Készült: 2020.08.11.06:51:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap, 237. felszólalás
Felszólaló Dr. Kontrát Károly
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás belügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:08

Felszólalások:  <<  237  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány kiemelt feladatként kezeli a rendőrség fejlesztését. A rendőrség fejlesztésére kidolgozott tervekben megfogalmazott prioritások alapján ez évben elsőbbséget biztosítunk a reagálóképességet fokozó informatikai és híradástechnikai fejlesztéseknek, a bűnüldözést és bűnmegelőzést segítő adatbázisok korszerűsítésének.

A rendőrség fejlesztéséről szóló 1053/1997. (V. 28.) kormányhatározat alapján kidolgozásra került a rendőrség, ezen belül a siklósi rendőrkapitányság szervezeti fejlesztése. A határozat végrehajtását - úgy, ahogy ön is említette - az előző kormány felfüggesztette, és a fejlesztésre előirányzott pénzösszeg átcsoportosításra került. Ennek következtében a tervezett fejlesztések megvalósítása a jövőben várható.

Az egy rendőrre jutó lakosság tekintetében Baranya megyében 400 főt jelent ez az adat, az országos átlag 380 fő, így valamivel rosszabb helyzetben van, ami alátámasztja a képviselő úr által felvetett kérdés aktualitását és megalapozottságát. Jelenleg a rendőrségen belüli átszervezések következtében felszabaduló státuszok átcsoportosításához biztosítható egyes végrehajtó rendőri szervek megerősítése. A rendőrség fejlesztési terveiben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság működési területén a rendőrkapitányságok megerősítése, illetve a siklósi rendőrkapitányság működési területén öt új rendőrőrs létrehozása szerepel, amelynek megvalósítása 2000-2001-ben látszik realitásnak. A rendőrség középtávú fejlesztési programja alapján a siklósi rendőrkapitányság épületének bővítése is tervezve van. A fejlesztésekkel, a rendőrség közterületen való jelenlétének fokozásával, a reagálóképesség növelésével és a nyilvántartások megbízható elérhetőségének biztosításával a közbiztonság megszilárdítását kívánjuk elérni szerte az országban, így Siklóson és térségében is.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

Felszólalások:  <<  237  >>    Ülésnap adatai