Készült: 2020.01.18.16:23:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  177-180. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:25


Felszólalások:   173-176   177-180   181-184      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! László Imre képviselő úr, a DK képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Lakópark vagy lakómocsár?” címmel. Tisztelt képviselő úr, a kérdés megválaszolásával a miniszterelnök úr a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Pintér Sándor belügyminiszter urat bízta meg, az ő felkérésére a választ Pogácsás Tibor államtitkár úrtól fogjuk hallani. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

DR. LÁSZLÓ IMRE (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár úr! Tisztelt Ház! Újbudának van egy Tóváros nevezetű lakónegyede, ahol lakópark létesítését kezdték meg mintegy másfél évtizede. A negyed négy kis mesterséges tóról kapta nevét, amelyeket a Hosszúréti-patak felduzzasztásával hoztak létre. A lakóterület gyöngyszemeinek tervezték őket, ám az építkezések félbemaradtak, a tavakat pedig nem gondozta senki. Nagy esőzések idején a patak rengeteg hordalékot szállít, ami a tavakat fokozatosan eliszaposította, kettő közülük már inkább mocsárnak tekinthető, mintsem tónak. Mérések kimutatták  és ez a gond alapvetően, az egyik nagyon komoly gond , hogy a vízben a cink, a higany, a nitrogénvegyületek, a foszfor és a foszfátok messze az egészségügyi határértéket meghaladóan dúsultak föl, az utóbbinak köszönhetően pedig megindult az eutrofizáció. A tavak felszínét gyakorta egyenletesen borítja a békanyál nevű alga, persze csak ott, ahol a víz által beléhordott szemét, műanyaghulladék helyet hagy. Nyaranta az itt kikelő szúnyogok milliárdjai kínozzák a lakókat, a víz felől áradó penetráns bűz miatt pedig a legnagyobb melegben sem lehet ablakot nyitni. A lakástulajdonosok a remélt lakópark helyett egy lakómocsárban találták magukat.

A tavak a kerületi önkormányzat tulajdonát képezik. Az itt lakók számtalan beadványban sürgették már a helyhatóságot a tarthatatlan helyzet rendezésére, minden eredmény nélkül, ezért úgy döntöttek, hogy bírósághoz fordulnak. Ezt a lépést csak helyeselni lehet, azonban a létrejött állapot nem egyszerűen kellemetlen és kényelmetlen, mivel az elmondottak miatt komoly közegészségügyi és környezeti kockázatot is jelent.

Kérdezem az államtitkár urat: mire várt az illetékes hatóság, miért nem intézkedett (Az elnök csenget.) az elmúlt években e kockázatok fölszámolása érdekében? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ Pogácsás Tibor államtitkár úr fogja megadni.

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Értem én, hogy jön az önkormányzati kampány, és a képviselő úr ezért teszi fel ezt a kérdést a kormánynak, és nem pedig saját egykori párttársainak. Hiszen valóban régen indult ez a lakópark-beruházás, még akkor önök egy párt voltak, az MSZP és a DK nem külön létezett, nem külön utakon járt, és az önök idejében indult ebben a kerületben ez a beruházás. Molnár Gyula szocialista polgármester írta alá azt a szerződést, amellyel bérbe adta ezt a területet húsz évre  húsz évre adta bérbe ezt a területet!  a beruházónak, amely beruházó jó arcot választott ehhez a projekthez, hiszen azt mondta, hogy a minőség garanciája, ha Kuncze Gábor ennek a projektet felügyelő felügyelőbizottságnak az elnöke. (Cseresnyés Péter: Na hiszen!) Tehát ők álltak neki, illetve az ő társaságuk állt neki ennek a lakóparknak és a tavak elkészítésének. Aztán hogy, hogy nem, félbemaradt a lakópark, és félbemaradt, pontosabban igazán el sem kezdődött a jóléti tavak kiépítése és a szükséges munkálatok elvégzése. Az önkormányzat felszólította az akkori tulajdonost, aki a Tóparkot építette, hogy rendezze a Tópark maga a vizesélőhely helyzetét; az egy más kérdés, hogy jó ötlet volte egy ilyen mocsaras területre ilyen lakóparkot építeni, és egyáltalán mennyire tartható volt ez az ötlet, de ezt nyilván önök jobban tudják, hiszen akkor ott voltak, és átnézték ennek a lehetőségeit. A lényeg az, hogy a társaság nem végezte el a feladatait, ezért 2017-ben döntött úgy az önkormányzat, hogy felmondja a bérleti szerződést, amiben persze az a sánta hiba van, hogy így az, aki a profitot learatta a lakóparkból, az kivonult az általa félbehagyott és tönkretett környezet rendezéséből.

Az önkormányzat megkezdte a környezet rendezését, és biztosítani fogja (Az elnök csenget.) azt, hogy a tó környéke rendben legyen.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   173-176   177-180   181-184      Ülésnap adatai