Készült: 2019.10.18.17:13:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  173-176. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:49


Felszólalások:   169-172   173-176   177-180      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Köszönöm szépen, hogy az államtitkár úr már megjegyezte, mert ugyanebben a témában Szabó Sándor képviselő úr, az MSZP képviselője, az Országgyűlés jegyzője is kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Miért nem biztosítja a Kormány, hogy legyen elegendő K-vitamin, ami szükséges a gyermekek fejlődéséhez?” címmel. Szabó Sándor képviselő úré, jegyző úré a szó. Parancsoljon!

SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ugyan nem beszéltünk össze Lukács képviselőtársammal, de úgy látszik, hogy olyan fontos témáról van szó, választókerületemben is többen megkerestek ezzel a kérdéssel, úgyhogy hasonlóan, ahogy Lukács képviselőtársam föltette, ténykérdésként néhány dolgot.Valóban, engem is azzal kerestek meg, és egyébként a sajtóban is hírt látott az, hogy a K-vitamin-szükségletet biztosító vakcina, amelyik az újszülöttek számára elengedhetetlen, szinte eltűnt a gyógyszertárakból. Azt is hírként láthattuk, magam is olvastam és értékelem is az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, hogy egyébként foglalkozott a témával, több ezer dobozt beszerzett, de kiderült, hogy ez gyorsan elfogyott. Azt is tudom, nyilván én is tisztában vagyok vele, hogy vélhetőleg a hiány okát elsősorban a gyártási nehézségekben kellene keresni. Ez azonban nem lehet kifogás, azt gondolom, a késlekedésre egy olyan fontos kérdésben, amely egyébként gyermekeink egészségét veszélyezteti. Sem pénzügyi, sem egyéb technikai ok nem hiszem, hogy magyarázhatja a magát családbarát kormánynak tartó kormányt, hogy ilyen késedelemben tudott csak vagy egyáltalán ilyen késedelemben foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Úgyhogy folytatva a kérdéseket, amit Lukács képviselőtársam feltett, hasonló jellegű kérdéseim vannak. Valóban igaze a hír, hogy végre sikerült már nagyobb mennyiségű vakcinát beszerezni az injekcióból? Valóban igaze a hír, hogy számíthatnak az aggódó édesanyák arra, hogy lesz elegendő készlet? És arra meg várnám a kormány válaszát, hogy pontosan mi az akadálya annak, hogy az ampullák beszerzéséről nem tudtak időben gondoskodni, vagy éppen késedelemben van ebben a kormány. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Szórványos taps a Párbeszéd és az MSZP soraiban.)

(17.00)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ Rétvári Bence államtitkár úr fogja megadni. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Önnek is elismétlem azt a fontos tényt, hogy a kormányzatnak ebben bármilyen közvetlen kompetenciája nincsen. Az Európai Unión belül minden országban van egy gyógyszerhatóság, ezek a gyógyszerhatóságok egymással is együttműködnek, törvényi garanciák garantálják ennek a függetlenségét, pontosan azért, mert a gyógyszerpiac, ön is tudja, egy nagyon érzékeny piac, nagyon fontos, hogy itt egy független hatóság felügyelje ennek a működését, úgyhogy éppen ezért ebben a tárgykörben nem kormányzati kompetencia van, hanem  mint minden más országban  egy független gyógyszerhatóság az, amely intézkedik. Ugyanakkor olyan szempontból pozitív minden magyar családnak a gyógyszerhatóság működése, hogy soron kívül intézkedett, és soron kívül tett lépéseket azért, hogy ez a K-vitamin is mindenhol rendelkezésre álljon, hiszen  ahogy önök is elmondták  nagyon fontos az újszülötteknél is, a csecsemőknél is, hogy ezt a családban többször be tudják adni, amikor a gyereknek erre szüksége van. Idéztem már az V. hó 23-ai OGYÉI-közleményt, engedje meg, hogy folytassam az ennél rövidebb VI. hó 25-eivel, amely arról számolt be, hogy: „Megérkezett az újabb K-vitamin-szállítmány az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedőhöz. A patikák innen további készletet tudnak rendelni, így a megfelelő mennyiség továbbra is biztosított” a gyógyszerből, a hatóanyagból. „Az OGYÉI korábban a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin külföldről történő behozatalát engedélyezte öt nagykereskedőnek.”

A többi sajtóválasz is körülbelül hasonló tartalmú volt, mindenki megtalálja a naprakész információkat az OGYÉI honlapján, és bízunk benne, hogy az OGYÉI-nek a soron kívüli döntése minden család számára biztosítani tudja a biztonságos K-vitamin-ellátást. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   169-172   173-176   177-180      Ülésnap adatai