Készült: 2019.10.18.20:15:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2018.06.04.),  117-126. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:41


Felszólalások:   107-116   117-126   127-128      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Varju László képviselő úr, a DK képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Hol a pénz?” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét.

VARJU LÁSZLÓ (DK): Élénken figyelni fogok államtitkár úr válaszára. Igen.

ELNÖK: Megértettem a mondat első részéből is, de köszönöm, hogy így segíti az értelmezést. (Derültség.) Parancsoljon!

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen a segítséget. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt napokban a sajtó olyan fejlécektől, címektől volt hangos, miszerint megszorítások jöhetnek, mert a kormány túlköltekezett, Magyarország megsérti a középtávú költségvetésihiány-célhoz fűződő szabályokat, megintette Magyarországot Brüsszel, kiigazító lépésekre van szükség. Ezek a mondatok arról szólnak, hogy önök az elmúlt évben lényegében választási költségvetést alkottak, és Magyarország működését olyan kockázatos helyzetbe sodorták, ami, azt gondolom, megengedhetetlen. Most az Európai Unió Bizottságának hivatalos véleménye alapján önöknek kiigazító lépéseket kell tenni. Nem pár tizedessel lett rosszabb a helyzet. Önök kétszer annyit rontottak a helyzeten, mint ami egyébként az elvárás volt. Évek óta hallgatjuk, hogy önök micsoda reformokat hajtottak végre, és miközben az Európai Unió forrásai ömlenek Magyarországra, eközben önök jóval rosszabb helyzetet teremtettek.

Természetesen ebben a témában nem várhatjuk önöktől, hogy majd óriásplakáton hirdetik azt, hogy mi az igazság, nem várhatjuk önöktől azt, hogy majd konzultáció keretében az emberek figyelmét felhívják arra, hogy miben kell takarékoskodniuk, nem várhatjuk azt, hogy önök elmondják, hogy az egészségügyben, az oktatásban, miben fognak önök kevesebbet költeni, hanem ehelyett majd olyan válaszok jöhetnek, amilyet majd most öntől meghallgatunk.

2010-ben történelmi lehetőséget kapott a Fidesz. A világgazdasági válság után lehetősége teremtődött arra, hogy Magyarország igazi fejlődésnek induljon. Mit tesznek önök ezért? Köszönöm szépen. (Taps a DK padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tállai államtitkár úr két percben válaszol.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Igen, ez a tanácsi ajánlás nem arról szól, amit ön elmondott. (Közbeszólások: Nem halljuk!) Nem arról szól, amit ön elmondott. (Megigazítja a mikrofonját.) Valóban felhívja az ország figyelmét, egyébként több más országét is, hogy figyeljen a költségvetési folyamataira, és ajánlásokat fogalmaz meg az ország számára, amelyekre aztán majd 2018. október 15-én a kormány reagálni fog, hogy a bizonyos szakmai szempontú ajánlásokat hogyan hajtotta végre.Azt is tudjuk, hogy az Európai Uniónak nem ez az első Magyarországot ért - hogy is mondjam - támadása vagy figyelemfelhívása, amit az ország ellen tesz. Valahogy Magyarországnak ez jutott, hogy az Európai Unióval szemben mindig meg kell védeni azokat a folyamatokat, amelyek hazánkban zajlanak. Hogy melyek ezek a folyamatok? Többek között az, hogy a GDP-hez mérten évről évre csökken a költségvetés hiánya. Vagy az a folyamat, hogy az államadósság mértéke évről évre csökken. Nem úgy, mint az önök idejében, hiszen ön, képviselő úr, nemrég még az MSZP-ben politizált: úgy emlékszem, hogy akkor ezek a folyamatok éppen ellenkezőleg hatottak. Nyilván most nagy szószólója annak, hogy ezek a folyamatok helyükre kerüljenek. Helyükre is kerülnek, hiszen alapvetően az Európai Unióval több országnak szakmai vitája van az uniós módszertant illetően. Ennek a vitának a következménye most ez az ajánlás, és azt gondolom, hogy országunk költségvetési gazdálkodása tekintetében nem kell különösebb változásokat hozni, hiszen az a tendencia, annak az elvárásnak, hogy csökkenjen a költségvetési hiány, Magyarország alapvetően évek óta megfelel. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Képviselő úr viszonválasza egy percben.

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Ön is tudja, hogy elfogadhatatlan az a válasz, amit mond, hiszen mindarról, amit az Európai Unió Bizottságától tudtunk meg, hogy önök hogyan gazdálkodnak, önök nem voltak hajlandók a magyar emberekkel beszélni. 570 000 millió forint megtakarítás szükségességéről beszélünk azért, hogy önök valamennyire helyzetbe kerüljenek. Ez kétszer több, mint ma a felsőoktatás teljes költségvetése. Önöknek ezt kellene megtakarítani. Miből fogják ezt megoldani? Ha már így, ilyen lendületesen előadja, hogy egyébként hogyan gondolkodnak, akkor például ahhoz az ötlethez mit szól, vagy arra a kérdésre mit válaszol, hogy mennyire érintheti ez a kedvezményes lakásépítésre adott áfát, és egyébként a magyar gazdaságot milyen mértékig is érintheti-e mindez, hogy önök ilyen felelőtlenül gazdálkodtak. Köszönöm szépen. (Taps a DK padsoraiból.)

ELNÖK: Nagyon köszönöm. Államtitkár úr viszonválasza egy percben.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Az ön által felelőtlennek minősített gazdálkodás eredménye az, hogy a bevételek folyamatosan növekednek Magyarországon. Például (Varju László: Benzinár 400 forint felett! Hát persze, hogyne!) 2017-ben 600 milliárd forinttal, 4,8 százalékkal növekedett a bevétel. Ez annak az eredménye, hogy a gazdasági növekedés folyamatosan mérhető, és folyamatosan az Európai Unió átlaga fölött van Magyarországon.Ön felelőtlennek minősíti azt a gazdálkodást, amelynek révén a munkanélküliek száma folyamatosan csökken Magyarországon; most már csak 3,8 százalék, a munkahelyek száma pedig folyamatosan nő. Úgy emlékszem, ez az önök idején nem így volt, hiszen 12 százalékos munkanélküliséget mértek.

Én elfogadom, hogy ön most belekapaszkodik az Európai Unió Tanácsának ajánlásába (Arató Gergely: Bizottság!), és politikailag támadja a kormányt, azonban a valóság az, amit mi Magyarországon érzünk. Az pedig teljesen egyértelmű, hogy az országunk, a gazdaság jó irányba halad. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   107-116   117-126   127-128      Ülésnap adatai