Készült: 2019.10.14.02:04:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  61-67. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 9:11


Felszólalások:   55-61   61-67   67-72      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, frakcióvezető úr. Tisztelt Ház! Hallottuk, frakcióvezető úr nem fogadta el az államtitkári választ. Kérdezem önöket, elfogadjáke azt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 116 igen szavazattal, 32 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője, interpellációt nyújtott be a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez: „Mikor ismeri fel a kormány a rabszolgatörvény bevezetése okozta válsághelyzetet a közigazgatásban?” címmel. Kocsis-Cake Olivio képviselő úré a szó. Parancsoljon!

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Fidesz a legutóbbi országgyűlési választáson arra kapott megbízást, hogy működtesse az országot és az államigazgatást. De ez már több esetben nem sikerült. Legutóbb a nyugdíjakat nem tudták időben átutalni, most meg a kormányablakok esetében nem látják el azt a feladatot, amire a magyar választópolgároktól megbízást kaptak. Ez az egész ügy jól példázza a Fidesz kormányzását. Amikor a rabszolgatörvény elfogadása után demonstrálni mentünk a Nyugdíjfolyósító Főigazgatósághoz, és azt mondtuk, hogy a közszolgálati rabszolgatörvény miatt az nem jó, ha a dolgozók munkaidejébe már beleszámít az ebédszünet fél órája, az nem jó, ha a megyei és a fővárosi kormányhivatali dolgozóknak már nem jár a kafetéria, az nem jó, ha az alapszabadságot 25 napról 20 napra csökkentik, az nem jó, ha kizsákmányolják a munkavállalókat, amikor ezeket mondtuk, akkor a fideszes politikusok csak gúnyolódtak, és azt mondták, hogy az ellenzék csak műbalhézik. Most kiderült, hogy ez nem igaz. Megnövelt munkaidő, a beígért emelés helyett bércsökkenés, ezzel együtt jelentős munkateher-növekedés, a megbecsülés érzésének totális hiánya miatt 2500-an kérték felmentésüket az elmúlt egy hónapban. A dolgozók nagyjából 7 százaléka távozott egy hónap alatt az amúgy is komoly létszámhiánnyal küzdő közszolgálati szférából.

Az eredmény, hogy a kormányablakok megbénultak. Jogosan ingerült, türelmetlen ügyfelek, túlhajszolt dolgozók, többórás várakozás, már ha egyáltalán akad aznapra sorszám. Persze, a kormány szerint semmi probléma nincsen, ahogy az előző államtitkári válaszból is lehetett hallani. Először technikai okokra hivatkoztak, a frissen felújított Keleti, Nyugati kormányablakait ezen indok alapján nem nyitották ki, majd amikor kiderült, hogy ez nem igaz, akkor végre beismerték, hogy gond van, de nem a probléma gyökerét kezelik, hanem csökkentik a nyitva tartást heti hét órával, és vidékről rendelik fel a munkavállalókat.

(15.10)

Ez további sorban álláshoz és a munkavállalók további kizsákmányolásához fog vezetni, ahelyett, hogy végre visszavonnák a közszolgálati rabszolgatörvényt, és megbecsülnék a közszolgálati dolgozókat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mikor látják be tévedésüket, hogy az elhibázott bérpolitikai intézkedésük okozta és okozza a problémákat, és módosítják úgy, ahogy a szakszervezetek azt kérik? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A képviselő úr elhangzott interpellációs kérdésére a kormány nevében Orbán Balázs államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön új parlamenti képviselő itt a Házban, de mégiscsak az a helyzet, hogy egy olyan parlamenti frakcióhoz csatlakozott, amelyik egy olyan frakcióval lép fel folyamatos szövetségesi viszonyban, amelyik 2002 és 2010 között kormányzati felelősséget viselt. (Közbeszólások a DK és az MSZP soraiból.) Tehát azt gondolom, hogy hiteltelen az, amit mond, mert ha valóban a közigazgatásban dolgozók érdekelnék önt, illetőleg az állampolgárok és az állam közötti kapcsolatrendszer érdekelné önt, akkor nem lenne ennek a frakciónak a tagja. Mert végső soron mégiscsak az a helyzet, hogy a 2002 és 2010 közötti kormányzás úgy kerül be a magyar politika történetébe, mint az állam leépítésének az időszaka, amikor az állam magánérdeket szolgált, nem pedig az állampolgárok érdekét szolgálta, és egyébként az államban alacsonyabb szinten, nem a közigazgatás szintjén, hanem a közszolgálat szintjén dolgozóknak a megbecsülését is a mélybe taszították, többek között az anyagi megbecsülésüket is. Azért az mégiscsak példátlan, hogy nem arról van szó, hogy nem emelkedett a közszolgálatban dolgozók bére, hanem csökkent, tehát csökkentették azzal, hogy a juttatások egytizenharmadát elvették a közszolgálatban dolgozóktól. Tehát ebből kiindulva az, amit ön mond, az meglehetősen hiteltelennek tűnik az én szememben.

Ráadásul két dolgot azért hadd tegyek még hozzá: a 2018-ban újjáalakult Orbán-kormány az állam működésével kapcsolatban két célt tűzött ki maga elé, nem értem, hogy ezt a két célt önök miért támadják folyamatosan, mert egy józan, racionális érvet nem tudok mondani arra, hogy ezt a két célt mivel lehetne támadni. Az egyik a bürokráciacsökkentés, a másik a közszférában dolgozók bérének emelése.

Mit tettünk az elmúlt egy évben? Lépéseket tettünk ezen két cél megvalósítása érdekében. Az egyik cél, a bürokrácia csökkentése azt jelenti, hogy csak annyian dolgozzanak a közigazgatásban, amennyi embernek feltétlenül szükséges a közigazgatásban dolgoznia. (Dr. Vadai Ágnes: Sikerült alámenni a létszámnak!) Minden felesleges dolgozó a közszolgálatban merénylet az adófizetőkkel szemben. És még egy összemosásra hívnám fel a figyelmet. Amikor a közalkalmazotti szféráról, tanárokról, orvosokról, esetleg a rendőrökről beszélünk, az egy teljesen más szféra. Most kifejezetten a bürokráciában dolgozókról beszélünk.

Minden kutatás azt mutatja, hogy sajnos a magyar állam kiterjedése még mindig túl nagy, a bürokráciát csökkenteni kell, és én ezt örömmel jelentem, hogy ebben sikerült előrelépnünk, sikerült érdemi bürokráciacsökkentést végrehajtani. Ráadásul ezeknek az embereknek az anyagi megbecsültsége pontosan az előtörténetből kifolyólag, amit ön azzal a parlamenti hellyel, amit elfoglal, tulajdonképpen legitimál, rendkívül sérelmes és rendkívül rossz.

Mi tudtunk egy béremelést adni ezzel párhuzamosan, szembeállítva a minőséggel, szembeállítva a szolgáltató közigazgatás ideájával, tudtunk ebben is előrelépést hozni. 2016-2017-ben a területi államigazgatásban dolgozók, tehát a járási hivatalokban, kormányhivatalokban és kormányablakokban dolgozók bérezését emeltük meg. Ha ön azt kérdezi, hogy elég-e, nem, szerintem nem elég. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy további béremeléseket tudjunk adni, a központi közigazgatásban pedig az idei évtől tudtunk egy átlagos 30 százalékos béremelést adni.

Tehát én azt szeretném öntől kérni, hogy gondolja át a pozícióját, mert jelen pillanatban az üléspontja, az a hely, amit ön elfoglal a parlamentben, az csak arra predesztinálja, hogy az ilyen típusú felszólalásait hiteltelennek kell minősítenem, mert a tényekkel való összefüggése semmilyen mértékben nem áll meg. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Kérdezem a képviselő urat, hogy elfogadjae az államtitkári választ. Parancsoljon!

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Én örülök, hogy személyeskedik, de annak az állampolgárnak mondjon valamit, aki nem tudta az ügyeit intézni az elmúlt napokban, és ebből valami kárt szenvedett, vagy annak a közszolgálati dolgozónak, aki halálra dolgozza magát, nem a családjával van, és még meg sem fizetik rendesen. Ön azt mondja, hogy fizetésemelés volt. Akkor miért hagyják el 2500-an a szakmájukat? Miért hagyják el?! Tisztelt Államtitkár Úr! Én biztos vagyok benne, hogy azok az emberek, akik sorban állnak, és azok az emberek, akik ott ülnek az ablak túlsó oldalán, nem fogadnák el az ön válaszát, úgyhogy én sem fogom. (Szórványos taps a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! A képviselő úr nem fogadta el az államtitkári választ. Kérdezem önöket, elfogadjáke azt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 115 igen szavazattal, 33 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Böröcz László képviselő úr, a Fidesz képviselője, interpellációt nyújtott be az igazságügyi miniszterhez: „Milyen védelemben részesülnek a személyes adatok Magyarországon?” címmel. Böröcz László képviselő úré a szó. Parancsoljon!




Felszólalások:   55-61   61-67   67-72      Ülésnap adatai