Készült: 2019.10.16.05:33:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  151-158. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:57


Felszólalások:   143-150   151-158   159-168      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Hargitai János képviselő úr, a KDNP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a belügyminiszternek: „Milyen eredmények elismeréseként ítélték oda a Szolgáltató Önkormányzat Díjat?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A miniszter halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Pogácsás Tibor államtitkár urat jelölte ki. (Dr. Hargitai János jelzésére:) Köszönöm szépen, hogy képviselő úr jelzi számomra, hogy elfogadta a válaszadó személyét. Így Hargitai János képviselő úr következik. Parancsoljon!

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár úr! Napokkal ezelőtt figyeltem fel arra, hogy választókörzetem két települése, Majs és Véménd is Szolgáltató Önkormányzat Díjat kapott. Jól ismerem ezen önkormányzatok tevékenységét. Egyébként mindkét települést hölgy polgármester asszony vezeti. Az eredményes települési munkájukat eddig is nyomon követtem. Nyilvánvalóan egykori polgármesterként és országgyűlési képviselőként is érdekel az önkormányzatokat körülölelő feltételrendszer. Amikor e díjra felfigyeltem, akkor ennek utánakutatva azt láttam, hogy ezt a díjat egy 1,2 milliárd forintból finanszírozott kiemelt projekt részeként ítéli oda a kormányzat. Ezt a „Széchenyi 2020” programon belül hirdettük meg.Nyilvánvalóan mindannyian tudjuk és így is értékeljük az önkormányzatok működését, hogy a demokratikus Magyarország alappillére az önkormányzati rendszer. Ezt a rendszervátás óta így gondolja a KDNP-frakció is. Tudjuk jól, hogy az emberek közérzetét nagyban meghatározza, hogy milyen feltételek között tud működni egy települési önkormányzat, és érdekeltek is vagyunk mindannyian abban, hogy az önkormányzatok eredményesen működjenek, mert ezáltal fejlődnek a települések és fejlődik az ország.

Ezért kérdezem államtitkár urat, hogy mi az a cél, amit közvetlenül szolgál ennek az elismerésnek az adományozása. Másként kérdezve: milyen közvetlen előzménye volt a díj odaítélésének? A harmadik kérdésem pedig az, hogy milyen eredmények elismeréseként ítélik oda a Szolgáltató Önkormányzat Díjat. Várom az államtitkár úr válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(16.40)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Pogácsás Tibor államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Az önkormányzati rendszer elismertségét, elismerését a polgároktól kapja. A magyar politikai rendszerben az önkormányzati rendszer az, amely a választók megkérdezése alapján a legmagasabb osztályzatot kapja, amikor a bizalomról, amikor a megbízhatóságról kérdezik az emberek a politikai rendszer különböző résztvevőit, szereplőit.Természetesen az is tény, hogy az önkormányzati rendszer feladata nem kizárólag intézményfinanszírozás, nem kizárólag költségvetési feladatok ellátása, hanem az önkormányzatok feladata a közösségszervezés, a településeken meglévő javak olyan felhasználása, amelyet a polgárok örömmel vesznek, illetve a polgárokat kiszolgálja, és valóban lakható és élhető településeket hoznak létre.

A Belügyminisztérium keretén belül folyik egy hosszabb, illetve nagyobb lélegzetű munka tudományos kutatók, szakemberek bevonásával, amelynek során a rendszerváltás óta eltelt időszakban abszolút pártpolitikai szempontokat kihagyva vizsgálják az önkormányzatok fejlődését, az önkormányzatok feladatmegoldását, az önkormányzatok reagálóképességét. Nagyon érdekes az elkövetkezendő időszakban az, hogy az önkormányzatok, az önkormányzati vezetés hogyan tud reagálni a kihívásokra, hiszen a települések között vitathatatlanul folyik egyfajta rivalizálás, egyfajta verseny, amelynek során a sikeresebb települések, a jobb önkormányzati vezetésű települések  településmérettől függetlenül igazak ezek a kijelentések , tehát a sikeresebb önkormányzatok képesek megtartani a lakosságukat, míg a kevésbé sikeres önkormányzatoknak nagy kihívást jelent, hogy továbbra is lakhatóak és vonzóak legyenek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

A díj azt szolgálja, hogy azokat a településeket díjazzuk, akik ebben elöl járnak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Hargitai János képviselő úré a szó. Parancsoljon, képviselő úr!

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm, államtitkár úr, a válaszát. Az önkormányzatok életében fontos változás volt a törvénynek az a módosítása, amikor az állami feladatokat elvontuk az önkormányzatok feladatköréből, az állam maga látja el ezeket a feladatköröket. Az egészségügyi szolgáltatások körére gondolok: kórházak működtetése, általános iskolai oktatás; egyszóval, minden olyan, ami állami feladat, és indokolatlanul terhelte meg az önkormányzatokat. Amióta az állam ezt maga látja el, azóta az önkormányzatok jobban képesek megfelelni azoknak a feladatoknak, amik csak a saját települések lakosságát érintik, a különböző szolgáltatások szervezését.Amit ön említett, a közösségszervezés; egy kicsi település tegnap is így működött. Nem véletlenül itt is két kisebb települést díjaztak. Én ezt az irányt, ezt a gondolkodást csak bátorításra ajánlom a kormány részére, és remélem, folytatódni is fog valamilyen formában az ilyen típusú önkormányzati munka elismerése. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Pogácsás Tibor államtitkár urat is. Parancsoljon, államtitkár úr!

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Igen, folytatódik ez a program. Ez a program az „Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése” program része, amely program keretén belül az önkormányzatok által végzett fejlesztések, innovációk elemzése folyik, és ezeknek az innovációknak, fejlesztéseknek a megismertetése folyik a magyar önkormányzatok között. Rendszeresen szerveznek a munkatársaim olyan egyeztetéseket, illetve konferenciákat, ahol a kisebb-nagyobb települések egy-egy adott településfejlesztési vagy csoportfejlesztési sikereikről beszámolnak, és ötleteket tudnak átadni a többi önkormányzatnak.

Valóban, az idei évben 20 pályázatot díjazott a Belügyminisztérium. Pályázni kellett az idei évben a szogláltatók részéről, és valóban kisebb-nagyobb települések, megyei jogú városok is részesültek kitüntetésben. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   143-150   151-158   159-168      Ülésnap adatai