Készült: 2019.10.16.10:24:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2018.06.04.),  107-116. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:44


Felszólalások:   97-106   107-116   117-126      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszony, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Mi zajlik az EMMI-ben?” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő asszonyt, elfogadja-e a személyét. (Bangóné Borbély Ildikó: Elfogadom.) Igen. Parancsoljon!

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Több mint kétezer emberét jutalmazta meg Balog Zoltán még emberi erőforrások minisztereként a választások előtt. Fejenként átlagosan 2 millió forint volt a bónusz. Körülbelül 4,2 milliárd forintot fizettek ki így a dolgozóknak. A hivatalos néven céljuttatás feltétele az volt, hogy a minisztérium teljesítse a kormányhatározatban előírt kifizetési munkaterv számait.Én egyetlenegy uniós programra szeretnék kitérni. Ez a program a rászoruló személyeket támogató operatív program, amely hátrányos helyzetű személyeket támogatott. Azt láttuk, hogy az elmúlt években csak botrány kísérte ezt a programot. Itt egy 32 milliárd forintos európai uniós programról beszélünk, ahol kimondottan nagyon szegény sorban lévő, hátrányos helyzetű kismamákat, 3 év alatti gyerekeket, hajléktalanokat célzott meg ez a program, és szegény sorsú nyugdíjasokat. Láss csodát, ezt a programot majdhogynem a választások előtt sikerült elindítani, államtitkár úr!

Azért térnék ki erre a programra, mert ennek keretében majdnem 1 milliárd forintot fizettek ki, ha jól tudom, a választások előtt, egy minimális részét a 32 milliárd forintból. A munkatársaknak azért fizettek ilyen magas, személyenként majdnem 2 millió forintot, hogy felgyorsítsák az uniós programok kifizetését és a célba juttatását. Hozzáteszem: ez a program majdnem kétéves csúszással indult el. Államtitkár úr, többször láttuk a hírekben, meg tapasztaltam én is a választások alatt, hogy fideszes, KDNP-s képviselők ezeket az élelmiszercsomagokat úgy osztogatták kampány alatt a családoknak, hogy szó sem volt arról, hogy az Uniótól kapták, hanem a magyar kormánytól.

Államtitkár úr, mennyi része lett kifizetve? Mennyi része jutott el az érintett családokhoz ebből a programból, a 32 milliárd forintból, és folytatódni fog-e a program, mivel vége van a választásoknak? Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Rétvári államtitkár úr válaszol. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ön azt mondta, hogy a választások előtt indult ez a program. 2016 decemberében indult a program, 2018 tavaszán voltak a választások. Négy programelem indult el folyamatosan egymás után, és örömmel számolok be önnek, hogy hogyan sikerült ezt megvalósítani, és milyen csoportoknak mit sikerült eljuttatni. Elsőként a hajléktalanok számára indított programban 4 ezer főnek tudunk naponta rendszeresen meleg ételt biztosítani. Ennek 4 milliárd forint a keretösszege. Itt a Hajléktalanokért Közalapítvánnyal működünk együtt. Eddig, március 31-ig 1,2 millió adag meleg ételt tudtunk kiosztani. A legnagyobb rész 19 milliárd forintos, amelyből 1 milliárd egy induló program, és aztán 18 milliárd forint a nagy program. Ebben tartós élelmiszereket tudunk azoknak a családoknak adni, ahol 0-3 éves korú kisgyermek van, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak. Itt a nyári hónapokban ez kibővül, júliusban és augusztusban a 7-14 éves korú gyermeket nevelő, szintén nehéz sorsú családok is kaphatnak ebből a programból tartósélelmiszer-csomagot. Eddig 200 ezer csomagot osztottunk ki. Minden kiosztás az Európai Unió előírásai szerinti arculati elemekkel történt meg.

Szintén elindult 2 milliárd forint értékben a várandós anyukák és kisgyermekes szülők számára tartós fogyasztási cikkekkel, kisgyermekek gondozásához szükséges, akár higiéniai, akár a gyermek számára fontos egyéb termékekkel, például játékokkal és egyebekkel egy program, amiben 26 ezer családnak tudunk évente egyszer egy nagyobb értékű tartósfogyasztásicikk-csomagot osztani. 53 ezer alacsony jövedelemmel rendelkező időskorúnak vagy megváltozott munkaképességűnek is 10 milliárd forintos keretből háromhavonta tudunk egy 10 kiló súlyú csomagot, elsősorban tartós élelmiszereket, rizst, lisztet, cukrot, lekvárt, olajat, száraz tésztát, konzervet osztani. Már eddig is 20 ezer csomag kiosztásra került. Így ment ez a program, és a következő években is így fog folytatódni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Képviselő asszony viszonválasza egy percben!

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Az államtitkár úr nagyon vigyázott arra, hogy ki ne ejtse a száján, hogy európai uniós támogatásból valósult meg ez a program. (Dr. Rétvári Bence: Megmondtam, az arculati elemeket is mondtam!) Amúgy, ha jól tudom, a második világháború óta nem kapott Magyarország ekkora támogatást szegények, kimondottan nagyon nehéz sorsú, hátrányos emberek megsegítésére.Államtitkár úr, én többször tettem fel kérdést. A kérdésem arra is vonatkozott, hogy ezek a csomagok követik-e a szezonális időszakokat, úgy osztják-e ki ezeket a csomagokat, hogy figyelembe veszik, hogy tavasz van, ősz van, nyár van, vagy nem veszik figyelembe. Államtitkár úr, azt is látjuk azóta, hogy a beszerzési ár többszöröse az élelmiszercsomagoknak, az alapvetőélelmiszer-csomagoknak, a konzervnek, a tésztának, mint ha, mondjuk, a boltba elmegyünk és megvásároljuk.

Államtitkár úr, ráadásul a kampány alatt láttuk, hogy önök ezt kampánycélra használták fel. Kimondottan vigyáztak arra, hogy az emberek ne szembesüljenek azzal, hogy ez európai uniós támogatás, hanem kormánytámogatásként, Fidesz-KDNP-támogatásként osztogatták a rászorulóknak. Ugye, ezt befejezték, államtitkár úr, és a következő időszakban…

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony!

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): …csak úgy kapják meg az emberek, ahogy jár nekik. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)

ELNÖK: Államtitkár úr, egy percben!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Megismétlem, mert akkor éppen beszélgetett, amikor erre a kérdésére válaszoltam. Minden esetben az Európai Unió arculati kézikönyve szerinti feltételeket biztosítjuk a csomagok kiosztásakor. Tehát semmifajta szabálytalanság nincs ebben, tisztelt képviselő asszony.A többszörös ár vádját visszautasítom. Az ár magában tartalmazza egyébként a logisztikai költséget is. Ez az, ami többletszolgáltatás ezeknél, hiszen itt havonta, háromhavonta vagy évente ezeket a csomagokat ki kell szállítani a településekre, nyilván van, ahova csak egy-két személy számára. De ezeket mindenhol biztosítjuk.

A szezonalitás kapcsán, tisztelt képviselő asszony: itt ugye, olyan alapvető élelmiszerekről van szó, ahogy mondtam is, mint rizs, liszt, cukor, lekvár, olaj vagy a gyerekeknek tisztálkodási szerek, pelenka, amelyek szezonalitástól függetlenül minden évszakban szükségesek a családok számára. Olyan termékeket igyekeztünk összeválogatni - és itt folyamatosak a visszajelzések az érintettektől, azokat mindig beleépítjük az újabb megrendelésekbe -, amelyekre a legnagyobb igény van, és ez általában független az évszaktól, hiszen az alapvető élelmiszerek minden évszakban ugyanazok. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(16.10)
Felszólalások:   97-106   107-116   117-126      Ülésnap adatai