Készült: 2020.08.11.12:52:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2009.12.07.), 200. felszólalás
Felszólaló Dr. Avarkeszi Dezső (MSZP)
Beosztás igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:33


Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! A kormány támogatja a törvényjavaslatot, és minden tekintetben egyetért annak indokaival is. A törvényjavaslat a büntető törvénykönyv egyesülési joggal visszaélés tényállását módosítja, mégpedig oly módon, hogy azzal egy jogalkotási űrt tölt ki, ezért a javaslat különösen fontos feladatot teljesít.

A törvényjavaslat a feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében való részvétel büntetési tételét egy évről három évre emelné. A büntetési tétel szigorítását az indokolja, hogy az elmúlt időszakban egyértelművé vált, a bíróság jogerős ítélete ellenére működtetett társadalmi szervezetekkel szemben nem kellően hatékony az egy évig terjedő szabadságvesztés büntetés. Az utóbbi időszak azt igazolta, hogy minden téren, így a jogalkotás terén is minden tőlünk telhetőt meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb szigorral lehessen fellépni azokkal szemben, akik nem tartják tiszteletben a bíróság jogerős ítéletét.

A javaslat által beiktatni kívánt új elkövetési magatartás biztosítja, hogy a rendelkezés megfeleljen az ultima ratio követelményének, és így biztosíthatja az elhatárolást a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértésétől is.

(19.50)

A kormány ugyancsak üdvözli és támogatja a javaslat azon újítását is, amely szankcionálja, ha valaki a feloszlatott társadalmi szervezet vezetéséhez vagy köznyugalom megzavarására alkalmas működéséhez szükséges vagy azt könnyítő feltételeket biztosítja, vagy ahhoz anyagi eszközöket szolgáltat.

Tisztelt Országgyűlés! A kormány egyetért azzal, hogy a javaslat szerinti rendelkezések lehetővé teszik a jelenleginél jóval hatékonyabb büntetőjogi fellépést azokkal szemben, akik tudatosan ellenszegülnek a társadalmi szervezetek feloszlatásáról szóló bírósági ítéleteknek, és továbbra is folytatják jogsértő tevékenységüket, ezáltal a demokrácia ellen vétenek. Közös és fontos feladatunk a demokrácia védelme.

A törvényjavaslat e feladat ellátásához biztosítja a jogi lehetőséget, ezért arra kérek minden képviselőt, akiknek a demokratikus értékek fontosak, hogy támogassák a törvényjavaslatot.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai