Készült: 2019.10.20.14:40:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  143-150. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:42


Felszólalások:   133-142   143-150   151-158      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Gyüre Csaba képviselő úr, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a belügyminiszternek: „Hogy segíti a Kormány a vihar okozta károk helyreállítását?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Pogácsás Tibor államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem, elfogadjae a válaszadó… (Dr. Gyüre Csaba jelzésére:) Nem mondom tovább a leírt szövegemet. Gyüre Csaba képviselő úré a szó, mert elfogadta a válaszadó személyét. Parancsoljon!

DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében június 27-én hatalmas vihar tombolt, ezt később az évszázad viharának nevezték el. Amikor elkezdődött, még nem tudták, hogy ez mekkora károkat fog okozni a megyében.Ez elindult Záhony térségéből, Kisvárdán keresztül Gemzse, Vásárosnamény, Ajak, Mátészalka, Jármi, Kocsord térségét érte a legjobban. Mivel járt ez a vihar? Leszakadó háztetők, kidőlő évszázados fák, gyökerestül kicsavart fák, bedőlt kerítések, kidőlt villanyoszlopok, ledőlt magasfeszültségű távvezetékek, óriási károk a temetőkben, összedőlt keresztek, betört sírok, leszakadt, bedőlt keresztek a templomok előtt, félelmetes kár a mezőgazdaságban, ledőlt vetemények, kidőlt gyümölcsösök, telepített fák sora, amelyeket tövestől csavart ki a vihar. Egyszerűen olyan kár, amire a 70-80 éves idősek is azt mondták, hogy ilyet még soha életükben nem láttak.

Itt szeretnék ezúton köszönetet mondani a katasztrófavédelem munkatársainak, akik önzetlenül azonnal a helyszínre siettek, és áldozatos munkával igyekeztek minimalizálni, a legkisebbre szorítani a kárt, amely az ott élő embereket sújtotta. Ezek az emberek igyekeztek mindenhová eljutni. Itt szeretnék köszönetet mondani azoknak is, akik elsősorban messzi tájakról érkeztek, a határon túlról is, Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről is érkeztek önkéntes katasztrófavédők, akik részt vettek a kárelhárításban azért, hogy egyáltalán fedettek legyenek ezek a házak, tudjanak hol lefeküdni az emberek.

Kérdezem a tisztelt államtitkár urat, hogyan segíti a kormány a vihar okozta károk helyreállítását Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra Pogácsás Tibor államtitkár úrnak adok szót. Parancsoljon, államtitkár úr!

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, a múlt héten, június 27-én 12 óra után Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyékben rendkívüli időjárási jelenség volt, rendkívül nagy mennyiségű csapadék, illetve szél kíséretében. Az időjárási eseményt követően, illetve ez alatt 1472 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, 83 gépjárművel vonultak a hivatásosok, illetve az önkéntes egységek, 326 fő vett részt közvetlenül a kárelhárításban, illetve a mentésben, és ahogy ezt képviselő úr elmondta, valóban a szomszédos megyékből is érkeztek hivatásosok, illetve önkéntesek, és a szomszédos országokból is érkeztek önkéntes segítők.A mentést nehezítette, hogy kidőlt fák a közlekedési utakat is elzárták, illetve külön problémát okozott, hogy ezek a kidőlt fák 59 500 fogyasztóhelyen szüntették meg az áramszolgáltatást, 32 településen pedig a mobiltelefon bázisállomásai váltak működésképtelenné.

Köszönet illeti a szolgáltatókat és a Tisztántúli Áramhálózati Zrt. munkatársait is, akik óriási létszámban és mindent igyekeztek megtenni azért, hogy visszaálljon maga a szolgáltatás. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 80 településen 2414 épület károsodott, ebből 70 közintézmény, 31 lakóépület lakhatatlanná vált, 68 főt kellett elhelyezni rokonoknál, illetve 15 fő önkormányzati lakásokban, általános iskolai tornatermekben került elhelyezésre.

Megkezdődött a kárfelmérés. Majd az egy percben folytatom.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Gyüre Csaba képviselő úré a szó. Parancsoljon!

DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Tisztelt Államtitkár Úr! Engedje meg, hogy három apró kritikát fogalmazzak meg, amelyet alapvetően, azt gondolom, építő jelleggel kívánok mondani, nem pedig kritikaként, de el kell hogy mondjam, amit a helyiek, illetve polgármesterek jegyeztek meg ezzel kapcsolatban. Körülbelül két napig úgy érezték, hogy nincsenek összehangolva a kárelhárítási munkák. Tehát mindenki próbálja egyénileg megoldani, ahol éppen van, de nem tűnt összehangoltnak az ott folyó tevékenység. Erre kellene tehát egy kicsit jobban odafigyelni a jövőben. Illetve tudták-e, hogy ekkora vihar fog jönni, a meteorológiai intézet jelezte-e, és önök például vagy a katasztrófavédelem tudtake róla, és miért nem jelezte a helyi önkormányzatoknak, mint korábban ez már többször megtörtént. Illetve a helyiek azt fogalmazták meg, hogy jólesett volna nekik, amikor a legnagyobb kárban vagy tető nélkül voltak, ha megjelent volna akár a miniszter úr, akár a miniszterelnök úr a helyszínen. Ez jólesett volna a helyi lakosságnak.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Pogácsás Tibor államtitkár urat is. Parancsoljon!

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Azt nem tudom, hogy meg tudtae becsülni a Meteorológiai Szolgálat, hogy mekkorává vált a vihar, ugyanis 12 órakor adták ki a jelzést, hogy ilyen mértékű vihar közeledik.A katasztrófavédelem a feladatát ellátta és ellátja most is. Folyik a felmérés, az önkormányzati ingatlanokban, állami ingatlanokban keletkezett károk felmérése. Lehetőség van a vis maior károk bejelentésére, a vis maior károkat igyekszünk soron kívül elbírálni, és mindenképpen arra törekszünk, hogy az oktatási időszak megkezdésére, tehát a szeptemberi iskolakezdési időszakra az iskolák, illetve az óvodák teljes mértékben használhatóak legyenek. Illetve folyik a magáningatlanokban keletkezett kár felmérése és az egyeztetés azért, hogy a biztosítók minél gyorsabban térítsék meg ezeket a károkat és segítsenek a polgároknak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   133-142   143-150   151-158      Ülésnap adatai