Készült: 2019.10.16.10:36:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  159-168. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:21


Felszólalások:   151-158   159-168   169-172      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Korózs Lajos képviselő úr, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Lássunk tisztán EFOP-ügyben Békés megyében is!” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jelölte ki. (Korózs Lajos bólint.) Köszönettel veszem bólintását, hogy elfogadja a válaszadó személyét. Öné a szó, parancsoljon!

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm a lehetőséget. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Orosháza járási székhely, két EFOP-pályázatban is érintett. Az egyikben Orosháza konzorciumi vezetésével többek között Tótkomlóson fut egy EFOP-os pályázat, egy másikban pedig Tótkomlós gesztorként szerepel, ott pedig Orosháza a konzorciumi tag.Mindkét pályázat 485 millió forinttal került kiírásra. Tehát közel 1 milliárd forinttal gazdálkodnak ebben a pályázatban. Mindkét képviselő-testület egyhangúlag megszavazta a részvételt, ugyanakkor arról panaszkodnak az ott élő emberek, illetve önkormányzati képviselők, hogy nem kapnak tájékoztatást arra nézvést, hogy hogyan is áll ez a projekt.

Ugyanakkor meg kell hogy említsem, hogy a legfőbb ügyész által kikért és mentelmi jogától megfosztott Simonka Györgyhöz kapcsolódó személyek nagyon aktívan részt vesznek különböző programokban. Itt Krisztován Annát, illetve Simonka György egy volt munkatársát, aki jelenleg biztonsági őrként szerepel, neveznek meg, hogy szinte csak vérnyomásméréseket és vércukorméréseket bonyolítanak hétköznapokon gyerekekkel, szülői kíséret nélkül. Tehát nagy valószínűséggel egy fiktív projektről van szó.

Ugyanakkor aggodalomra ad okot az, hogy a fenti aggodalmakat megerősíti Galló Ferenc, aki Simonka György egykori jó barátja volt, rokona és kampányfőnöke, medgyesbodzási társadalmi megbízatású alpolgármester; a közösségi médiában egyértelmű utalást tett arra nézvést, hogy csuda dolgok fognak történni akkor, ha elkezdődnek az ellenőrzések.

Éppen ezért kérdezem államtitkár urat, hogy a fentiek figyelembevételével felfüggesztike a két EFOP-pályázatot, ezen túl kérdezem, hogy előrehozzáke az ellenőrzést, hiszen ha egy benne részt vevő személy azt mondja, hogy csuda furcsa dolgok fognak történni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), akkor egyértelmű, hogy az ellenőrzést azonnal meg kell tenni. Kérem, válaszoljon a felvetett kérdésekre. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra Rétvári Bence államtitkár úrnak adok szót. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ha az ön logikáját követem, és ha valakivel csuda furcsa dolgok történnek valahol, ott ellenőrzést kell lefolytatni. (Korózs Lajos: EFOP 1 milliárd!) Szanyi Tibor csuda furcsa dolgokat írt az MSZP-ről az utóbbi napokban, meg hogy milyen milliókkal zsonglőrködik az MSZP elnöksége. Ezek szerint ön szerint az MSZP ellen is vizsgálatot kellene indítani, ha az ön logikáját követjük? (Zaj, közbeszólások az ellenzéki padsorokban.  Az elnök csenget.)Tisztelt Képviselő Úr! Az kérdezte ön, hogy lássunk tisztán EFOP-ügyben Békés megyében is. Tisztelt Képviselő Úr! Békés megyében 300 EFOP-pályázat fut 32,5 milliárd forint értékben. Úgyhogy általánosságban feltett kérdésre elsősorban általános választ lehet adni, ha ezt nem írja elő, de konkrétumok esetében pedig természetesen ön is mindig él az írásbeli kérdés lehetőségével, azzal ebben az esetben is tud élni.

Azt viszont elmondanám önnek, hogy Magyarországon van az Európai Unió egyik legszigorúbb, ha nem a legszigorúbb közbeszerzési törvénye. (Tordai Bence közbeszól.) Ezt a törvényt…  most kineveti Tordai Bence képviselő úr azokat a brüsszeli bürokratákat, akiket centiről centire… (Tordai Bence közbeszól.  Az elnök csenget.)

ELNÖK: Tordai Bence képviselő úr, majd ha adok szót!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: …centiről centire, paragrafusról paragrafusra vizsgálták át különböző notifikációs eljárásokban, és hagyták jóvá. Ha tehát önök azt mondják, hogy a közbeszerzési törvény a korrupciónak nyit kaput, akkor az önök brüsszeli barátai nyitnak a korrupciónak kaput, hiszen ezt a törvényt nekünk a fennálló jogszabályok szerint a Bizottsággal, a brüsszeli apparátus tagjaival pontról pontra végig kellett néznünk. Az viszont fontos, hogy az EFOP-ból akár Békés megyében, akár más megyékben összességében már 689 milliárd forintot meghaladó összeg jutott el a nyertesekhez egészségügyi fejlesztésekre, oktatási fejlesztésekre, szociális fejlesztésekre, felzárkózási projektekre, kulturális intézmények támogatására, egyházi és civil szervezetek projektjeire (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), sportot támogató programokra, valamint család- és ifjúságpolitikai célokra. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(16.50)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Korózs Lajos képviselő urat. Parancsoljon!

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Államtitkár Úr! Nem poénkodni kéne, hanem feljelentést tenni! Tehát az, amikor egy döntés előkészítésében részt vevő alpolgármester maga azt állítja, hogy nagyon komoly visszaélések történtek, hogy az ellenőrzések ezeket be fogják bizonyítani, ő azt állítja, hogy ebben a kérdésben nagyon komoly, hogy mondjam, százmilliókat nyúlhattak le, akkor ez az ember nem a levegőbe beszél, hanem tények alapján, hiszen ő részese volt ennek a folyamatnak. Galló Ferenc nem egy jóskapista abban a térségben, hanem egy nagyon komoly beosztásban lévő ember. Ő maga a közösségi médiában és az interjúban azt mondja, hogy befolyással voltak a döntéshozókra, befolyásolták a döntés eredményességét. Ráadásul, akiket említettem, hogy folyamatosan feltűnnek Simonka György környezetében, ezek az emberek foglalkoztatottak, de őket sehol senki meg nem találja. Tehát nagy valószínűséggel fiktív foglalkoztatásról van szó (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), szóval, ezer sebből vérzik ez a történet, államtitkár úr, és azt hiszem, hogy ennek itt nincs vége.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Rétvári Bence államtitkár urat is. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ön természetesen ilyen elveket is követhet, tisztelt képviselő úr, csak azt kérem, hogy akkor a saját pártjában is ugyanilyen mércével nézze a saját ügyeiket. (Korózs Lajos: Most az EFOP, államtitkár úr!) Hiszen a saját egykori alelnökük, talán most is még alelnökük, bár lehet, hogy felfüggesztették, a saját parlamenti és európai parlamenti képviselőjük azt mondja, hogy a saját pártjuk vezetői, idézem szó szerint, hülyének nézik a tagságot, miközben maguknak osztogatják a fél- meg egymilliós fizetéseket, és még folytathatnám, folytathatnám, folytathatnám. (Gréczy Zsolt: Ehhez mi köze van?)Tisztelt Képviselő Úr! Ha ön ilyen elvárásokat (Az elnök csenget.) fogalmaz meg, akkor a saját pártjában is, hogyha visszabandukol, akkor kérjen ugyanolyan eljárásokat, mint amiket most az EFOP kapcsán kért. (Korózs Lajos: EFOP 3.92!  Tordai Bence: Szétlopják az uniós pénzeket a fideszesek!)

Tisztelt Képviselő Úr! Ön is tudja, hogy a szabályosság vizsgálatát folyamatosan monitorozó rendszert az EFOP-ban is Brüsszellel való egyeztetés után állítottuk föl, és ők jóváhagyták a szabálytalanságoknak azt a felügyeleti módját és módszerét, amely most is működik Magyarországon, teljes mértékben abban a rendben, amivel a brüsszeli Bizottságnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az apparátusa is egyetértett. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   151-158   159-168   169-172      Ülésnap adatai