Készült: 2019.10.19.21:02:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  29-32. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:38


Felszólalások:   25-28   29-32   33-34      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Nem akartam államtitkár úrnak a beszédét, válaszát félbeszakítani (Arató Gergely: Áh!), de mégiscsak elképesztőnek tartom, hogy egy felnőtt ember, akit képviselőnek választottak, nem képes megfelelni az iskolaérettség követelményeinek sem. (Közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból: Igaza van, elnök úr!  Taps az LMP, a DK, az MSZP és a Párbeszéd padsoraiból.) Frakcióvezető asszonyról van szó, aki most lelkesen tapsol. Amióta belépett az ülésterembe, némi késéssel, nem sokkal azt megelőzően, hogy szót kapott (Szabó Timea: Tudom, hogy nagyon szeret engem, elnök úr!), azóta egyfolytában  mielőtt szót kapott és miután szót kapott is  kiabál. Azt tudom mondani, ez komoly problémára utal, képviselő asszony, úgyhogy forduljon szakszerű segítségért, mert rászorul. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiból.  Dr. Vadai Ágnes: Ezt ne csináljuk!) És mi is rászorulunk arra, hogy ne legyünk kénytelenek folyamatosan az ön rikácsolását végighallgatni. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban, közbeszólások ugyanonnan: Úgy van!  Dr. Harangozó Tamás: Már csak egy hét!  Arató Gergely: Észak-Koreában nincs ez a sok okvetetlenkedő ellenzéki!)

A napirend előtti felszólalások sorában utolsóként Soltész Miklós képviselő urat illeti a szó, a KDNP részéről.

SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Valóban nehéz dolga lehetne ma az orvosoknak, akiknek, hála istennek ma, Semmelweis-napon, mégiscsak ünnepnap lévén, pihenőt adtak, és nem kellett olyan szolgálatot ellátni, hogy például akár Szabó Timeát, akár pedig Varju Lászlót a felszólalása során és a bekiabálások során mégiscsak gyógyítani és segíteni kéne. (Arató Gergely: Elnök úr! Most kéne szólni!)Varju László azt merte állítani felszólalásában a családtámogatási rendszerekről, általában a támogatásokról, hogy az Orbán-kormányok tehetnek a devizahitelesek bajáról, mint hogyha (Dr. Vadai Ágnes: Így van!) nem ők vezették volna be annak idején azt az élethelyzetet, miszerint sorra szüntették meg az otthonteremtési családtámogatási lehetőségeket, minek következtében belehajszolták az embereknek száz- és százezreit abba az élethelyzetbe, ami nem volt más, mint a devizahitelek felvétele. (Arató Gergely és Varju László közbeszólásai.)

Jól emlékszem arra, tisztelt Varju képviselő úr, ott voltam abban a parlamentben, amikor mi próbáltunk tenni ellenzéki képviselőként lépéseket. Önöknek annyira sikerült segíteni a devizahitelesek száz- és százezrein, így összességében családtagokkal együtt millióin, egymillió emberen, hogy összehívtak egy megbeszélést ide, a Parlament egyik kisebb termébe, meghívták oda a Bankszövetség, illetve a bankok vezetőit, és kérték őket, hogy segítsék a devizahiteles bajba jutott embereket. De lépni léptek? Nem léptek. Tettek valamit? (Arató Gergely: Igen!) Nem tettek. Hagyták tovább, 2005-től kezdve egyre nagyobb mértékben eladósítani a családokat, és így ennek következtében egyre nagyobb bajba kerültek családok, még egyszer mondom, százezrei. (Gréczy Zsolt: Erős volt a forint!) Ezek után feláll ön napirend előtti felszólalásában, és azt hazudja mindenki előtt, azt hazudja az ország előtt, hogy önök mindent meg akartak tenni és meg is tettek a családok érdekében. Ez egyszerűen elképesztő!

A legszebb az volt, amikor visszaidézte, hogy mit mondott 2005-ben Gyurcsány Ferenc. Nem mindegy? Hát mit mondott? Hazudott nappal, éjjel és este, ahogy ő mondta. Hallgassa meg még egyszer az őszödi beszédet, majd még egyszer, majd még egyszer!

Végighazudták az egész kormányzásukat. Ezek után beidéz ön bármit is, olyan dolgot Gyurcsány Ferenctől, hogy ő mit mondott akkor, és egyébként hogy most mit ígér?! Teljesen lényegtelen!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt ellenzéki Képviselők! Önök amit képviselnek családpolitikában, az nem más, mint a 2010 előtti családpolitikának a folytatása. A csőd szélére vitték az országot. Megszüntették az otthonteremtési támogatást, ezáltal devizahitelekbe hajszolták családok száz- és százezreit. (Arató Gergely folyamatos közbeszólásai.)

Megszüntették az egy- és kétgyerekeseknek a családi adókedvezményét, és csökkentették nagymértékben a három- és többgyermekesekét. Rászoruló gyerekek százezreit hagyták támogatás nélkül.

Bezártak, önök zártak be több száz bölcsődét, óvodát és iskolát, és hozzáteszem, ha már Semmelweis-napon vagyunk, kórházakat is. (Gréczy Zsolt: 325 forint egy euró!) Önök voltak azok, akik elvettek egyhavi bért a közfoglalkoztatásban dolgozó emberektől.

(14.20)

Önök voltak azok, akik elvettek egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól (Arató Gergely: Az LMP-sek voltak.); önök voltak azok, akik agyonadóztatták, illetve a rezsi magasan tartásával engedték a cégeknek, hogy még magasabbra emeljék a rezsit; önök voltak azok, akik miatt egyre nehezebb helyzetbe kerültek a családok. Ezek után föl mernek állni és bármit a családtámogatásról mondani?!

De azt hiszem, a legegyszerűbb és legnyilvánvalóbb az a sok-sok ellenzéki módosító indítvány, amely most a 2019-es (sic!) költségvetés-tervezéshez beérkezett. Mit akarnak önök? Az adóemelés pártján vannak egyértelműen, mert adókat akarnak emelni. Egyértelmű, hogy a családoknak juttatott kedvezményeket el akarják venni. Ezt egyébként a legkisebb anarchista párt még képviselői módosító indítványokkal be is nyújtotta (Ungár Péter: Milyen legkisebb anarchista párt?), és támogatásokat akarnak elvenni a családoktól, több száz milliárd forinttal csökkenteni a lehetőségüket. És önök azok, akik az energiahordozók árát adóemeléssel növelni akarják. (Gréczy Zsolt: Mikor indultok el egy választáson?)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A kereszténydemokrata frakció egyértelmű, hogy támogatja a kormány családpolitikáját, egyértelmű, hogy támogatja azokat a módosításokat, illetve változtatásokat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amiket a kormány beterjesztett az Országgyűlés elé, és továbbra is támogatjuk, hogy a költségvetés a családok költségvetése legyen. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Válaszadásra Novák Katalin államtitkár asszonynak adom meg a szót. Parancsoljon!

NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselő Úr! (Arató Gergely: Nem miniszteri értekezleten beszélgettek!) Tisztelt Képviselőtársak! Jó lenne, ha lenne egy olyan kérdés, amiben az ellenzéki pártok is képesek egy ügy mögé állni. Jó lenne, ha lenne egy olyan kérdés, egy olyan ügy Magyarországon, amiben tanulni tudnánk a magyar emberektől. Szerintem lenne mit tanulnunk a magyar emberektől, a magyar választóktól, hiszen a családok támogatása egy olyan kérdés, amelyben nemzeti konszenzus van, amelyben a magyar emberek képesek összefogni, képesek egymásnak a hátukat vetni és képesek támogatni a magyar családtámogatási rendszert. Szerintem, tisztelt képviselő hölgyek és urak, lehetne tanulni a magyar emberektől ebben, és lehetne ezt az ügyet felemelni, támogatni, mögé állni, úgy a költségvetésnél, mint minden egyes döntésnél, amikor a családok támogatásáról lehet dönteni. (Arató Gergely: Kilakoltatjátok őket!  Közbeszólás a DK soraiból: Elveszitek a gyereket az szüleiktől!) Én ezt javasolom magunknak, hogy tanuljunk a magyar emberektől, és támogassuk a magyar fiatalokat abban, hogy gyermeket tudjanak vállalni, hogy megvalósíthassák a gyermekvállalásra vonatkozó elképzeléseiket, hogy annyi gyermekük lehessen, amennyit szeretnének, és akkor, amikor szeretnének. Erről szól a magyar családpolitika, erről szólnak a magyar családtámogatások.

Büszkék lehetünk arra, hogy Magyarországon nem önzés van, hogy Magyarországon nem irigység van akkor, amikor a családtámogatásokról van szó. Nem azt mondják a magyar emberek, hogy ha nekem nem volt, akkor másnak se legyen, ha nekünk nehéz volt, akkor legyen nehéz a gyerekeinknek és az unokáinknak is. Éppen ellenkezőleg: azt mondják, hogy ha nekünk nehéz is volt annak idején, ha nekünk nem is voltak ilyen támogatásaink, a gyerekeinknek, az unokáinknak legyen könnyebb. Ebben fognak össze a magyar emberek, és ezért támogatják a magyar családpolitikát.

Erről szól az a családpolitika, amit 2010 óta folytatunk, hiszen a családpolitika sokkal több, mint a számok, sokkal több, mint a költségvetési kiadások, sokkal több, mint a születésszám vagy éppen a halálozások száma, a különböző mutatók vagy a különböző adatok, hiszen életek vannak a családpolitika mögött, a családról szóló döntések mögött életek állnak. A gyermekvállalásról szóló döntések élethosszig szóló döntések, ezek nem négy évre szólnak, nem nyolc évre, nem kormányzati ciklusokra, hanem bizony egy életre. Ezért fontos, hogy legyen kiszámítható, hosszú távú és tervezhető a családpolitika. Ezért fontos az, hogy ne vegyünk el, hanem mindig tegyünk hozzá, hogy tudják a magyar fiatalok azt, hogy számíthatnak hosszú távon is azokra a segítségekre, azokra a támogatásokra, amiket bevezettünk.

Ezért is döntöttünk mi úgy 2010-ben, hogy a családtámogatásokat folyamatosan bővíteni fogjuk. Először helyreállítjuk azokat az intézkedéseket, amelyeket 2002 és 2010 között megszüntettek, majd folyamatosan ezekhez hozzáteszünk. Ezt tesszük következetesen 2010 óta, és ez tükröződik a jövő évi költségvetésben is, ezért fontos, hogy ezt támogatni tudják önök is.

Ha megnézzük a jövő évi költségvetést, ha csak az idei évhez mérten viszonyítjuk, 11 százalékkal többet tudunk a családok támogatására fordítani, holott már az idei évben is minden eddiginél nagyobb összeget fektettünk be erre a célra. A jövő évi költségvetésben a 2200 milliárd forintot is meghaladja a családok támogatására fordított összeg, ez pedig annyit jelent, hogy 2020-ban a 2010-es költségvetési tételhez képest több mint két és félszer akkora összeg áll rendelkezésre, ez is jelzi azt, hogy az elköteleződésünk nemcsak szóbeli, hanem bizony a költségvetésben is megmutatkozik.

S megvannak a családtámogatásoknak már az eredményei is. Látszik, hogy a mai fiatalok jobban mernek bízni a jövőben, bátrabban mernek családot alapítani, bátrabban mernek gyermeket vállalni. Ma Magyarországon, ha a legfrissebb, illetve a múlt évi éves adatokat nézzük, látjuk, hogy húszéves csúcson van a házasságkötések száma, közel másfélszeresére emelkedett az elmúlt években. Húszéves csúcson van a gyermekvállalási kedv, tehát húsz éve nem vállaltak annyi gyermeket a fiatalok, mint amennyit a tavalyi évben. Látszik az, hogy mernek bízni a jövőjükben, és mernek számítani arra is, hogy hosszú távon is a családtámogatások bővülni fognak, nem szűkülni.

A mai nap azért is fontos, mert az idei évben tovább tudjuk bővíteni a családok támogatását a családvédelmi akciótervvel. A mai, a július 1-jei nap arról is szól, hogy a mai magyar fiataloknak még több lehetőségük van akkor, ha gyermeket terveznek, családot szeretnének, vagy ha éppen az otthonukat szeretnék bővíteni. A mai naptól igényelni lehet a babaváró támogatást, a mai naptól lehet igénybe venni a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a mai naptól lehet fölvenni a CSOK-kölcsönt már a használt ingatlanok vásárlásához is, és a mai naptól már a második gyermek érkezésekor egymillió forinttal, a harmadik gyermeknél négymillió forinttal, minden további gyermeknél egy-egy millió forinttal elengedjük a jelzáloghiteleket, ha a fiatalok ezt igénylik. Ezért a mai nap a családok támogatásának napja is.

Én arra kérem önöket, tisztelt képviselőtársak, hogy támogassák a magyar családpolitikát, támogassák a magyar családokat, és tanuljanak a magyar emberektől. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   25-28   29-32   33-34      Ülésnap adatai