicsi, kisstílű pártlogika (Gyöngyösi Márton: Kisstílűségről te ne beszélj!) teljes mértékben felülírta az önök idézőjeles nők iránti elkötelezettségét, és ha választani kellett, hogy a kormány ellen szavazzanak vagy a nők mellett, akkor a kormány ellen mindig fontosabb volt, mint hogy a nők mellett szavazzanak. A kormány emellett az elmúlt években akár az iskolai étkeztetés kibővítésével, az ingyenes étkeztetés kibővítésével 29-ről 79 milliárd forintra emeltük, akár az iskolai tankönyvcsomagok több mint egymillió diák számára való ingyenessé tételével a családtámogatásokat átemelte a szociális juttatások közül a családtámogatási körbe, így nemcsak a rászoruló gyermekeknek, hanem mindenkinek, aki Magyarországon gyermeket vállal, ma már sokkal több támogatás jár.

(14.00)

Mi ezt a politikát szeretnénk folytatni, ahogy az eddigiekben is, a következőkben is minden évben növelni kívánjuk a családok számára nyújtott támogatásokat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ezt a költségvetési törvényben is fogja látni; reméljük, támogatni is fogja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   9-14   15-18   19-22      Ülésnap adatai