Készült: 2019.11.21.07:12:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  125-132. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:19


Felszólalások:   117-124   125-132   133-142      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Burány Sándor képviselő úr, a Párbeszéd képviselője azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Mi folyik itt?” címmel. Miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Nagy István miniszter urat jelölte ki. (Jelzésre:) Látom, hogy jelzi Burány Sándor képviselő úr, hogy elfogadja a válaszadó személyét. Burány Sándor képviselő úré a szó. Parancsoljon!

BURÁNY SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Nemrég, amikor egy lagziban Mészáros Lőrincet léggitározni láttam, akkor azt hittem, hogy itt megállnak, ezzel megelégednek, és nem fokozzák tovább az ilyen típusú élményeimet. Egyedül akkor ijedtem meg, amikor Mészáros Lőrinc elkiáltotta magát, hogy: eladó a menyasszony! Őszintén szólva, attól tartottam, hogy engedve mindennapi szokásainak, ott helyben meg is veszi, de szerencsére erre azért nem került sor. (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiból.)De ami a léggitározás műfaját illeti, úgy látszik, hogy önök azért tudtak egyet csavarni ezen a dolgon, hiszen nemrég a VOLT Fesztiválon több koncert szünetében egyszer csak egy videobejátszás következett. A tapasztalatlan külföldiek azt hihették, hogy egy hipszter rapper van a kivetítőkön. A magyarok persze tudták, hogy ez Orbán Viktor. Egy régi beszédét játszották be a fiataloknak, bár ott ezt senki nem kérte.

Valaki nyilván a szervezők közül úgy gondolta, hogy legjobb, hogyha Orbán Viktor magánszámára csapatják a fiatalok ezekben a napokban. Őszintén szólva, ehhez nagyon erős gyomor kell. Nem csodálom, hogy ha valakinek nem volt ilyen erős a gyomra, akkor ez a beszéd is hozzájárult az aznapi szolid egyhányásos buli levezetéséhez. (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiból.)

De ahogy hallom, ezt még így is képesek fokozni: a Balaton Soundra is viszik tovább a produkciót, pedig ott se kérte senki. Ez a fajta személyi kultusz, ez az elterjedése a talpnyalásnak nemcsak a fesztiválokon, hanem azokon túl is gyomorforgató, miniszter úr! Tehát mikor hajlandók ennek egyáltalán valamilyen gátat szabni? Mikor gondolják úgy, hogy ez elég? Vagy hova akarják ezt még fejleszteni? Lesznek ilyen Orbán Viktor-karaokeversenyek, és egyéb hasonló műfajban is szerencsét próbálnak?

És egyáltalán, a történelemhamisításban hova tudnak még süllyedni? Komolyan gondolják, hogy minden Orbán Viktorral kezdődött? (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra Nagy István miniszter úrnak adok szót. Parancsoljon, miniszter úr!

DR. NAGY ISTVÁN agrárminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Szerencse, hogy a léggitározás nem tartozik a magyar parlament napirendjei közé, ugyanakkor azt szeretném elmondani önnek, hogy Sopron ikonikus helye a magyar rendszerváltozásnak.

(16.20)

Olyan események történtek ott 30 évvel ezelőtt, amelyek sorsfordítók voltak az egész országunkra nézve. Szerintem ez elvitathatatlan. Mindarra, ami ott történt, hogy a vasfüggöny lebontódott, hogy szabadság lett Magyarországon, erre Sopron városa méltán lehet büszke. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Ahhoz, hogy egy fesztiválon a szervezők a 30 éves évfordulón úgy döntenek, és ön is teljességgel helyesen mondta, hogy a szervezők közül valaki úgy döntött, hogy megemlékezik erről az évfordulóról, szerintem itt nekünk hozzátennivalónk nincsen. Kérem, fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Egyperces viszonválaszra Burány Sándor képviselő úré a szó. Parancsoljon!

BURÁNY SÁNDOR (Párbeszéd): Én értem, hogy Sopron ikonikus helyszíne a rendszerváltásnak, de akkor a Balaton Sound hogy jön ide? Hacsak nem úgy, hogy a keletnémet turisták Magyarországon találkoztak a nyugatnémet hozzátartozóikkal. Más indokot nem vélek felfedezni. És egyébként miért nem viszik el egy sátorba? És akit érdekel, ott a rendszerváltás történetét tanulmányozhatják. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból, köztük dr. Rétvári Bence: El akarjátok dugni a rendszerváltást? Ennyire fáj?) Miért kell a nagyszínpadon reklámként ezt sugározni, a fiatalok arcába tolni?  miközben ezek a fiatalok erre egyáltalán nem tartanak igényt.Egyébként, ha már Sopront szóba hozta, Horn Gyula külügyminiszter vágta ott át a vasfüggönyt jelképesen, ha jól emlékszem, nem Orbán Viktor. (Dr. Rétvári Bence: Horn Gyula volt rendszerváltó? Ez újdonság nekem.) Egyébként a rendszerváltásnak elég sok szereplője volt, Antall József miniszterelnöktől kezdve Tölgyessy Péterig sok embert felsorolhatnék, nem fér bele az egy percbe, de még a szovjet csapatkivonásról szóló megállapodást sem Orbán Viktor írta alá, hanem azt is Horn Gyula. Szóval, ha ennyire szerelmesek Orbán Viktorba, és ennyire hamisítják a múltat, már csak egy kérdésem maradt: de hová tűnt a nagy természetű Dózsa László? (Derültség az ellenzéki pártok soraiban.) Kérem, válaszoljon. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválaszra Nagy István miniszter úré a szó. Parancsoljon, miniszter úr!

DR. NAGY ISTVÁN agrárminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Rossz helyre címzi kérdéseit. (Korózs Lajos: Nem is értjük, hogy egy agrárminiszter mit keres itt a válaszadók között.  Az elnök csenget.) Mi döntöttünk erről? A kormányzatnak volt bárminemű beleszólása, hogy egy magántulajdonban lévő fesztiválon mi történik? (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.  Az elnök csenget.) Higgye el, hogy nem jó helyre teszi föl ezeket a kérdéseket! Tegye föl ezeket a kérdéseket azoknak, akik azt a fesztivált szervezik, ők biztos kiterjedtebb, megalapozottabb választ tudnak önnek adni.Hogy a Balaton Soundon mi lesz, a feltételezésekbe nem szeretnék belebonyolódni, mert nem tudjuk még, hogy mi lesz. Annak is megvannak a maga szervezői, tegye föl már akkor előre ezeket a kérdéseit, és akkor meg fogja kapni rá illetékesektől a választ. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   117-124   125-132   133-142      Ülésnap adatai