Készült: 2020.03.29.13:55:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap, 270. felszólalás
Felszólaló Dr. Turi-Kovács Béla (FKGP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás környezetvédelmi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:16

Felszólalások:  <<  270  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA környezetvédelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Valóban örömteli kezdeményezés volt az, aminek az eredményeként Kulcson felépült ez a szélerőmű, hiszen az alternatív energiafelhasználásra való törekvésünk mind ez ideig nem járt különösebb sikerrel. Nem vigasztaló, hogy ez a világban is hasonlóképpen van, és a fejlettebb országok is csak keresik az alternatív energia lehetőségét. A magunk részéről úgy ítéltük, hogy az a 600 kilowattos szélerőmű, amely Kulcs község határában épül fel, célszerű és jó, támogatandó, olyan lehetőség, amely a környezetvédelem céljait fogja szolgálni. Meggyőződésem egyébként, hogy a kezdeti nehézségeket követően ez így is fog történni.

El kell mondanom, hogy az Első Magyar Szélerőmű Kft. 3 millió forint alaptőkével létesült. A cél, amelyet meg kívántak valósítani, 162,5 millió forint volt, és jól mondta a képviselőtársam, ehhez mi 65 millió forintos támogatást biztosítottunk. Egy azonban kétségtelen - és talán ebben egyet is fogunk érteni a képviselőtársammal -: a KAC nem fizethető ki úgy, hogy ne legyenek meg azok a feltételek, amely feltételek nélkül mi nem folyósíthatunk pénzt. Csak néhány dolgot mondanék. A saját erő felhasználásának és a felhasználás lehetőségének egész idő alatt jelen kell lennie, mert ilyen a szerződéses feltétel, amelyet megkötünk.

A benyújtott számlák alapján tudunk pénzt folyósítani. Itt azonban számos olyan alvállalkozó volt, akinek sajnos beszállítói megbízatása sem volt. Ezeket először pótoltatni kellett és szabályszerű helyzetet kellett teremteni. Meg kell mondanom, anélkül, hogy olyan helyzet lenne, hogy a bizonylatolás is teljes rendben történik, én kifizetést nem írok alá, nem írtam alá korábban sem.

Nos, az adott esetben azonban mindezeket sikerült pótolni az ellenőrzések során, és 2001. november 23-án az utalványrendeletet aláírtam. Következésképpen a támogatási összeg a cég rendelkezésére áll.

Szeretném azonban elmondani, hogy nem kell megharagudni és megsértődni, ha utólag is lesz még ellenőrzés ezen a területen, annak ellenére, hogy a cél - még egyszer mondom - jó, segíteni kívánjuk, ugyanakkor a magunk részéről szeretnénk annak a KAC-pénznek a biztonságát is tudni, amiről mindketten beszéltünk.

A jövőben is támogatni kívánjuk az alternatív energiaforrások mindenféle olyan formáját, amely gazdaságosan megvalósítható, azonban azzal számolni kell, hogy az önerő jelenléte nélkül ezek a támogatások ma Magyarországon, és azt hiszem, az egész világon sem nyerhetők el.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

Felszólalások:  <<  270  >>    Ülésnap adatai