Készült: 2019.10.22.09:10:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  252-253. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:26


Felszólalások:   250-251   252-253   254-255      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Napirend utáni felszólalásra jelentkezett Hajdu László képviselő úr, a Demokratikus Koalíció képviselője: „Követeljük vissza az önkormányzatok tulajdonát!” címmel. Parancsoljon!

HAJDU LÁSZLÓ (DK): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársak! A június 15-ei napon, pénteken befejeződött a tanítás az iskolákban, és megkezdődik a gyerekeknek az a nagyon várt két hónap, ami alatt a gyerekek nem a tanulással, hanem igazán a pihenéssel, szabadsággal foglalkoznak. Amiért szót kértem, az éppen ezzel függ össze, hogy a tíz hónapos tanév után ki foglalkozik abban a két hónapban a gyerekekkel a nyári időszakban. A KLIK bezárja az ajtót, mert vége a tanévnek. Kinél lesznek ezek a gyerekek abban a két hónapban, amikor a szülő dolgozik, a pedagógus pihen? Mi történik egy körzet gyermekeivel, mondjuk, egy tankerület gyerekeivel?

Ehhez szeretnék hozzászólni, ugyanis a következők miatt alapos ez a kérdés. Az egyik ok az, hogy erre az időszakra, erre a két hónapra az iskola ajtaja bezárul, tehát az a közösségi tér, ahová a gyerekek járnak tíz hónapon át  a tornaterem, a sportpálya, sok minden egyéb , amit jelent az iskola még ma is, ez nem áll rendelkezésre, a tanévnek vége van.

Marad az, hogy az az önkormányzat, akitől államosították ezeket a gyerekeket, államosították tőlük a pedagógusokat, a közalkalmazott pedagógusokat, ezáltal a szülőket, a családokat is, és államosították a vagyont is, amelyben ezek a gyerekek vannak, tehát az iskolaépületeket, az udvarokat és sok minden egyebet…  marad önként vállalt feladatként a település tehetősségének függvényében az, hogy mit fog tudni kezdeni a gyerekekkel. Tude olyan nyári tábort, ügyeleti nyári tábort két hónapon keresztül saját pénzén megfinanszírozni, ahol a gyerekek étkezést kapnak, felügyeletet kapnak, szakszerű felügyeletet, programot kapnak? Mert ugyanis erre a két hónapra ezeknek a gyerekeknek nem jár az a sokat emlegetett ingyenes étkeztetés, erre az időszakra nem jár semmilyen normatíva. Erre az időszakra, erre a két hónapra ezeknek a gyerekeknek, különösen az alsó tagozatnak, akikre felügyelet kell, még a felsősökre is, a középiskolásokra talán nem annyira, de azt gondolom, hogy tapasztalataim alapján ők is szívesen mennek ilyen táborba, ott egy önkormányzati tehetősségtől függ, hogy vane gondoskodás a gyerekekről. Ugyanis a KLIK-nek onnantól kezdve erre a két hónapra semmi tennivalója nincsen a gyerekeknek.

Az én választókerületemben azt a gyakorlatot csináljuk továbbra is, amit több évtized óta, hogy van nyári tábor 200-300 gyerekkel, az önkormányzat saját reggeliztetésével, saját ebédeltetésével, saját uzsonnáztatásával, normatíva nélkül, önkormányzati forrásból kell ezt megcsinálni. Mivel az iskola be van zárva, a tábort a futballpályán kell megcsinálni. Felállítottunk sátrat, és a 180-200-210, mikor mennyi gyerek van nyaralni, és ki az, akire felügyelni kell, egy sátorban van, a méretes hőségben, most például minden légkondi nélkül. Igaz, hogy a sportpályán lehet szaladgálni, mozogni, sok mindent, de a saját iskolájukba, ugye, nem tudnak bemenni.

(19.50)

Az én kerületemben még azt is megteheti az önkormányzat, hogy van táboroztatás, tehát van üdültetés, egyhetes vagy kéthetes változatban, valami jelképeset a szülő fizet. Az önkormányzatnak több tízmillió forintjába kerül ez a két hónap az én választókerületemben.

Ami miatt a napirend utáninak, úgy gondolom, hogy illetékessége van: az előző vita a családvédelemről szólt, hogy milyen gondoskodás van a családokról, a gyermekek támogatásán keresztül a szülők, a családok hogyan vannak ösztönözve. Ha végignézem azt, hogy mi is történik a gyerekekkel a nyári két hónapban, akkor mindaz, amiről beszéltünk az előző napirendnél is, az egy levegőbe kiáltott buborék, úgy gondolom. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)
Felszólalások:   250-251   252-253   254-255      Ülésnap adatai