Készült: 2019.10.18.09:47:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  169-172. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:24


Felszólalások:   159-168   169-172   173-176      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezzel az azonnali kérdések órájának végére értünk. 16 óra 52 perc van, és a kérdések következnek.Tisztelt Országgyűlés! Lukács László György képviselő úr, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Miért nem lehet előre készülni elegendő K-vitaminnal az újszülöttek és csecsemők részére?” címmel. Lukács László György képviselő úré a szó. Parancsoljon!

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben egyre többen figyelték aggodalommal hazánkban a kibontakozó újabb gyógyszerhiányt. Ahogyan az egyébként a gyermekkori oltásoknál már menetrendszerűen lenni szokott, újabb hiány borzolta a kedélyeket és az édesanyákat. Most nem oltás, hanem a szájon át is adható K-vitamin, gyártói nevén Konakion vált villámsebességgel hiánycikké.Ez nemcsak kellemetlen és sok szülőnek aggasztó, de azért arról is árulkodik, hogy a családvédelmi intézkedések évében éppen a forgalomban lévő gyógyszerekre és azok készletére is rálátással és ráhatással bíró állam nem áll a helyzet magaslatán. Tekintettel arra, hogy a születendő gyermekek száma akár a várandósgondozást is végző állami ellátókon keresztül havi bontásban is jó előre megállapítható, és tekintettel arra, hogy egyébként a megszületett gyermekeknek a későbbi K-vitamin igénye is megfelelően, jól megállapítható, úgy tűnik, hogy nagyot betlizett az állam.

Szintén nem nehéz megbecsülni azon gyermekek számát, akik az anyatejes táplálásukra tekintettel még hónapokig fogják kapni a K-vitamint, éppen ezért érthetetlen a kialakult helyzet, az pedig nem más, mint hogy a K-vitamin gyorsan hiánycikk lett Magyarországon. Ami pedig nagyobb gondot okoz, és ez talán a családoknak fáj a legjobban, az aggodalmon túl sokszor az alig 400 forintos, 390 forint körüli fogyasztói ár sokszorosát, akár 6 ezer forintot is kellett fizetniük a fontos vitamin megszerzéséért a családoknak, ha egyáltalán meg tudták szerezni. Úgy gondolom, a családok éve után pont az újszülötteket és a csecsemőket érintő ilyen hiány kellemetlen a kormánynak, éppen ezért, tisztelt államtitkár úr, a következőkre várom megtisztelő válaszát.

Miért fordulhat elő, hogy a családvédelmi akció évében pont a családok szeme fényei miatt kell aggódni gyógyszerhiány miatt? Lesze személyi vagy hivatali felelőse ennek a hiánynak? Tervezie a kormány, hogy biztonságos gyógyszerkészletezést vezessen be, hogy se gyermekkori oltásokból, se más, csecsemőknek vagy gyermekeknek életfontosságú szerekből a jövőben ne alakuljon ki óriási hiány? Várom őszinte és megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Jobbik és az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Az elhangzottakra Rétvári Bence államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Fontos tisztázni, ennek a készítménynek sem nem előállítója, sem nem forgalmazója a magyar állam vagy bármilyen állami társaság, és ebben az ügyben egy teljesen független hatóságnak, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek van hatásköre, rövidítve OGYÉI. Az OGYÉI V. hó 23-án és VI. hó 25-én is kiadott közleményt ezzel kapcsolatban, ez az OGYÉI honlapján megtalálható, olvasható, a sajtó válaszokat is adott VI. hó 27-én és más alkalmakkor, mindig tájékoztatva mindenkit a pontos fennálló helyzetről. Minden országban működik gyógyszerészeti hatóság, nálunk ez az OGYÉI, a hasonló feladatokat máshol is ez a hatóság látja el. Engedje meg, hogy ezekből a közleményekből idézzek, amelyeket ön is ismerhet, hogyha fölment a hatóságnak a honlapjára. Külföldről 55 ezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte gyerekek és felnőttek számára a gyógyszer-nagykereskedőknek az OGYÉI, így a jelenlegi hiány megoldódik a közleményük szerint. Tehát fontos, hogy egy soron kívüli eljárást indított abban a pillanatban, amint hivatalos tudomása volt arról az OGYÉI-nek, hogy itt probléma adódhat az ellátásban.

A forgalmazó a K-vitamin hiányának okaként gyártási gondokat jelölt meg a május 1-je és október 31e közötti időszakra, ez ráadásul elsősorban Magyarországon kívüli okokat jelent. Mivel jelenleg más K-vitamin-injekció nem volt törzskönyvezve Magyarországon, az OGYÉI a nagykereskedővel egyeztetve engedélyezte a tízezer tétel behozatalát külföldről, amelynek a beszerzése folyamatos. A felnőttek számára alkalmazott injekcióból, az egyik típusból nagyjából 4 ezer doboz, a gyermekek számára alkalmazott másik típusból pedig nagyjából 8 ezer doboz fogy havonta. A szájon át is beadható oltóanyagot otthon hat hónapos korig többször kapják meg a gyermekek, ez elsősorban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a kizárólagosan anyatejjel táplált gyerekeknek fontos, hiszen az anyatejben alig választódik ki K-vitamin.

Innen folytatom majd, hiszen a következő kérdés is erre vonatkozik. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   159-168   169-172   173-176      Ülésnap adatai