Készült: 2021.12.08.09:55:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap, 247. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:30

Felszólalások:  <<  247  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A 2000. évi tavaszi tiszai árvíz levonulásakor májusban a tiszavárkonyi magaspart jelentős mértékben károsodott. A partomlás a vízszint gyors csökkenésekor hirtelen, előjelek nélkül ment végbe.

A Tisza vízszintje ezt megelőzően tartósan meghaladta az eddig mért legnagyobb szintet, majd két hét alatt 7, azaz 7 métert esett. Ez a károsodás gyakori a magaspartoknál. Az itt jelzett partomlás olyan volt, ami gyakorlatilag nem jósolható meg előre, és olyan gyorsan zajlik le, hogy a folyamat befejeződése előtt nem állítható meg. A megoldást az jelenthetné, ha a pórusvíznyomások kialakulását megakadályozzák, a gyenge réteget megerősítik, a partfalat megtámasztják, illetve az árvizet követően gyorsan víztelenítik. Ehhez azonban szándék és mindenekelőtt pénz kell.

Orbán Viktor éppen Szolnokon, az árvíz idején, gyakorlóruhában, a gáton ülve ígérte meg, hogy a károk helyreállítására mindenütt lesz pénz. Ráadásul itt még nagyobb károk megelőzéséről is szó van, hiszen a magasparton házsor van, s ha az pusztul, következik a falu főutcája, majd annak túloldala; de nem szeretném a sort folytatni.

Kérdezem tehát a miniszter urat: mit szándékoznak tenni a tiszavárkonyi magasparttal? A miniszterelnök úr idevonatkozó ígéretét komolyan lehet-e venni ebben az esetben?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

Felszólalások:  <<  247  >>    Ülésnap adatai