Készült: 2020.01.29.12:21:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap, 72. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Ágnes (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:20

Felszólalások:  <<  72  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR ÁGNES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A lelki egészség világnapján az Egészségügyi Világszervezet ismertette felmérésük eredményét a magyarországi pszichiátriai helyzetről. Az eredmény sajnos több mint lesújtó. Kevés a kórházi ágy, és elsősorban a rehabilitációs pszichiátriai ágyak hiányoznak. Kritikussá vált a nővérhiány, és a túlterhelt kórházi rendszer miatt kritikussá vált az ellátás.

Minderre ön úgy reagált, hogy nem is olyan rossz a helyzet, nincs ellátatlan pszichiátriai beteg, és összességében több a kapacitás a kezelésükre, mint az ellátórendszer átalakítása előtt. Ugye, miniszter úr, nem arra az átalakításra gondolt, amikor a magyar kórházi rendszert önök lefejezték, és minden negyedik kórházi ágyat megszüntettek, illetve nem arra gondolt, amikor az OPNI-t vagy az Országos Addiktológiai Intézetet bezárták?

Tisztelt Miniszter Úr! A napokban némi szakmai nyomásra végül bejelentették, hogy elindítják a lelki egészség program vitáját. A program tervezete többek között ezeket a megállapításokat tartalmazza: jelentős betegcsoportok nem jutnak megfelelő kórházi ellátáshoz, különösen a gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályok hiányoznak az ellátásból, a pszichiátriai aktív ágyak száma nagyon kevés - az EU-ban csak két országban alacsonyabb, Olaszországban és Cipruson -, a pszichiátriai járóbeteg-ellátás fejlesztése az ágyszámcsökkenéssel párhuzamosan nem történt meg, hiányzik az egészségügyi és szociális ellátórendszer közötti átmenet, és rendkívül túlterheltek a pszichiátriai gondozók. Érdekes ezt olvasni annak fényében, hogy ön korábban még azt mondta, hogy az ellátás javult. Azt is halljuk, hogy új pszichiátriai központot hoznának létre. De hát éppen önök zárták be az OPNI-t.

Kérem, miniszter úr segítsen tájékozódni, hogy tisztán lássunk ebben a kérdésben. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mire alapozza azt az állítását, hogy nincs ellátatlan pszichiátriai beteg Magyarországon, és új központ helyett miért nem állítják vissza az OPNI-t, és egyáltalán, miért kellett megszüntetni?

Köszönöm megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Felszólalások:  <<  72  >>    Ülésnap adatai