Készült: 2019.10.15.14:56:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  99-106. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:56


Felszólalások:   91-98   99-106   107-114      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, elnök úr. Mesterházy Attila képviselő úrtól elnézést kérek, hogy az előbb hamarabb szólítottam, mert most következik. Mesterházy Attila képviselő úr, az MSZP képviselője azonnali kérdést kíván feltenni a Magyar Nemzeti Bank elnökének: „Mégis van devizahiteles probléma?” címmel. Parancsoljon, képviselő úr! Öné a szó.

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm a lehetőséget. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Pár hónapja az ön alelnöke azt mondta itt, ebben a Házban, hogy nem létezik Magyarországon devizahiteles-probléma, aztán egypár héttel ezelőtt, amikor szintén kérdeztem, akkor, szó szerint idézem, azt mondta nekem, hogy „nem is érti, hogy miért gyöngyözik a homlokom a devizahitelesekért”. Most arról ne kezdjünk vitát, hogy ez mennyire nézi le azokat az embereket, akik valóban még ebben a csapdában szenvednek, de aztán azóta, amióta ezek a mondatok elhangzottak, döntött az Európai Bíróság devizahiteles-probléma miatt, döntött a Kúria, és önök is előálltak ötletekkel, hogy hogyan lehetne ezt a devizahiteles-problémát kezelni. Akkor most végre eljutottunk több hónap után, elnök úr, oda, hogy van egy dolog, amiben egyetértünk: az az, hogy létezik, van Magyarországon devizahiteles-probléma, amivel foglalkozni kell.

És van ebben ötletük önöknek. Ugye, azt mondják, hogy a hitelcsapdában vergődő magyar családok vegyenek fel újabb hitelt. Ez az egyik javaslatuk. Úgy, hogy közben szüljenek gyereket, mondjuk, akkor is, ha férfiak, vagy ha ötven fölötti hölgyekről van szó, vagy éppen vegyenek részt egy olyan kormányzati programban, amit egyébként már beszántottak.

Tehát úgy tűnik, hogy ezek a megoldások nem a legjobb megoldások, de mindenféleképpen pozitívum, hogy egyáltalán elkezdték keresni ezt. Ha az ön helyében lennék, akkor biztos azt mondanám, hogy így ez ebben a formában blöff. De van megoldás, elnök úr, és az lenne a jó, ha ebbe az irányba haladnánk, hiszen hetente hatvan családot lakoltatnak ki. Tehát ha végre a valós problémát segítenék kezelni, tehát az árfolyamkockázat kérdését, akkor egészen biztosan valódi segítséget nyújtanának a magyar családoknak, és akkor azt lehetne mondani, hogy önök valóban azt a feladatukat látják el, ami a törvényben, a statútumban le van írva: nevezetesen, hogy önöknek nem a bankokat kell védeniük a fogyasztókkal, a magyar családokkal szemben, hanem fordítva, és erre biztatnám elnök urat. Köszönöm. (Taps az MSZP és a DK soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Megadom a szót Matolcsy György elnök úrnak a válaszra. Parancsoljon, elnök úr!

DR. MATOLCSY GYÖRGY, a Magyar Nemzeti Bank elnöke: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Megerősítem a Magyar Nemzeti Bank alelnökének múltkori kijelentését: Magyarországon 2014 végével a háztartásidevizahitel-probléma megszűnt. Ezt megelőzően, 2005-2010 között a felvételkori árfolyamokon összegezve mindösszesen 5500 milliárd forint értékben vettek fel a háztartások, családok devizahitelt, ezek 91 százaléka svájcifrank-hitel volt. A kormány a végtörlesztéssel nagyjából megfelezte ezt a deviza-, illetőleg svájcifrankhitel-állományt, de 2014. év végére a forintosítást megelőzően még mindig 621 ezer darab hitelszerződés volt. Ez olyan mértékű terhet jelentett a magyar családoknak, amelyeket sem 2014. év végén már nem tudtak elviselni, de különösen nem viselték volna el 2015 elején, amikor megtörtént a svájci frank elszabadulása, illetőleg a svájci frank és euró árfolyamának a magyar háztartások felől történő elromlása. Ezt a kormány, a Magyar Nemzeti Bank, a Kúria, az Alkotmánybíróság és egy sor más szervezet egy közös akcióval, az úgynevezett forintosítással kezelte. 1000 milliárd forintot adtunk vissza a családoknak  1000 milliárd forinttal jártak rosszabbul a bankok. Ennyit arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank ki mellett állt. Mindig az ország mellett, és ha az ország a forintosítást igényli, akkor bizony 9 milliárd euróval segítette a Magyar Nemzeti Bank ezt a folyamatot.

Ön talán véletlenül összekeveri a Kúria döntését. A Kúria azt vizsgálja, hogy mit lehet tenni azoknak a szerződéseknek az esetében, amikor felmerül az árfolyam tisztességtelen meghatározásának a kérdése. Ez nem érinti a forintosítást.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválasz illeti meg Mesterházy Attila képviselő urat. Parancsoljon!

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Nézze, elnök úr, én már hozzászoktam ahhoz, hogy amikor devizahiteles-kérdésben kérdezek és önök válaszolnak, akkor mindig én tévedek, és mindig én mondok butaságokat. De azért, ha nincsen Magyarországon devizahiteles-probléma, ahogy ön most az imént itt mondta, akkor mi a fenének álltak elő javaslatokkal? Tehát ha nincs ilyen probléma, akkor miért kell a Magyar Nemzeti Banknak újabb és újabb ötletekkel előállni, vagy miért kell adott esetben a Kúriának vagy éppen a kormánynak előállni?

(16.00)

Kérem, Magyarországon az a probléma, hogy lehet, hogy forintosítottak, de olyan árfolyamon, amit nem tudnak kifizetni az emberek. És lehet, hogy ennyit adtak a magyar családoknak, de ennek a többszörösét, elnök úr, a többszörösét adták a bankoknak! És teljesen világos, hogy a bankok elbírták volna ezt a veszteséget, ha nézzük az elmúlt éveket, akkor ebből is világosan látszik, hogy a bankok kibírták volna, a magyar családok viszont beledöglenek ebbe, amit maguk csinálnak. Ezért arra kérem önt sokadszorra  és fogom is még , győzze meg a kormányt, hogy ez így nem tisztességes, ahogy ez van, és igenis, kezeljék az árfolyamkockázat kérdését.

Köszönöm szépen a figyelmet, elnök úr. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Matolcsy György elnök urat is. Parancsoljon!

DR. MATOLCSY GYÖRGY, a Magyar Nemzeti Bank elnöke: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Még egyszer: ön  talán véletlenül  összetéveszti a késedelmes adósok vagy a nemfizető adósok, akik forinthitellel rendelkeznek, ezeknek az adósoknak a helyzetét rendező javaslatokat. A Magyar Nemzeti Bank ilyen javaslatokat tesz, folyamatosan teszünk ilyen javaslatot, mert azzal, hogy kivezettük a devizahiteleket a háztartási hitelállományból, attól még a forinthiteleknél a késedelmes tartozás, illetőleg a nemfizetés jelen van. Több mint 90 ezer család esetében. (Dr. Varga László: Másfél millió, nem érdekes.)

(A jegyzői székben dr. Szűcs Lajost dr. Vinnai Győző váltja fel.)

Pont azért teszünk ilyen javaslatot, hogy célzott módon minden egyes társadalmi csoport, amelyeket korábban, mondjuk úgy, hogy tőrbe csaltak a devizahitelezéssel, de már forinthitellel rendelkeznek, az ő helyzetüket folyamatosan javítsuk.

Én azt gondolom, hogy ezt célozza egyébként a Kúria vizsgálata is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   91-98   99-106   107-114      Ülésnap adatai