Készült: 2020.09.19.13:11:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

165. ülésnap (2008.10.14.), 100. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Természetesen, és azért mondom, hogy az MDF által benyújtott módosító javaslatokra, amelyek egyébként nagyon sokszor megfontolandó gondolatokat tartalmaznak, azért nem tértem most ki, mert erre majd a részletes vitában kívánok kitérni. Egyébként mi is benyújtottunk számos módosító javaslatot, négy-öt-hat tartalmit és egyéb pontosító észrevételeket, illetve módosításokat tartalmazó javaslatot. De majd a részletes vitára tartozó kérdés ennek az elemzése.

Amit mindenképpen szeretnék kiemelni, és ami miatt szót kértem, hiszen Hankó Faragó képviselőtársam említett egy olyat, hogy menlevelet adunk azzal, hogy a gyűlésen való részvétel jogának megsértését áthelyezzük egy másik fejezetbe, tehát ezzel indirekte kimondjuk azt, hogy a jogalkalmazó eddig jól csinálta. Úgy gondolom, hogy szükséges, hogy a parlamenti jegyzőkönyv tartalmazza azt, hogy nem ez a cél, és nem ez a vélemény, legalábbis nekem mint az Országgyűlés tagjának abszolút nem ez az álláspontom. Mivel a jogértelmezés és a büntetőjog-értelmezés része az úgynevezett teleologikus jogértelmezés, vagyis a törvényhozó akaratának a kutatása - ami részben nyilván az előterjesztői indokolásból, részben pedig egyébként a parlamenti vitából ismerhető meg -, nagyon-nagyon szeretném kiemelni a jegyzőkönyv számára is, hogy ez nem azt jelenti - az előterjesztő nevében nem tudok beszélni -, hogy a frakciónk úgy gondolná, hogy eddig a gyakorlat helyes volt.

Úgy gondoljuk, hogy az eddigi gyakorlat nem volt megfelelő, és hogy segítséget nyújtsunk és egyértelműsítsük a jogalkalmazó számára azt, hogy mi úgy gondoljuk, hogy ez így helyes és ilyen gyakorlatot kell folytatni, ezért tesszük át más fejezetbe, és nem azért, és ezzel indirekte és semmilyen módon nem kívánjuk azt mondani, hogy ahogy eddig ezt a kérdést és ezt a paragrafust a jogalkalmazó alkalmazta, azt mi helyesnek látjuk.

Egyébként Hankó Faragó Miklós képviselőtársammal tökéletesen egyetértek a vonatkozásban, hogy a jogalkalmazás hatékonyságával együtt éri el a célt a most beterjesztett törvénycsomag.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai