Készült: 2019.10.15.14:39:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  201-202. felszólalás
Felszólalás oka Bizottsági jelentések vitája
Felszólalás ideje 11:39


Felszólalások:   197-200   201-202   203-213      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezzel a kérdések végére értünk. Most soron következik a képviselők mentelmi jogával összefüggésben egyes törvények módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentés vitája. A Kocsis Máté, Kósa Lajos, Nyitrai Zsolt fideszes, valamint Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselőtársaink által benyújtott T/6212. számú előterjesztés és az ahhoz érkezett bizottsági nem önálló irományok a Ház informatikai hálózatán valamennyiük számára elérhetők.

Megkérdezem az előterjesztőket, hogy közülük kíváne valaki felszólalni. (Nincs jelentkező.) Jelentkezőt nem látok. Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem, hogy a kormány részéről kíváne valaki felszólalni. (Nincs jelentkező.) Jelentkezőt nem látok. A kijelölt Igazságügyi bizottság előadót nem állított.

Most a képviselői felszólalások következnek a napirend szerinti időkeretben, a vita során kétperces hozzászólásra nincs lehetőség. Most megkérdezem képviselőtársaimat, hogy az időkeretnek megfelelően ki kíván felszólalni. (Nincs ilyen jelzés.) Jelentkezőt nem látok, a vitát lezárom.

Ebben az esetben, gondolom, okafogyottá vált az előterjesztőt megkérdezni, hogy most a vitában elhangzottakra kíváne válaszolni. (Jelzésre:) Az egészre vonatkozóan tíz perc lehetősége van Kósa Lajos képviselő úrnak. Parancsoljon!

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Olyan törvényjavaslatot tárgyalunk, amelyet az élet kényszerített ki, hiszen korábban soha nem volt arra példa, hogy az ellenzék, jelesül az ellenzék minden egyes, a Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagja  a Jobbiktól a szocialistákon át az LMP-ig  úgy döntött, hogy nem függesztik fel egy olyan bűnözőnek a mentelmi jogát, akit már korábban kétszer jogerősen elítéltek ugyanazokért a cselekményekért, amivel kapcsolatban most is már vádemelés történt a Szegedi Törvényszéken, nevezetesen Czeglédy Csaba ellen. Czeglédy Csabát a DK az európai listájának a harmincvalahányadik helyére tette, tehát nyilvánvaló, nem azzal a szándékkal tették ezt, hogy ő onnan bejusson, hiszen fogalmilag sem juthatott volna be. Azért csinálták ezt, mert Czeglédy Csaba túl sokat tud, Czeglédy Csaba egy olyan bűnöző, amelyik az ellenzékről túl sokat tud, és ki kellett menteni őt a bírósági eljárás alól, ha csak ideiglenesen is. Nem volt arra példa korábban, hogy olyan képviselőjelöltet, akit regisztráltak hivatalosan mint képviselőjelöltet, és köztörvényes ügyben kezdeményezték a mentelmi jogának a felfüggesztését, ne adott volna ki a Választási Bizottság. Mindenkit kiadott. Czeglédy Csaba az első kivétel. Czeglédy Csaba azért is figyelemreméltó, mert ő az, aki a nagy ellenzéki együttműködést meg tudta valósítani, mert semmiben nem értett egyet eleddig az ellenzék, csak egyben teljeskörűen: Czeglédy Csabát, a többszörösen elítélt, visszaeső bűnözőt ki kell menteni a bírósági eljárás alól. A tét nem kicsi: 6 milliárdnál nagyobb összegre marasztalnák Czeglédy Csabát, ez áfacsalás, adócsalás, költségvetési csalás, visszaélés, a számviteli rend és fegyelem megsértése és közokirat-hamisítás.

Az eljárás meg is akadt, hiszen a Szegedi Törvényszék nem tudott mást tenni, mint hogy megszüntette az eljárást. És most azt a méltatlan vitát látjuk folyni, ami arról szól, hogy ilyenkor mit kell tenni, hiszen nem volt még ilyenre példa: be kelle újra nyújtani a vádat, vagy lehete folytatni a bírósági eljárást attól a szakasztól, ahol az megszűnt? Illetve Czeglédy Csaba és ügyvédei, elsősorban a volt SZDSZ-es parlamenti képviselő, Hangó Faragó Miklós azt az álláspontot képviseli, ez már olyan ügy, amiben volt egyszer egy bírósági eljárás, azt megszüntették, nem lehet újraindítani.

Látszik, hogy nagy a vita és nagy a félsz annak kapcsán, hogy Czeglédy mégiscsak a bíróság elé kerül, és talán ki fog derülni, hogy mik azok a politikai akciók, amelyekben ő részt vett: kiket hogy finanszírozott, hova tűnt a 6 milliárd forint, hol van annak még a maradéka, és miért annyira hihetetlenül fontos egy bűnöző megmentése a teljes magyar ellenzéknek, hogy ezzel a nyilvánvalóan átlátszó és tudott módon egyébként meglehetősen nagy port felvert eszközzel éltek Czeglédy Csaba megmentése érdekében?

Nem lehetett nem reagálni az ügyre, hiszen Czeglédy Csaba nem először kísérletezik azzal, hogy az ellene induló büntetőeljárást megakassza. A tavaszi választásokon előzetes letartóztatásban volt, amikor összeszedte Szombathelyen az 500 támogató aláírást, hogy részt vegyen jelöltként az akkori tavaszi parlamenti választásokon mint induló. Azért nem szüntették meg ellene az előzetes letartóztatást, mert az akkori Választási Bizottságban az ellenzék egy része úgy döntött, hogy kiadják Czeglédy Csabát, tehát felfüggesztik a mentelmi jogát, és ezért egyébként nem tudott kijönni az előzetes fogva tartásból. De ne legyen kétségünk, itt már az európai parlamenti választáson megmutatkozott a valódi szándék: Czeglédy Csabát mentegetni mindenáron, és nincs kétség afelől, hogy ha az elkövetkezendő időszakban bármilyen időközi választás lenne Magyarországon, akkor Czeglédy Csaba elindulna rajta, és megint feléledne a mentelmi joga, amit egyébként teljes egészében támogatott az ellenzék, mindenki.

Éppen ezért egy olyan módosító javaslatot nyújtottunk be a Ház elé, ami rendezi ezt a kérdést, nevezetesen abban az esetben, ha valaki ellen a személyes szabadságát korlátozó bírósági döntés alapján van intézkedés, vagy ellene már vádiratot nyújtottak be a bíróságon, és ez az egész ügy az ő képviselőjelölti regisztrációja előtt indult, akkor őt nem illeti meg a mentelmi jog. Így Czeglédy Csaba és az ellenzék egy fontos fegyvertől kénytelen elbúcsúzni, nevezetesen, hogy többet bűnözőket erre való hivatkozással nem tudnak elindítani választásokon, hogy aztán a mentelmi jog mögé bújva akadályozzák az igazságszolgáltatást.

Ne felejtsük el, hogy igazi nagyvadról van szó. Czeglédy ott bábáskodott a Momentum bölcsőjénél, hiszen a NOlimpia-aláírást a sajtóinformáció szerint Czeglédy, a Czeglédy-féle pénz finanszírozta, és a Czeglédy szervezetei végezték a munkát; mint ahogy ott volt Kész Zoltán időközi választási kampánya mögött is; és természetesen Czeglédy Csaba egyébként az MSZP érdekében mint ügyvéd több ügyben járt el. Gyurcsány Ferenc több ügyében járt el mint ügyvéd; és azt is tudjuk, hogy Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége cége, az Altus adott neki kölcsön több mint 170 millió forintot, ami egyébként felveti és megalapozza a tiltott pénzintézeti tevékenység gyanúját is, ami kapcsán az ügyészség vizsgálódik. Magyarul, Czeglédy Csaba, egészen biztosan mondhatjuk: Dobrev Klára üzlettársa, egy többszörösen visszaeső bűnöző, akit most 6 milliárdos költségvetési csalással vádolnak.

Én azt hiszem, az ügy önmagáért beszél. Akkor, amikor az ellenzék korrupciózik, tolvajozik és mindenfélével vádolja a kormánypártokat, akkor bizony a saját maga háza táján nem söpröget, sőt ezzel a verbális kampánnyal próbálja leplezni azt a nyilvánvaló tényt, hogy az ellenzék teljes egésze egy bűnözőt nem menteget: kimentett a rá vonatkozó bírósági eljárás alól.

(17.40)

Ez befejezett jogi tény, hiszen Czeglédy ellen vádat emeltek. Czeglédy ügyében egyébként azóta  csak nehogy azt gondolja bárki is, hogy itt valamifajta lufiról van szó  több embert jogerősen elítéltek, megemlítve egyébként a bírósági tárgyalás folyamán, hogy a részcselekmények szervezése mögött Czeglédy mint az egész bűnszövetkezet feje húzódik meg. Az előzetes tárgyalás során több mint kilenc ember tett részletes tényfeltáró vallomást, ebből már három ügyben hoztak jogerős ítéletet, illetőleg korábban egy elkülönített ügyben, szintén Czeglédyhez kapcsolódóan hoztak jogerős ítéletet. Mindenütt letöltendő büntetést szabtak ki, az esetek több mint felében nem is enyhíthető a büntetés, mert bűnszervezetben követték el.

Tehát az, hogy itt, nyugodtan mondhatom, az egyik legkomolyabb bűnügy van az ellenzék finanszírozása mögött, nem kétséges. Az sem kétséges, hogy egy bűnözőt menteget az ellenzék, a mentelmi joggal való visszaélés kapcsán egy bűnözőt hoztak ki a Szegedi Törvényszék eljárása alól. Erre nincs mentség, erre nincs bocsánat. Mi csak annyit tudunk tenni, hogy megpróbáljuk a jog eszközeivel megakadályozni azt, hogy az ellenzék visszaéljen a mentelmi joggal és azzal az eszközzel, ami lehetővé tette, hogy itt egy bűnözőt hozzanak ki az eljárás alól. Természetesen várjuk az eljárás folytatását, és várjuk annak a vitának az eldöntését is, hogy igazából mit kell tenni, újra be kell nyújtani a vádiratot vagy lehet folytatni a bírósági eljárást. Ez már az ítélőtábla hatásköre, annak alapján fog folyni az eljárás. De az ellenzék nem fogja lemosni magáról azt, hogy bűnözőkkel, nem kokettál, bűnözőkkel szövetkezik, és visszaél a mentelmi joggal, bűnözőket hozott ki az eljárás alól, ha csak ideiglenesen is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   197-200   201-202   203-213      Ülésnap adatai