Készült: 2020.02.19.02:18:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 269. felszólalás
Felszólaló Podolák György (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:41


Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Folytatnám, amit Szanyi képviselő úr elmondott. Természetesen a törvényt nem fogjuk visszavonni, a kormány sem fogja visszavonni azon érvek alapján, ami itt Szanyi képviselőtársam részéről elhangzott.

(19.20)

Azt is őszintén el kell mondani, hogy ez nem egy szépségdíjas törvény. Ennek van egy funkciója. Az a funkciója, amit elmondott képviselőtársam, hogy két év alatt próbáljunk ezek a pályán lépni egy jelentőset. Ezzel a törvénnyel nem oldjuk meg a távhőszolgáltatás nagy kérdését, hanem megpróbáljuk a következő két évet rendezni. Az összes módosítónak több mint a felét adtuk be, és reményeink szerint működőképessé és alkalmasabbá tesszük a törvénymódosítást abból a célból, amilyen szerepet szánt neki az előterjesztő.

Két dologra szeretnék azért kitérni. Egy biztos: Magyarországon az a konstrukció, ami kialakult az elmúlt harminc évben távfűtésben, ez a lehető legrosszabb. Ezen változtatni kell. Nem normális dolog az, hogy nincs semmilyen verseny ezen a területen. Nincs semmilyen verseny. Az önkormányzatok nincsenek arra rákényszerítve, hogy igazi versenyellenfélként lépjenek föl a távhőszolgáltatókkal szemben, képviselve a lakosság érdekeit. Ezt önök pontosan tudják minden egyes területen. Ha majd az az érdekeltség lesz, és ezt a lakosság felé is meg tudják teremteni, hogy a lakossági hulladékégetéstől kezdve a távhőre rádolgoztassanak minden egyéb hőt, akkor lesz igazán versenyképes a hőtermelés. Ma a kisebb szabályozásokat tudjuk végrehajtani. Ennek a törvénynek a korrekciójával elérjük azt, hogy az Energia Hivatal kezébe adunk egy olyan szerszámot, hogy egy árképlettel legalább össze tudják hasonlítani a városok - a 102 vagy 105 város -, hogy ha ennyibe kerül a gáz, ilyen rendszerű géppel dolgozol, akkor nálad a hőnek a radiátorodban körülbelül ennyibe kell kerülnie joule-onként. Idáig fogunk eljutni. Ezt meg fogják tenni.

Lesz egy árképlet, ami alapján azt lehet mondani, hogy igen, a mi városunkban szinten vagyunk, jól teljesítünk. És észre lehet venni azt, hogy miért van az, hogy az én városomban 30-40-60-80 százalékkal magasabb. Itt adunk jogosítványokat az Energia Hivatalnak, és ez e tekintetben fontosabb.

Elnézést, elnök úr, hogy túlléptem. (Taps. - Varga Mihály: Jó volt!)
Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai