Készült: 2019.10.16.05:50:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  25-28. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:29


Felszólalások:   21-24   25-28   29-32      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Szabó Timea, a Párbeszéd frakcióvezetője. Parancsoljon!

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Tisztelt Képviselőtársaim! Múlt héten tartottuk Magyarországon az első ellenzéki előválasztást (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Bravó!  Dr. Rétvári Bence: Roncsderbit, akartad mondani!), mégpedig Budapest főpolgármester-jelöltjéről. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.  Dr. Rétvári Bence: Ez most nem nekünk szól, hanem az ellenzéki vetélytársaknak, úgy látom! Válaszoljon Gyurcsány!) Hosszú idő után végre rájött az ellenzék arra, hogy Orbán Viktor és a Fidesz leváltásához arra van szükség, hogy egy ellenzéki jelölt álljon az önök elnyomó rezsimével szemben. Az előválasztást meggyőző többséggel a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely nyerte, ezzel bekövetkezett az önök rémálma (Derültség a kormánypártok soraiban.  Dr. Rétvári Bence: A budapestiek rémálma!), hiszen összeállt az az ellenzéki együttműködés, amitől önök mindig is tartottak (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.  Az elnök csenget.), hiszen tudják, hogy csak így lehet és így fogjuk tudni elkergetni az önök korrupt helytartóját, Tarlós Istvánt, aki nem tud önálló döntéseket meghozni és önállóan gondolkodni sem Budapesttel kapcsolatban. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Karácsonyt a főpolgármesteri posztra támogatja a Párbeszéd, az MSZP, a DK és a Momentum, és a Jobbik és az LMP sem állít vele szemben jelöltet. (Dr. Rétvári Bence: És a kétfarkú kutyák?!)

Ezzel a példátlan összefogással végre a kevés kiváltságos haver Budapestjéből létrehozzuk mindenki Budapestjét. Mert mit is tett Orbán Viktor és Tarlós István az elmúlt években a fővárossal? Ahelyett, hogy a szegénység visszaszorításán dolgoztak volna, törvénybe foglalták a hajléktalan emberek üldözését, amit Tarlós István egy hang nélkül végre is hajtott. Ahelyett, hogy segítettek volna az idős emberek százainak, hogy ne fagyjanak halálra a saját otthonaikban, a 90 milliárd forint értékű uniós energiahatékonysági pénzeket családok otthonainak felújítása helyett Lázár János dohánylobbis haverjaira költötték. Ahelyett, hogy a fiatalokat segítették volna megfizethető albérlet biztosítani és találni, hagyták megduplázódni az ingatlanárakat azért, hogy Tiborcz István haverjai ebből is pénzt csináljanak a fővárosban. Érdekes, hogy a héten a leendő igazságügy-miniszterről, Varga Juditról derült ki, hogy férjén keresztül havi 4 millió forintot keres budapesti ingatlan kiadásából, miközben felveszi a havi 300 ezer forintos lakhatási támogatást  és remélem, ez önöknek tetszik. A csepeli munkásotthonban (sic!) egy darab ágy havi bérleti díja 60 ezer forint, miközben az önök Bayer Zsoltja 30 ezer forintért bérel a Várban lakást.

De itt nem áll meg a budapestiek fideszes megalázása. Évente ötezer ember hal meg a fővárosban a légszennyezettség miatt, miközben a gyerekek körében az asztmás és a kruppos megbetegedések megsokszorozódtak. Az OECD-országok, közel 40 ország közül nálunk a legmagasabb a légszennyezettség. Ehhez képest Orbán Viktor és haverjai gyűlölik a fákat (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.), és imádják a betont, le akarják betonozni a Római-partot, a Városligetet pedig a saját befektetőik játszóterévé akarják tenni, ami ellen már az UNESCO is felemelte a szavát. De a közlekedés is egy rémálom: a 3-as metrón 35 fokban kapunk hőgutát, a buszok fekete füstöt okádnak a babakocsiban ülő gyerekek szájába, a bérlet ára pedig kétszer annyi, mint Bécs városában. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Végül a Semmelweis-napon nem mehetünk el az összeomló egészségügy mellett sem. Egy érsebész halálával pontosan összeomlott a budapesti betegellátás. A sürgősségin a lépcső alatt alszanak az orvosok. Egy vizsgálatra a budapestieknek hónapokat kell várni.

Na, ebből van elege a budapestieknek, ezért fogunk ősszel Karácsony Gergely vezetésével véget vetni az önök elnyomásának. A fővárosnak nem egy Orbánnak bólogató helytartó kell, hanem egy olyan vezető, aki valóban az embereket képviseli. Hiába nyüszít Tiborcz István, Karácsony kiveti a Tiborcz-adót rá és a fideszes haverjaira, hogy abból szociális bérlakásokat építsünk majd. Felújítjuk az önkormányzati lakásokat, szabályozzuk a lakáskiadást. Biztosítjuk azt, hogy senkinek ne kelljen az utcán élnie. Átalakítjuk a közlekedést, lecseréljük a buszokat, megépítjük a pesti fonódót (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.), és a felére csökkentjük a havi bérlet árát. A beton helyett új erdőt építünk (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.), és megóvjuk a budapesti zöldterületeinket. Új CT- és egyéb berendezéseket biztosítunk a rendelőintézeteknek, hogy senkinek ne kelljen hónapokat várni egy egyszerű vizsgálatra.

Egy szó mint száz: véget fogunk vetni a budapestiek megalázásának. A hatalom emberét az emberek hatalmára váltjuk le, ahogy tették ezt Isztambulban is. Az új isztambuli főpolgármester azt mondta: új fejezet kezdődik a város történetében, ez az igazságosságról, az egyenlőségről, szeretetről és szolidaritásról fog szólni. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Orbán Viktor és Tarlós István féljenek csak, mert ez az isztambuli gyors ősszel megérkezik Budapestre, és el fogja sodorni az önök korrupt vezetését is! Köszönöm. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.  Taps a Párbeszéd, az LMP és a DK soraiban.)

ELNÖK: Válaszadásra Dömötör Csaba államtitkár úrnak adom meg a szót.

(14.10)

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Szeretnék reagálni, annak ellenére, hogy inkább az ellenzéki előválasztás utókövetését láttuk. Most ami Budapestet illeti, azt sajnálom, hogy az alapvető tényeket figyelmen kívül hagyja. Az elmúlt években Budapesten megújultak a közterek, a középületek, megújult a 3-as metró, miközben azok a pártok, amelyekhez önök csatlakoztak, éveken keresztül képtelenek voltak arra, hogy (Szabó Timea: Mi?) a 4-es metró beruházását befejezzék. Ez a kormány befejezte. Megújult és folyamatosan megújul a budapesti buszpark, ezen vagyunk, és a zöldfelületek nagysága is növekszik. Ha önöket igazán érdekelné a zöldterületek nagysága, akkor nem akadályoznák (Szabó Timea: Valóban, mi kénytelenek voltunk…) a Liget Budapest beruházást. (Szabó Timea Győrffy Balázzsal beszélget.) Tisztelt Képviselő Asszony! Én megtettem azt, hogy végighallgatom önt. Arra kérném önt, hogy ön is tegye ezt meg! Nem magam miatt, hanem a választóink miatt  nincsenek kevesen. (Szabó Timea: Nem hallgattatok végig! Nagy tévedés!)

Ami az egészségügyet illeti, tisztelt képviselő asszony, született arról döntés, hogy egy 700 milliárdos beruházás keretében több budapesti centrumkórház is létrejön. Ez jelentősen emeli majd az ellátás színvonalát. (Tordai Bence: Kilenc éve kormányoztok!)

Most az az érzésünk, hogy önök mindig ugyanazt mondják, akár a fővárosról van szó, akár a vidéki ügyekről. (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Mi van Szombathellyel?) Nem lepődünk meg azok után, hogy Tóth Bertalan gyakorlatilag ugyanazt a szöveget elmondta pár nappal ezelőtt, mint kettő évvel ezelőtt. Az ön esetében is ez a helyzet. (Zaj az ellenzéki pártok padsoraiból.) És könnyen feltehetjük azt a kérdést (Arató Gergely a kezével téglalapot rajzol a levegőbe: Budapest…), hogy vajon ennek mi az oka... (Szabó Timea: Öt éve ugyanazt a szöveget mondjátok: Soros, Soros, Soros!)

Tisztelt Képviselő Asszony! A neveltetési problémáit nem szeretném kommentálni, de engedje meg, hogy válaszoljak. Szóval, feltevődik a kérdés, hogy vajon miért mondják mindig ugyanazt, és azért mondják mindig ugyanazt, azért hagyják figyelmen kívül a tényeket, mert valójában az előválasztással, a hatalmi marakodással vannak elfoglalva, a megmaradt pozíciókért marakodnak. (Szabó Timea: Nem!) Erről szólt a múlt hetük is.

És engedje meg, hogy egyetlenegy jelenséget kiemeljek. Nagyon sok olyan jelenséget produkáltak az előválasztáson, ami nagyon jól jellemzi a baloldal állapotát. Mint ismert, a DK feljelentést tett, mert félrevezető telefonhívások mentek Budapesten, amelyek úgy tüntették fel, minthogyha Gyurcsány Ferenc támogatná Karácsony Gergelyt (Dr. Vadai Ágnes: Nem tettünk feljelentést! Ne tessék hazudni! Nem tettünk feljelentést!), miközben ekkor már rég hátba szúrta Gyurcsány Ferenc a zuglói polgármestert. Először, egyfajta reflexként, rákenték az egészet a Fideszre, aztán kiderült, hogy az egész mögött az MSZP-PM kampánycsapata áll, az a jelölt, akire ön hivatkozik, akit önök Budapest figyelmébe ajánlanak. (Szabó Timea: Féltek Karácsonytól! Az a baj!  Dr. Vadai Ágnes: Nem tettünk feljelentést!)

Tisztelt Képviselő Asszony! Két eset lehetséges. Az egyik az, hogy Karácsony Gergely tudott a telefonhívásokról (Szabó Timea: Nem igaz!), de szándékosan letagadta. (Szabó Timea: Nem tudott a telefonhívásokról, és nem tagadta le!) A másik a jelöltsége szempontjából épp annyira súlyos, tisztelt képviselő asszony (Arató Gergely: Súlyos!)   lehet, hogy nem tudott róla.

Ha nem tudott róla, akkor tegyük fel a kérdést: milyen jelölt az, aki nem tud arról, hogy félrevezető telefonhívások ezreit indítják a háta mögött? (Szabó Timea: Az a jelölt, akinek semmi köze az egészhez!) Ez nagyon súlyos alkalmatlansági kérdéseket vet föl.

Azt kell mondjuk, hogy ez utóbbi lehetőség nagyon is jellemző Karácsony Gergelyre. (Szabó Timea: Ha nektek ez alkalmatlanság, akkor legyen!) Önök most egy olyan jelöltet ajánlanak Budapest figyelmébe, aki menekül a felelősség elől, a felelősség bármely formája elől, és szemlátomást ahhoz alakítja a mindenkori álláspontját, hogy éppen kivel beszélt utoljára. (Dr. Vadai Ágnes: Én még csak Tiborczot láttam menekülni!) Nem vezet, hanem sodródik az árral (Közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból: Orbán!  Közbeszólás a kormányzó pártok padsoraiból: Úgy van!), sodródik a széllel, és sodródik a politikai érdekcsoportok akaratával. (Szabó Timea: Féltek tőle!)

Így fér meg aztán egymás mellett a szivárványos zászló és a vörös csillag is. (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Hát, így!) Így fordulhat elő, hogy miközben önök rákéredzkednek… (Szabó Timea közbeszól.) Miközben Karácsony Gergely rendre rákéredzkedik a Szocialista Párt listájára (Szabó Timea: Karácsony Gergely nem kéredzkedett rá…), közben megállapodik Gyurcsány Ferenccel arról, hogy egyáltalán nem kampányol az MSZP-nek. Most egymás között vagyunk (Dr. Vadai Ágnes: Hogy egymás között vagyunk? Jaj, jaj, jaj!  Arató Gergely: Isten ments!), önök is érzik, hogy ez mennyire abszurd! (Szabó Timea közbeszól.)

Most amiről beszélek, tisztelt képviselő asszony, hiába kiabál, az nem a baloldal belügye, mert ha egy politikus fölött alkalmatlansági kérdőjelek vannak, akkor ezeket a kérdőjeleket komolyan kell venni, mert a budapestiekkel is ugyanígy járna el. (Szabó Timea: Nagyon béna…) Nem vállalná a felelősséget, és mindig meghajolna egyes érdekcsoportok akarata előtt, amelyek egyébként ugyanúgy cincálnák szét Budapestet, mint ahogy az SZDSZ-es városvezetés idején. A felelősségtől való menekülés, a tapasztalatlanság az alkalmatlansággal vegyítve, azt gondolom, hogy nem egy jó koktél. (Arató Gergely: Ennyire nem kell félni!  Szabó Timea: Nagyon béna vagy…) Olyan rossz értelemben vett luxus, amit szerintem Budapest most nem engedhet meg magának.

Ami pedig az adóemeléseket illeti, önök már szavaztak ilyenről, 30 millió forint volt az összeghatár 2009-ben. Egy ilyen adó most a budapesti lakások többségét érintené, éppen ezért a magyar kormány (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) semmiféle adóemelést nem támogat, sem Budapesten (Szabó Timea: Hat hónapot kell várni egy CT-vizsgálatra Budapesten! Erre válaszolj!), sem vidéken. (Szabó Timea: Hat hónapot!) Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szabó Timea: Csak a Tiborcz-adót fogjuk bevezetni, ne aggódj!  Taps a kormányzó pártok padsoraiban.  Dr. Vadai Ágnes közbeszól. – Közbeszólások és zaj az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Felszólalások:   21-24   25-28   29-32      Ülésnap adatai