Készült: 2019.10.23.03:42:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  185-188. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:28


Felszólalások:   181-184   185-188   189-192      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tordai Bence képviselő úr, a Párbeszéd képviselője, kérdést kíván feltenni a külgazdasági és külügyminiszternek: „Terveze a kormány újabb rabszolgatörvényt elfogadtatni a parlamenttel, hogy a BMW ne álljon el az új gyárának felépítésétől Debrecenben?” címmel. Tordai Bence képviselő úré a szó. Parancsoljon!

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Talán mindenki emlékszik még a rabszolgatörvényre, amikor a fideszes többség az emberek, a dolgozók érdekével és akaratával szembemenve, kiszolgálva a nemzetközi nagyvállalatokat és a Fidesz-közeli oligarchákat, drasztikusan rontotta a munkafeltételeket, a munka világát szabályozó törvénykönyvet. Talán arra is emlékeznek, hogy a német sajtóban ezt BMW-rabszolgatörvénynek hívták, és talán arra is emlékeznek  jó is, hogy itt van Kósa Lajos a teremben , hogy éppen akkortájt derült ki, hogy Kósa Lajosnak, illetve édesanyja cégének hirtelen BMW luxusautói, sportmotorjai támadtak valahonnan, és azt is tudjuk, hogy ez az egész éppen akkor történt, amikor a BMW a debreceni gyára tervezését folytatta.

Ez az a debreceni beruházás, amely 135 milliárd forintnyi állami támogatást kap, illetve kapna, ha megvalósulna, ami azt jelenti, hogy egy munkahelyre vetítve ez 135 millió forintot tesz ki, vagyis a magyar állam mindannyiunk pénzéből húsz évre előre kifizeti a bérét ennek az ezer munkásnak. És akkor ezek után, amikor kiderült, hogy kissé kevésbé szerepelnek jól a piacok, a BMW nem biztos, hogy mégis kapacitásbővítő beruházásokat akar megtenni itt, Magyarországon, akkor kitört a pánik, és mindenki elkezdett aggódni, de Szijjártó miniszter úr megnyugtatta az embereket, hogy mégiscsak meglesz a BMW beruházása, ellentétben a piaci hírekkel.

A kérdés a Párbeszéd részéről az, hogy akkor vajon mit ígértek nekik a 135 milliárd forinton túl. Egy újabb rabszolgatörvényre számíthatunk-e, megint szembemenneke az emberek érdekével, megint a nagytőkét szolgáljáke ki, megint a német autógyárakat szolgáljáke ki?  legyen szó akár a klímaváltozás elleni küzdelemről vagy a magyar munkatörvénykönyv újabb megváltoztatásáról. Várom válaszát. (Kocsis-Cake Olivio tapsol.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. A választ Menczer Tamás államtitkár úrtól fogjuk hallani. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő úr, ha már a magyar embereknél tartunk, akkor ön a magyar emberek és a magyar érdekek ellen beszélt, de ebben nincsen semmi újdonság, ezt megszoktuk. (Tordai Bence közbeszól.)Szeretném emlékeztetni arra, hogy 2010-ben az MSZP-nek, az önök politikai szövetségesének, illetve az ő áldásos tevékenységének hála, 12 százalék fölött volt a munkanélküliség, ezért az Orbán-kormánynak az egyik legfontosabb feladata volt, hogy munkahelyeket teremtsen. Ez a munka eredményes volt, ma már a munkanélküliség nagyjából 3,5 százalék körül van. Tehát aki akar, az tud dolgozni Magyarországon. A munkalehetőségeknek és a folyamatosan emelkedő béreknek köszönhetően a magyar emberek, illetve a magyar családok időről időre léphetnek egyet előre, és kérem önt, hogy ezt ne akarja elvenni a magyar emberektől.

Szeretném tájékoztatni, hogy 2018-ban 29 olyan pozitív projektről született döntés a beruházási ügynökségünkön keresztül, amely projekt a kutatás-fejlesztés, a szolgáltatóközpontok és az infokommunikáció területén valósul meg. Ez 60 százalékos emelkedés a 2017-es évhez képest. Arra is szeretném felhívni a figyelmét, hogy 2018-ban a befektetési ügynökségünkön keresztül megvalósuló projekteknél, beruházásoknál 425 ezer forint volt az átlagbér, ez 40 százalékos emelkedés a korábbi évhez képest. (Tordai Bence közbeszól.) Ez tehát azt mutatja, hogy egyre több cég hozza a minél magasabb hozzáadott értéket termelő munkahelyeket is Magyarországra, természetesen a termelő kapacitás ebben előnyt jelent ennek idetelepítése után.

Ha már az állami támogatást említette, a ’18-as évre vonatkozóan szeretném mondani, hogy 135 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtottunk 98 beruházás esetében, ezen beruházások összértéke 1380 milliárd forint. Tehát nagyjából ezek tizede volt mindösszesen a ’18-as évben az állami támogatás.

Zárásként pedig azt szeretném mondani, hogy ahogy említettem, az önök szövetségesei tették tönkre az országot, a mostani kormány pedig az emberekkel szövetségben, az emberekért dolgozik. (Tordai Bence közbeszól.) És még egy gondolat, ha már itt hozzáfűz, az óbégatással kapcsolatban javaslom figyelmét Jávor Benedek pályájára irányítani, annak a végére, önre is ez vár nemsokára a magyar parlamenttel kapcsolatban. Addig tud még itt óbégatni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.  Arató Gergely: De ócska volt ez! Szégyelld magad!)
Felszólalások:   181-184   185-188   189-192      Ülésnap adatai