Készült: 2019.10.14.06:44:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  43-49. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 9:54


Felszólalások:   37-43   43-49   49-55      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: A képviselő úr nem fogadta el a választ. Kérdezem a tisztelt Házat, elfogadjae az államtitkár úr válaszát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)A Ház a választ 122 igen szavazattal, 39 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Hiszékeny Dezső, az MSZP képviselője, interpellációt nyújtott be a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez: „Jogosítvány hosszabbítás” címmel. Képviselő úré a szó. Parancsoljon!

HISZÉKENY DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Jogosítvány-hosszabbítás  a mai világban ez egy mindennapos dolog. Naponta több ezren élik meg, hogy rádöbbennek: lejár a jogosítványuk. Nincs gond, ennek kialakult eljárásrendje van, nem egy bonyolult ügy. A szükséges dokumentumokkal irány valamelyik kormányablak, aztán megy az élet tovább  gondolta ezt az a választópolgárom, akinek a történetén keresztül képet kaphatunk az állam működéséről. Képünk eddig is volt, hisz különböző sajtótájékoztatókon nagyszerű győzelmi jelentésekről hallhattunk, átadták a Nyugati és a Keleti pályaudvarnál az új kormányablakokat, és újabb és újabb fejlesztések indultak. De nézzük a magyar valóságot! Az állampolgár elkéredzkedik a munkahelyéről, hogy még jóval zárás előtt odaérhessen a legközelebbi, jelen esetben az Újpest központjában található kormányablakhoz. Oda is ér, de zárás előtt egy órával a sorszámhúzó automata már nem ad ki számot. Amíg barátunk kesereg, hasonlóan jár még vagy 15 ember. Telefon. Hívja a főnökét, hogy másnap később kezdhessen dolgozni, mert államigazgatási ügyet intéz. De újabb csalódás, mert másnap reggel ilyen ügy nem intézhető Újpesten. De nincs idő várakozni vagy vitatkozni, értetlenkedni, irány a legközelebbi kormányablak, a Teve utcai. Nem lesz itt gond, az egy jó nagy hivatal. Kilenc óra után odaérkezve már kirakható a „Megtelt” tábla. Annyian állnak sorban, hogy a sorszámkiadó automatát sem látja.

De gyerünk tovább! Három metrómegálló, és ott van a friss új, ropogós kormányablak a Nyugati térnél. Na, ott aztán olyan jogsit kap  gondolta  hogy csak úgy ragyog. Kapott is, de nem jogsit, hanem idegrohamot, mert jogsi helyett a „Technikai okok miatt zárva” tábla fogadta. Nincs idő, gyerünk tovább! Hatos villamos és máris az Andrássy úti hivatal elé ér, ami már messziről jól látszik, mert a járdán állnak az emberek. Már nagyon vágyott emberi kapcsolatra, ezért itt megállt beszélgetni. Azt mondták neki: itt nem lesz esélye sem, mert kevés az ügyintéző, de talán az Erzsébet téren. Odarohan, teljes telt ház, de biztatják, hogy egy óra alatt meglehet a kis kártya. Másfél óra, és meg is lett, ráadásul egy jó tanácsot is kapott. Azt, hogy az ilyen dolgokat úgy kell intézni, hogy időpontot foglal. Mivel akkor már nagyon ráért, tett egy próbát, egy hónapra kapott időpontot.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ön szerint ez elfogadható? Ötperces ügyek elintézéséhez négy-öt kormányablak végiglátogatása, fél Budapest körbejárása és egy szabadnap kivétele szükséges. Nyilvánvaló, hogy a fővárosban a kormányablakok egyre súlyosabb munkaerőhiányban szenvednek, az ott dolgozók pedig emberfelettit teljesítenek. De meddig bírják? Államtitkár úr, mire készüljünk a jövőben, ha ügyet akarunk intézni a kormányablakoknál? Mit tervez tenni a probléma megoldása érdekében? Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK: Válaszadásra megadom a szót Orbán Balázs államtitkár úrnak.

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Népmesei elemeket is tartalmazó felszólalásával összefüggésben az alábbiakat tudom mondani. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: De vicces!)A 2010-ben hivatalba lépő kormánynak nemcsak a magyar családok és a helyi önkormányzatok eladósodásával, leromlott közbiztonsággal, összeomló gazdasági rendszerrel kellett szembenéznie, hanem a magyar állam működése is válságba jutott az önök nyolcéves kormányzásának következtében. A magyar állam ugyanis nem volt képes hatékonyan kezelni a gazdasági, pénzügyi, közbiztonsági válságot, többek között annak köszönhetően (Tordai Bence: Most viszont összeomlik a rendszer!), hogy szétszabdalt, átláthatatlan intézményi struktúrában dolgoztak, összemosódtak az önkormányzati és az államigazgatási feladatok.

Ez megnehezítette mind a hivatali dolgozók, mind az állampolgárok életét. Az állampolgárok elvesztek az ügyek, a hivatalok dzsungelében, az ügyiratok helyett az állampolgárokat utaztatták, feleslegesen eltöltve idejüket a bürokráciában.

Tipikus 2002 és 2010 közötti ügy, amikor a hivatalok olyan adatokat kérnek az állampolgároktól, ami egyébként egy másik hivatal számára rendelkezésre áll. Ez az önök államfelfogása, amely arról szólt, hogy le kell építeni mindent, ami az állammal kapcsolatos, mindent privatizálni kell, és az állampolgárbarát közigazgatás mint fogalom az önök kormányzásának szótárában nem szerepelt. Arról nem is beszélek, hogy önök voltak azok, akik csökkentették a hivatali dolgozók bérét azzal, hogy a 13. havi juttatást elvették tőlük.

Mi ezt követően vagy ehhez képest 2010-ben egy szolgáltató, állampolgárbarát állam megvalósításán kezdtünk dolgozni. Átlátható és világos közigazgatási struktúrát hoztunk létre, megteremtettük az egyablakos ügyintézés lehetőségeit. 2011-től elindult az országos kormányablak-hálózat. Jelen pillanatban 302 kormányablakban intézhetik az ügyeket. Több mint tízmillió hatósági ügyet intéznek ezekben a kormányablakokban az állampolgárok egy év alatt. Ráadásul már indul országosan a mobil kormányablakok rendszere.

Emellett a közigazgatásban dolgozók megbecsülését is igyekeztünk javítani. 2016-17-ben ezért emelkedett 10-60 százalékkal a területi közigazgatásban dolgozók bére végzettségtől és beosztástól függően. Az a tervünk, hogy ezt a továbbiakban is emelni tudjuk majd.

Az idei évtől kezdve pedig a központi közigazgatásban dolgozók bére emelkedett átlagosan 30 százalékkal. A kormány emellett is folyamatosan vizsgálja a kormányhivatalok működését, a szolgáltatások magas színvonalának fenntarthatóságát. Mi nem az önök mint politikusok visszajelzéseire és népmesei elemeket tartalmazó felszólalására építünk, hanem az ügyeket intéző emberek visszajelzései a legfontosabbak, és amennyiben beavatkozás szükséges, megtesszük ezeket az intézkedéseket.

Július 1-jével egyébként további feladatok kerültek a kormányhivatalokhoz, és jelentősen emelkedett az ügyintézések száma. Éppen ezért átcsoportosításokat is végrehajtottunk. Az ön által említett kormányablakok ideiglenes bezárásnak oka pedig a felújítás. Ez is azt a célt szolgálja (Rig Lajos: Ezt mondták a kórházakra is!), hogy még komfortosabb körülmények között lehessen azokat a hatósági ügyeket elintézni, amelyekről ön is szót ejtett. Emellett további egyszerűsítéseket tervezünk: 600-700 darab hatósági jogkört szeretnénk felülvizsgálni és lehetőség szerint deregulálni.

Kifejezetten beszélt ön a jogosítvány kiállításáról. Arról tájékoztatom, hogy a jogosítvány igényléséhez, kiállításához és nyilvántartásához kapcsolódó hatósági ügyekben kifejezetten egyszerűsítéseken dolgozunk. Ezzel kapcsolatban már a kormány is tárgyalt.

Kérem, hogy e tekintetben szíveskedjék figyelemmel kísérni a Magyar Közlönyben lévő változásokat. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Viszonválaszra ismét képviselő úré a szó.

HISZÉKENY DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár úr, az emberek szempontjából vizsgálva az ön válaszát, amit ön elmondott, az használhatatlan. Ezért talán nem bántódik meg, hogy én sem fogadom el ezt a választ.Azt is érzékelem, hogy az önök számára nem szempont az emberek biztonsága és kényelme. Mi itt, Budapesten átéljük szinte mindennap vagy minden másnap, hogy leég egy autóbusz, kigyullad, leég és porig ég. Az emberek megfőnek a metrón, és fél életüket a különböző hivatalokban töltik várakozással. A múlt héten önök válságtanácskozást tartottak, mert összeomlott Budapest igazgatása. Ha meghívtak volna, tudtam volna adni néhány jó tanácsot. Többek között például azt, hogy át lehet csoportosítani embereket, mondjuk, a Rogán-féle minisztériumtól, vannak ott elegen. Szerintem legalább valami hasznosat tettek volna ezek az emberek. Általánosságban meg azt tudtam volna önöknek tanácsolni, hogy több gőzt a kerekekre és kevesebb gőzt a sípra. (Mesterházy Attila: Igaza van!  Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK: A képviselő úr nem fogadta el a választ. Kérdezem a tisztelt Házat, elfogadja-e. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)A Ház a választ 115 igen szavazattal, 36 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

(14.50)

Gréczy Zsolt, a DK képviselője, interpellációt nyújtott be a miniszterelnökséget vezető miniszterhez: „Elveszik a néptől a Balatont?” címmel. A képviselő urat illeti a szó, parancsoljon!
Felszólalások:   37-43   43-49   49-55      Ülésnap adatai