Készült: 2019.11.18.09:49:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

5. ülésnap (2018.06.04.),  187-192. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:16


Felszólalások:   183-186   187-192   193-196      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Szabó Sándor képviselő úr, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek: „Ugye megvalósul az előkészített tervek szerint a Klárafalva-Kiszombor települések közötti hiányzó kerékpárút szakasz megépítése?” címmel. Parancsoljon, képviselő úr!

SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót. Elnök úr, nem tudom, ki válaszol. Államtitkár úr vagy… (Dr. Orbán Balázs András: Nem tudok róla.)

ELNÖK: Völner államtitkár úr fog válaszolni.

SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Akkor, tisztelt államtitkár úr, brosúrákban, hírekben, jogszabályokban, mindenhol olvastam (Cseresnyés Péter az elnökhöz: Szerintem az enyém!), hogy a kormány kiemelt célként tekint a kerékpárúthálózat-fejlesztésre, amit egyébként képviselőként én magam is támogatok. Örülnék neki, ha ugyanilyen kiemelt prioritást élvezne a hazai utak állapotának a javítása is. Én az előző ciklusban megkerestem Lázár miniszter urat, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki egyébként Csepreghy államtitkárt bízta meg azzal a feladattal, hogy a Klárafalva, illetve Kiszombor közötti néhány kilométeres kerékpárútszakasz megépítésére biztosítson valamilyen forrást, vagy tekintsük át, hogy hogyan lehetne ezt megvalósítani. És ez azért érdekes, hiszen Szeged és Makó között, Deszk határáig, illetve Makó és Kiszombor között megépült a kerékpárútszakasz, csak a közte lévő néhány kilométeres szakaszról van szó, és azért is beszéltem hiányzó kerékpárútszakaszról. Akkor az államtitkár úr fogadta az érintett települések polgármestereit, és el is készültek a tervek erre vonatkozóan, de a kerékpárút nem épült meg.

Uniós forrás, uniós támogatás kerékpárút-fejlesztésekre rendelkezésre áll. Az érintett települések lakói magát ezt a fejlesztést hiányolják, igénylik, mint ahogy az érintett települések polgármesterei is. Ráadásul, azt gondolom, hogyha egyébként ez a hiányzó kerékpárútszakasz megépülne, akkor az egy óriási turisztikai vonzerővel is bírna a Makó, illetve Szeged közötti, Tisza-Maros közötti településeket érintően. Éppen ezért kérdezem államtitkár urat, hogy akkor biztosít-e uniós forrást a minisztérium ezen hiányzó kerékpárútszakasz megépítésére, különösen úgy, hogy erre egyébként a tervek is elkészültek. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyébként nem Völner, hanem Cseresnyés államtitkár úr fog válaszolni szakma szerint. Parancsoljon!

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A 43-as számú főút melletti, Szeged és Makó közötti kerékpárútból jelenleg a Klárafalvát, Ferencszállást és Kiszombort érintő 9,5 kilométer hosszú szakasz hiányzik, ahogy elhangzott. A kerékpárút kiépítése mellett hálózati és közlekedésbiztonsági érvek is szólnak. A hiányzó kerékpárútszakasz megvalósításához szükséges építési engedélyek részben már rendelkezésre is állnak.A kivitelezés becsült költsége 1 milliárd forint. A 2014 és ’20 közötti uniós fejlesztési ciklus operatív programjaiban és a magyar-román határon átnyúló együttműködési programban kerékpáros-infrastruktúra fejlesztésére rendelkezésre álló források azonban már lekötöttek, lekötötték őket egyéb területekre.

A terület- és a településfejlesztési operatív program pályázataiból Csongrád megyében mintegy 5 milliárd forintból épülhetnek kerékpáros-létesítmények, amelyek legalább annyira fontosak, mint a jelzett, ön által is felvetett kerékpárútszakasz. A pályázati felhívásokra bármely települési önkormányzat pályázhatott, így nyertek más utakon és lettek eredményes pályázatok az önkormányzatok számára.

Elérhető uniós támogatás hiányában meg kell vizsgálni azt, hogy milyen hazai forrásból lehet biztosított ennek a forrásnak a szükséges odaadása. Úgyhogy ezt vizsgáljuk, és remélhetőleg eredményes lesz a vizsgálat, és elő fogjuk tudni teremteni a következő időszakban a forrást ennek a kerékpárútnak a megépítésére. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   183-186   187-192   193-196      Ülésnap adatai