Készült: 2019.10.15.17:27:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  189-192. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:01


Felszólalások:   185-188   189-192   193-196      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Államtitkár úr, ez nem volt elegáns válasz. (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból.) Vitát nem nyitok, képviselőtársaim.Gyopáros András…  Gyopáros Alpár, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni az agrárminiszternek: „Mit tesz a szaktárca a hazai méhésztársadalom támogatása érdekében, hogy az Európai Unión belül méltán kivívott előkelő helyét megőrizhesse, a tradicionális méhészeti tevékenység még hosszú ideig az egyik legsikeresebb legyen Magyarországon?” címmel. Gyopáros Alpár képviselő úré a szó, és megkövetem önt, hogy átkereszteltem. Parancsoljon!

GYOPÁROS ALPÁR (Fidesz): Köszönöm, elnök úr, semmi probléma. Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar méhészeti nemzeti program végrehajtása a 2017-2018-as végrehajtási időszakban a már lezárt támogatási programévben is egyértelműen igen sikeres volt. Ezt támasztja alá a program kihasználtsági mutatója is, ami 99,17 százalékos volt. A méhészeti terület a 2019-2021-es időszakot további forrásbővítéssel tervezheti, mintegy 40 százalékkal több forráshoz jut, amely az élelmiszer-minőséget és termelési hatékonyságot növelő eszközök vásárlására, a mézek vizsgálatára, a környezetterhelési monitoringvizsgálatra és szakmai továbbképzésekre fordítható. A KAP következő támogatási időszakra megállapított forráskerete pedig még tovább növekedhet.

Magyarország méznagyhatalomnak számít, hiszen az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelői vagyunk, a várható többletforrások hatékony felhasználása pedig ezt a pozíciónkat erősítheti. A hazai méhészeti ágazat jelentősége az Európai Unión belül kétségtelenül tovább növelhető.

Kérdezem államtitkár urat, mit tesz a szaktárca a hazai méhésztársadalom támogatása érdekében, hogy az Európai Unión belül méltán kivívott előkelő helyét megőrizhesse, a tradicionális méhészeti tevékenység még hosszú ideig az egyik legsikeresebb lehessen Magyarországon. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ Farkas Sándor államtitkár úrtól fogjuk hallani. Parancsoljon, államtitkár úr!

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek a képviselő úrral, Magyarország valóban méznagyhatalomnak számít. Európában itt van a második legnagyobb méhsűrűség, mintegy 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaláddal gazdálkodik. Így Magyarország évi 25 ezer tonnával az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelője.A magyar méhészeti nemzeti program sikeres, a 2013-as bevezetése óta kifejezetten népszerű a méhészek között, és hathatósan segíti a tevékenységüket. Az Európai Bizottság jóváhagyta a tagállamok 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó méhészeti programjait. Jól mutatja a magyar méhészeti ágazat erejét, hogy Magyarország a több mint 37 milliárd forintos uniós keretösszeg 7,8 százalékát, közel 3 milliárd forintot kap, ami a hetedik legmagasabb az Unió tagállamai között.

(17.20)

Mindez a jelenleg futó programhoz képest 575 millió forintos emelkedést jelent.

A kormány kész az uniós társfinanszírozási szabályoknak megfelelően a nemzeti költségvetésből ugyanekkora összeggel támogatni az ágazatot, így annak a 2020. és 2022. méhészeti években összesen 5 milliárd 878 millió forint forrás fog jutni. Az emelt összegű támogatás lehetőséget biztosíthat az olyan sikeres intézkedések további támogatására, mint a méz kinyeréséhez, a léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzése, a méhcsaládokat megtámadó kártevők és betegségek elleni védekezés vagy a szaktanácsadói hálózat további működtetése.

Az elmúlt időszak promóciós programjának köszönhetően az utóbbi években az éves szinten egy főre jutó mézfogyasztást sikerült 30-40 deka/főről 70-80 dekagramm/fő mennyiségre emelni (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), azonban ez még kevés, kampányaink mind a mézfogyasztást továbbra is szorgalmazni fogják. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   185-188   189-192   193-196      Ülésnap adatai