Készült: 2021.05.13.17:03:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2009.11.30.),  177-180. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:26


Felszólalások:   173-176   177-180   181-185      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr.

Kékkői Zoltán, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek: "Milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy Magyarország a jövőben ne szoruljon hagymaimportra?" címmel. Képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2009 szeptemberétől már három írásbeli választ igénylő kérdést is benyújtottam a hazai hagyma versenyképességét illetően Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez. Az FVM hozzáállását jelzi, hogy a kérdéseimre adott három válaszból kettő nagyjából azonos, tehát még arra sem vették a fáradságot, hogy a különböző kérdésekre különböző válaszokat adjanak.

Hatalmas kárt okoz a magyar hagymatermesztőknek a külföldről érkező hagymafajták tömeges megjelenése a piacokon. Itt elsősorban nem az EU-tagországokból érkező hagymára gondolok, mivel az uniós behozatalt kevésbé tudjuk korlátozni, mint például a kínait vagy az egyiptomit. Felmerül az igény egy kötöttebb feltételrendszerre, annak érdekében, hogy minél kevesebb importhagyma kerüljön hazánkba.

A magyar hagymafajták különlegessége abban is rejlik, hogy ízüket és aromájukat tekintve messze kiemelkednek más országok hagymái közül, ezért a magyar hagymafajták földrajzi oltalmának bejegyzésére szükség lenne, annak érdekében, hogy a vásárlókban is tudatosodjon az import helyetti magyar hagyma választásával járó számtalan előny.

Kérdezem az államtitkár urat: milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy Magyarország a jövőben ne szoruljon hagymaimportra? Mit kíván tenni a magyar hagymatermesztők gépállományának korszerűsítése érdekében, lehetővé téve a modern termesztést és a jó minőségű hagyma előállítását? Megkezdődtek-e már az előkészületek a fokhagyma oltalmát illetően? Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Megadom a szót Gőgös Zoltán államtitkár úrnak. Parancsoljon!

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr kérdésére adott választ azzal szeretném kezdeni, hogy november 5-én a makói vöröshagymát az Európai Unió földrajzi oltalom alá helyezte. Ez egy kilencéves procedúra volt, 2000-ben lett ugyanis helyi védettsége a vöröshagymának; ezt most már ki lehet használni olyan marketingeszközökkel, hogy bebizonyítsuk, ez nem azért drágább, mert nem értünk a termeléshez, hanem azért, mert teljesen más termékről van szó.

Az import kapcsán, amit a képviselő úr mondott, el kell mondanom, hogy igazából nem európai országból vöröshagyma egyáltalán nem érkezik, tehát itt importról nehéz beszélni. Ami a fokhagymát illeti, ott igen, de az exportunk itt is meghaladja az importvolument, tehát elvileg Magyarország ma is képes arra, hogy ne kelljen importálnia. Itt egyetlenegy probléma van: a jobb minőségű magyar hagymát a belső piacunk árérzékeny fogyasztói nem nagyon részesítik előnyben. Itt ezzel nyilván van egy olyan feladat, hogy próbáljunk mindenkit meggyőzni arról, hogy ez sokkal jobb. Csak egy probléma van, és ezt hangsúlyozni szeretném: a belső piacunk nagyon árérzékeny, és a más technológiával termesztett akár kínai fokhagymát, vagy mondjuk, az Európai Unióból érkező holland vöröshagymát szívesebben vásárolják az olcsóbb ára miatt.

A fejlesztésekről is érdeklődött a képviselő úr. Természetesen a hagymatermelők is részt vehettek és részt vesznek minden olyan európai uniós pályázaton, amelyet modernizációs körben kiírtunk, és itt jelezni szeretném, részt is vettek. A múlt héten voltam Buzás Péter úrral a makói hagymatermesztők körében, ahol ennek az eredetvédelemnek a lehetőségeit ecseteltük. Egyébként a más típusú marketingmodernizációra és tárolási modernizációra a termelői csoportokon keresztül képesek, szerencsére ebből is egyre több van.

Úgy gondolom, képviselő úr, előbb-utóbb mindenki belátja, hogy ez jobb hagyma, és azon dolgozunk, hogy ez így legyen. Remélem, ennek meg is lesz az eredménye. (Az elnök csengővel jelzi a hozzászólási idő leteltét.)

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:   173-176   177-180   181-185      Ülésnap adatai