Készült: 2020.07.05.05:21:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

301. ülésnap (2013.09.11.), 46. felszólalás
Felszólaló Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Én is elnézést kérek, amiért még egyszer szót kértem, de a most kibontakozó, talán nem is vita, hanem inkább egymást erősítő felszólalások arra bírnak, hogy amit a rövid felszólalásomban nem mondtam el, azért kiegészítsem.

Én azt is egy nagyon-nagyon fontos lehetőségnek látom, hogy Magyarországon ma az a fajta legeltetési lehetőség és legeltetési gazdálkodás, amely pedig nagyon régen volt, tudom, de amely még az én ifjú- és gyermekkoromban teljesen természetes volt, az végletesen kiszorult és megszűnt.

És ennek az egyik oka - és ez az, ami miatt szót kértem -, hogy általánosan elterjedt, hogy a 10 aranykorona alatti föld már nem föld, az már csak olyan, hogy majd hozza a hatvanegynéhányezer forintos támogatási lehetőséget, egyébként meg foglalkozni nem érdemes vele. Ezt felszámolni segíthet ez a törvény is, különösen akkor, ha ennek lesznek még olyan végrehajtási részei, amely végrehajtási részek elősegítik a részletekben is a kibontakozását ennek az egyébként nagyon súlyos problémának.

De itt megint vissza kell térnem ahhoz, hogy Magyarországon öntözés nélkül nem lehet igazi legeltetési gazdálkodást ma már, csak szűk területeken folytatni. Az éghajlatváltozás egész egyszerűen ezt hozta az elmúlt ötven esztendő alatt. De megéri egyszeri befektetést tenni ilyen irányba, mert ez teljesen más irányba tudná elvinni azokat a területeket, amelyek pedig ennek a mi földbirtokunknak, a közös nemzeti kincsünknek egy nagyon nagy részét érintik, ami 15 aranykorona, 10 aranykorona alatti értéket képvisel.

És végül még egy értékként hadd jelöljem meg a törvényalkotók oldaláról. És talán ezzel áttörik azt a falat, amit én nagyon szerencsétlennek tartottam. Az aranykoronának szerepe kell legyen a magyar mezőgazdaság fölmérésében, az aranykoronának meg kell tudnia jelennie. Ha fölül kell bírálni, ha az aranykorona-értékeket egy újkori szempont szerint kell felülbírálni, akkor azt meg kell tenni. (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) De az értéknek, a termőföldnek ott kell lennie mögötte, és annak valódi értékmérőnek kell lennie.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai