Készült: 2020.01.18.16:32:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  49-55. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 9:28


Felszólalások:   43-49   49-55   55-61      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: A képviselő úr nem fogadta el a választ. Kérdezem a tisztelt Házat, elfogadja-e. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)A Ház a választ 115 igen szavazattal, 36 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

(14.50)

Gréczy Zsolt, a DK képviselője, interpellációt nyújtott be a miniszterelnökséget vezető miniszterhez: „Elveszik a néptől a Balatont?” címmel. A képviselő urat illeti a szó, parancsoljon!

GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! Magyarok százezrei aggódnak, hogy most már a Balatonra sem fognak tudni elmenni nyaralni. Érthető az aggodalom, hiszen Varga Mihály pénzügyminiszter meg is mondta nekik, hogy akiknek nem tetszik a gyenge forint, ne utazzanak sehova, maradjanak a fenekükön; nekik elvileg a magyar tenger jutna osztályrészül, közös büszkeségünk, a Balaton. (Cseresnyés Péter: Nem ezt mondta!)Csak az a baj, hogy ezt privatizálja a Fidesz. Különösen visszataszító és felháborító, amikor azt olvassa az ember, hogy megszűnik egy kemping, hogy oda luxusapartmanokat építsenek. A déli parton már a szabadstrandok is veszélyben vannak, ahol pedig nagyon sok család próbál pihenni legalább pár napig, igyekezve, kibírva a balatoni drágaságot.

Friss hétvégi hír, hogy új települést avattak a Balatonnál: Balatonaliga neve „Balatonaligarcha” lett (Dr. Rétvári Bence: De szellemes!), merthogy a fedezett páros, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István úgy döntött egy sorompóval, hogy onnantól most már senki nem léphet be a Balaton közelébe; elég visszataszító és undorító gesztus ez.

A Balaton beépítésének nyertese tehát a Fidesz és Orbán Viktor üzleti körei, vesztesei pedig a magyar emberek. (Zaj.  Az elnök csenget.) A legnagyobb nyertes természetesen Mészáros Lőrinc és Tiborcz István; a kormányfő jóbarátja és veje már 14 kemping, 10 szálloda tulajdonosa a Balaton körül, a portfólióban van borászat, kikötő, golfpálya is. (Dr. Vadai Ágnes: Ész nincs!)

Az ingatlanpiacon általában úgy tartják, érdemes Mészárosék közelébe költözni ott a Balaton környékén, vagy a szomszédjukban befektetni, mert az ilyen környék biztosan fejlődni fog. Ez a Balatonnál sincs másképp.

Ahogy a Mészáros-Tiborcz-érdekkör terjeszkedni kezdett a Balatonnál, rögtön lett új Balaton-törvény, fejlesztési terv annak ellenére, hogy a tó térsége ma sem rendelkezik közös irányítási rendszerrel. Hiába tiltakoznak a lakók, hiába aggódnak a vízminőségért, a fakivágásból adódó környezeti károkért a zöldszervezetek, a lerablás egyfolytában folytatódik.

A DK azt kérdezi, megmaradnake a szabadstrandok, vagy azokat is becsukják, hogy csak a fideszes elit birtokolhassa a magyar tengert. Várom a választ. Köszönöm szépen. (Taps a DK padsoraiban.)

ELNÖK: Soltész Miklós államtitkár urat illeti a szó.

SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mindig van annak egy bája, amikor a DK országban maradásból, diktatúráról, lopásról handabandázik. Egyébként ne aggódjon, például Őszöd is megmarad egyrészt üdülőként, másrészt pedig az önök nevéhez fűződően egyértelműen mint az ország egyik legnagyobb hazugságának időszakához köthető mondatok, illetve beszámolók. (Zaj és közbeszólások az ellenzéki padsorokban.)Gyurcsány Ferenc mondta azt: el lehet menni ebből az országból. (Dr. Vadai Ágnes: De kinek mondta, és miért mondta? Azt kellene megmagyarázni. Akik Szlovákiába mentek céget alapítani, és nem akartak adót fizetni!)

Önök voltak azok, baloldali képviselők, illetve politikusok, akik szerint  Vadai Ágnes is, aki most itt óbégat ismét  Sukorón kaszinót kell építeni, ezzel elzárni mindenkit a Velencei-tó északi partjától. (Nagy zaj az ellenzéki padsorokban.) Azt a részt is el akarták lopni. (Arató Gergely: Nincs strand!)

Önök voltak azok, akik az Európai Unió egyik legnagyobb korrupciós botrányát vitték végbe a 4-es metró beruházásával. (Arató Gergely és dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Csak szeretném kérdezni a másik beóbégató DK-stól, hogy hol ez a pénz, hova tette a baloldal, és a liberálisok hova tették ezt a pénzt. (Dr. Vadai Ágnes: Milyen pénzt?!)

Önök voltak azok egyébként, akiknek az egyik legjobb barátjuk Gréczy Zsolt (sic!), aki a diákoktól is ellopta a pénzt, nem szégyellték magukat, és most védik, ráadásul még segítik is ezt az embert, a DK és az MSZP közösen. (Közbekiáltások a DK és az MSZP soraiból.) Önök azok egyébként, akik lopott vagyonban élnek, elrabolt vagyonban és elrabolt házban élnek továbbra is. (Folyamatos nagy zaj az ellenzéki padsorokban.  Dr. Vadai Ágnes: Ki? Ki? Én? Hol? Hol élek én lopott vagyonban?)

Demokráciafelfogásuk nem más, mint az őszödi beszéd, majd az azt követő, hozzáteszem, szemkilövetés is. (Dr. Vadai Ágnes: Nananaaaa! Erről bebizonyosodott, hogy nincs így!) Ezek után bármit is kérdez a DK, bármit is kérdez a baloldal, érdemes odafigyelni rá, bármit is állítanak, érdemes odafigyelni rá, mert biztos, hogy az ellenkezője lesz igaz! (Nagy zaj a DK és az MSZP padsoraiban.  Arató Gergely: Szabadstrand!)

És igaz ez ennél a kérdésnél is, amit most föltett Gréczy Zsolt. Ugyanis önök voltak azok, akik nem támogatták a Balaton-törvény módosítását, és semmiféle új dolgot, ami megerősítené, sőt még inkább a Balaton szépségének megőrzését segíti, nem támogatták, nem szavazták meg! Nem szavazták meg a természetvédelmi kérdéseket, nem szavazták meg a környezetvédelmi kérdéseket, nem szavazták meg a településvédelmi kérdéseket és a vízvédelemmel kapcsolatos kérdéseket. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.)

Ugyanis tovább erősíti a mostani törvény a parti célú, közcélú területhasználatot, különösen a strandok, kempingek, rekreációs célú zöldterületek és parti sétányok megőrzésére, valamint a part megközelíthetőségére vonatkozó szabályozást. (Dr. Vadai Ágnes: Hol?  Arató Gergely: Az is Mészáros Lőrincé!) Önök ezt nem támogatták.

Mint ahogy azt sem támogatták, ami megmaradt az előző Balaton-törvényből, hogy 10 százalék lehet a strand beépítettsége, és legalább 65 százalék a fásítása; de mi ezt tovább nehezítettük, illetve tovább erősítettük a strandok védelmét, amiért ön annyira aggódik. Strand területén lakó- és üdülőépületet, szállásférőhelyet, lakást nem lehet kialakítani.

Azt sem szavazták meg az új törvény szerint, hogy a közhasználatú zöldterületekre vonatkozó szabályozást fenntartjuk, erősítjük, és mindezt a továbbiakban is az önkormányzatoknak be kell tartaniuk. Nem szavazták meg!

Akkor ne haragudjon, képviselő úr, ön mit kérdez? (Dr. Vadai Ágnes: Miért zárják le a kijáratot? Ezt kérdezte!) Önök nem támogatják azt, hogy a Balaton-törvény csak a strandokon segítse a Balatonon nyaralók életét. Önök nem támogatták azt, hogy a tavalyi évben 2 milliárdos támogatással újultak meg strandok, idén 5 milliárd forintért; nemcsak a Balaton mellett, hanem a Tisza-tónál és más területeken is. (Dr. Vadai Ágnes: Nagyon ügyesen csinálták! Most, éppen most!)

Önök azok, akik semmilyen beruházást nem támogatnak, ami jó az embereknek, de másik oldalról pedig ahol lopni kell, ahol privatizálni kell, ahol el kell venni az emberektől, abban önök részt vettek. (Dr. Vadai Ágnes: Maguk lopnak! Maguk lopnak!  Nagy zaj az ellenzéki padsorokban.)

Köszönjük szépen a kérdését, teljesen mindegy, hogy mit (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kérdeznek, hazudnak reggel, éjjel és este. (Nagy taps a kormánypárti padsorokban.  Dr. Vadai Ágnes: Délben!)

ELNÖK: Nem tudom, képviselő úrnak még szüksége van az egy percre, vagy Vadai Ágnes már bekiabálta a viszonválaszt? (Zaj.  Dr. Vadai Ágnes közbeszól.)

GRÉCZY ZSOLT (DK): Ezúton teszek panaszt az elfogult ülésvezetés miatt.

ELNÖK: De nem adtam meg önnek a szót, még nem adtam meg a szót! (Gréczy Zsolt állva marad, az elnök kikapcsolja a mikrofont.  Gréczy Zsolt: Ezt azonnal vissza kell utasítanom mint ellenzéki képviselő! Házelnök úr, ezt fejezze be!  Felzúdulás a kormánypárti padsorokban, közbeszólások az MSZP és a DK padsoraiban.  Gréczy Zsolt: Ehhez magának nincs joga!  Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)Képviselő Úr! Az a helyzet, tudja, hogy az ülésvezetést nem lehet bírálni a házszabály szerint, úgyhogy megvonom öntől a szót. Legyen szíves leülni! (Nagy taps a kormánypárti padsorokban.  Dr. Vadai Ágnes közebszól.)

A képviselő úr nem fogadta el a választ, ahogy ezt hallhatták. Kérdezem a tisztelt Házat, elfogadja-e. (Gréczy Zsolt: Házelnök úr, én ilyet nem mondtam! Ne mondja azt, hogy nem fogadtam el!  Dr. Vadai Ágnes: Nem, nem! Nem mondta.) Öntől megvontam a szót. Képviselő úr, üljön le! Megvontam öntől a szót! (Gréczy Zsolt: Tőlem még a válaszadás jogát is!) Kérem, szavazzanak! (Nagy zaj és közbeszólások a DK és az MSZP padsoraiban.  Közbeszólásra:) De, fogadjunk! (Gréczy Zsolt Soltész Miklósra mutatva: Magát beperelem, hazudott! Bíróság előtt fogsz felelni! Gazember vagy! Bíróság előtt fogsz felelni!  Felzúdulás a kormánypárti padsorokban.  Szavazás.)

Megállapítom, hogy a Ház 98 igen szavazattal, 12 nem ellenében, tartózkodás nélkül a választ elfogadta. (Gréczy Zsolt: Sok pénzt fogsz fizetni!  Felzúdulás a kormánypárti padsorokban.)

Tisztelt Országgyűlés! Amennyiben mindenki visszanyerte a nyugalmát, akkor mehetünk tovább.

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, az LMP képviselői, interpellációt nyújtottak be az innovációért és technológiáért felelős miniszterhez. (Demeter Márta szólásra emelkedik.) Látom, Demeter Márta képviselő asszonyé a szó, parancsoljon!
Felszólalások:   43-49   49-55   55-61      Ülésnap adatai