Készült: 2020.09.27.18:45:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

109. ülésnap, 176. felszólalás
Felszólaló Kékkői Zoltán József (FKGP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:24

Felszólalások:  <<  176  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÉKKŐI ZOLTÁN (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Noha tavasszal a rendkívüli időjárás miatt nehéz helyzetbe került a mezőgazdaság, mégis sikeres évet tudhat maga mögött. Jó termések voltak, időben befejeződtek a mezőgazdasági munkák, a termékek árai stabilizálódtak.

Én most egy más jellegű, sokakat érintő problémára szeretném felhívni a figyelmet a parlagfűvel kapcsolatban. A parlagfű - ambrosia - a mezőgazdaságban is komoly kihívást jelent; mint gyom nagymértékben elterjedt az országban. További elterjedésének megakadályozása és visszaszorítása mindannyiunk számára fontos feladat.

Mint általában a kultúrnövények gyomosodásánál, maga a terméscsökkenés is komoly kárt eredményez. Nem beszélve arról, hogy a szomszédos országokkal kötött megállapodások értelmében az exportra kerülő gabonák és vetőmagvak nem tartalmazhatnak parlagfűmagot. Ilyen megállapodás van érvényben például Szlovákiával, Ukrajnával, Oroszországgal és Romániával. Ezért nem mindegy, hogy ezt a gyomfertőzést hogyan sikerül visszaszorítani.

Leginkább gyomosodásra hajlamos a szója, a napraforgó és részben a kukorica. Ez utóbbit könnyebb jó növényvédelmi technológiával mentesíteni. A szója esetében a parlagfű-mentesítés az egyik legnehezebb feladat, mivel egy időben kel a gyom és a kultúrnövény, mind a kettő kétszikű, valamint a szója betakarítása ősszel van, amikorra a parlagfű már magot érlel. Így a szója esetében a parlagfű-mentesítés nagyon költséges, és ezt az üzemek általában elhanyagolják.

Másrészt, mint közismert, ma már kétmillió embernek okoz elviselhetetlen betegséget augusztusban és szeptemberben ez az allergén gyom.

(16.30)

Hazánkban 1975 és 1998 között a bejelentett asztmások száma a sokszorosára emelkedett. A maradandó egészségkárosodás miatt több milliárd forint az a kár, amit a növény által okozott betegség kezelése jelent az országnak. Egy 1998-as felmérés szerint erősen fertőzött Pest megye, Baranya, Szabolcs és Csongrád megye, legkevésbé Borsod és Nógrád. Az előbbieknél nem csak a terjedés megakadályozása, hanem a fertőzöttség visszaszorítása is fontos feladat. Az utóbbiaknál a fertőzöttség elterjedését kell mindenképpen megakadályozni.

Komoly gond, hogy a parlagokon, útszéleken, elhanyagolt területeken is nagyon elterjedt gyomnövény a parlagfű. Ezek gyommentesítése nemcsak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium feladata, ezért tárcaközi munkacsoport felállítása is szükségesnek látszik, amiben részt venne az Egészségügyi Minisztérium (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), a Belügyminisztérium...

Felszólalások:  <<  176  >>    Ülésnap adatai