Készült: 2019.10.23.11:09:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  133-142. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:42


Felszólalások:   125-132   133-142   143-150      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Böröcz László képviselő úr, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Milyen gazdasági hatásai vannak a Kormány adócsökkentő politikájának?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem, elfogadjae a válaszadó személyét, vagy a miniszter úrtól kéri a választ. (Jelzésre:) Köszönöm szépen, hogy elfogadja. Böröcz László képviselő úré a szó. Parancsoljon!

(Hiszékeny Dezsőt a jegyzői székben Szabó Sándor váltja fel.)

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Mielőtt ebbe belekezdenék, engedje meg, hogy hadd mondjam el Burány képviselő úrnak, mielőtt lelép, hogy elhiszem azt, hogy fájt önnek meg az elvtársainak akkor is és most is, hogy Orbán Viktor kimondta akkor, hogy az oroszoknak haza kellene mennie. (Dr. Rétvári Bence: Így van!  Közbekiáltások az ellenzéki padsorokból, köztük: Ezt nem gondolta komolyan akkor ő.) Sajnálom, képviselő úr. Szánalmas! (Közbekiáltások az MSZP, a DK és a Jobbik soraiból.  Az elnök csenget.)

ELNÖK: Képviselőtársaim!

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): A jövő évi adótörvények tekintetében elmondható, hogy a Fidesz az eddigiekkel összhangban folytatni kívánja az adócsökkentés politikáját. Fontos megemlíteni, hogy a kormány gazdaság- és adópolitikája nagymértékben hozzájárult a magyar emberek munkája mellett, hogy a magyar gazdaság az első negyedévben 5,3 százalékkal bővült. Magyarország az Európai Unióban a legnagyobb adócsökkentő, a GDP-arányos adóterhelés mértéke 2016-ban 39,3 százalékról 2017-ben 38,4 százalékra mérséklődött. Sajnos, ezek a pozitív mutatók nem mindig voltak jellemzők a magyar gazdaságra és a magyar adópolitikára. Gyurcsány Ferencék kormányzásuk alatt a gyermekeket nevelő családok, a munkavállalók és a vállalkozók adóját is sorozatosan emelték. Az adóterhek folyamatos növelésével tönkretették a gazdaságot, megnehezítették a családok életét, és csökkentették a béreket. 2002 és 2010 között Magyarországon minden évben, sőt néha éven belül többször is változtatták az alapvető adókulcsokat. Ennek köszönhetően állandóan átrendeződtek az adók és a járulékok szerkezetei, és új adónemeket is bevezettek.Tisztelt Képviselőtársaim! A jövő évi adótörvény, a gazdaságvédelmi akcióterv több ponton is tartalmaz adócsökkentési terveket. A szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal csökkent, 19,5 százalékról 17,5 százalékra, a kiva, a kisvállalati adó pedig 1 százalékponttal, 13 százalékról 12 százalékra. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Egyébként ez több mint 40 ezer kisvállalkozót és vállalkozót érint.

Mindezek tekintetében kérdezem államtitkár urat, milyen gazdasági hatásai vannak a kormány adócsökkentő politikájának. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak a válaszra. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban jó kérdés, hogy egy adótörvénynek mi is a célja, mi a feladata kormányzati szempontból. Véleményem szerint az, hogy szolgálja a kormány gazdaságpolitikáját. A kormány gazdaságpolitikja nem más, mint a fenntartható növekedés biztosítása. Nagyon fontos az, hogy egy adótörvény amellett, hogy csökkennek a közterhek, mégis megfelelő költségvetési bevételt biztosít, hiszen a közszolgáltatások finanszírozása sem utolsó szempont egy kormányzat számára.Fontos az, hogy egy adórendszer csökkentse az élőmunka terheit, hiszen így tud egyre több foglalkoztatottat, munkavállalót bevonni a munkába a munkaadó. Fontos egy adópolitikai célnak, egy adórendszernek, hogy csökkenjenek a jövedelmek adói, így a személyi jövedelem adója és a társasági adó. Azt gondolom, hogy Magyarország ebben példát mutat mind a személyi jövedelemadó csökkentése, de legfőképpen a társasági adó csökkentése tekintetében. Fontos, hogy csökkenjen az adóbürokrácia, és fontos, hogy olyan rendszer kerüljön kidolgozásra, amely fehéríti a gazdaságot és a forgalmi adók bevételeit maximalizálja. Ebben Magyarország az elmúlt években kiemelkedő eredményt tudott elérni, hiszen 10 százalék közeli mindössze az áfarés mértéke.

Nagyon fontos az is, hogy olyan adórendszere legyen egy országnak, amely munkahelyeket teremt és nem munkahelyeket szüntet meg. Úgy gondolom, hogy a magyar kormány az elmúlt két ciklusban és az előttünk álló törvényekkel is egy ilyen adórendszert hozott létre Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Böröcz László képviselő úré a szó. Parancsoljon, képviselő úr!

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nyilvánvalóan ahhoz, hogy magyar emberek boldogulni tudjanak és kemény munkájuk mellett minél több pénzt tudjanak hazavinni, szükséges az is, hogy a mindenkori magyar kormány olyan gazdaság- és adópolitikát folytasson, amivel segíti az embereket ebben a tevékenységükben. Azt hiszem, hogy a Fidesz-KDNP-kormány 2010 óta egy szisztematikus politikát folytatott, méghozzá azt, hogy adócsökkentésekkel próbálta meg a gazdaság szereplőit segíteni mind a hatékonyság növelésében, mind pedig a bérek növekdését illetően. Sajnos, nem mindig volt ez így. Ahogy az előbb is hallhattuk, az MSZP-kormányok, liberális kormányok idején 2002 és 2010 között sajnos az emberek százezrei, több százezer család sínylette meg azt a sarcpolitikát, amit a DK-s és MSZP-s képviselők akkor műveltek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Tállai András államtitkár urat is. Parancsoljon, államtitkár úr!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A Gyurcsány-kormány adórendszerét és a Fidesz-kormányét össze sem lehet hasonlítani. A Gyurcsány-kormány idején növekedtek az adókulcsok, és csökkent a GDP-hez képest az adóbevétel, a Fidesz-kormány idején pedig csökkennek folyamatosan kismértékben, nagyobb mértékben az adók, szinte adónem kulcsa, mértéke csökkent, ugyanakkor pedig növekednek az adóbevételek.

(16.30)

Ezt egyébként elirigylik tőlünk az európai országok is, ezért nem támadják Magyarországot az adópolitikája, gazdaságpolitikája miatt.

De mindezek közül is kiemelkedik a családi adókedvezmény rendszere, hiszen az adórendszer a családokat is kell hogy szolgálja.

A családi adókedvezmény rendszerén keresztül Magyarország szintén példát mutat abban, hogy hogyan is kell ezt csinálni. Azt gondolom, hogy ez az út helyes, a magyar kormány ezen az úton fog továbbmenni az adópolitika tekintetében.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   125-132   133-142   143-150      Ülésnap adatai