Készült: 2020.08.08.08:32:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap, 235. felszólalás
Felszólaló Kékkői Zoltán József (FKGP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:02

Felszólalások:  <<  235  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÉKKŐI ZOLTÁN (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A siklósi rendőrkapitányság hatáskörébe és illetékességébe két nagy város és 92 önálló önkormányzattal rendelkező település tartozik. A térség mintegy 60 ezer lakost számlál, és egy közúti, valamint egy vasúti határátkelőhelye van. Jelentős a bevásárolóturizmus Horvátországból, vasárnap kivételével mindennap több ezer személygépkocsi lép be, illetve ki a határon. A rendőri jelenlétet 115 hivatásos rendőr, 22 fő közalkalmazott biztosítja 15 szolgálati gépkocsival. A kapitányság éves bűnügyi forgalma körülbelül 2000 ügy. A szükséges rendőri intézkedés a bejelentést követő 15-20 percen belül megtörtént, de járőrözés nincs, mert se ember, se pénz nincs erre.

Az 1053/1997. számú kormányrendelet az őrsprogram folytatását és az ehhez szükséges létszám biztosítását irányozta elő. Az önkormányzatok ebben bízva fejlesztésekbe kezdtek. Az 1035/1998. számú kormányhatározat azonban a létszám- és a szervezetfejlesztést felfüggesztette. Ahhoz, hogy a rendőrség eleget tudjon tenni bűnüldözési feladatainak és eredményesen harcoljon a szervezett bűnözés ellen, okvetlenül szükséges a létszám- és szervezetfejlesztés folytatása. Mire számíthatnak ilyen körülmények között az önkormányzatok?

Kérdezem az államtitkár urat, lesz-e létszám- és technikai fejlesztés a rendőrség végrehajtó szolgálatánál, vagy csak központi és megyei fejlesztések várhatók.

Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Felszólalások:  <<  235  >>    Ülésnap adatai