Készült: 2020.10.31.05:17:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap, 134. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:12

Felszólalások:  <<  134  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Képviselőtársam! Azt hiszem, hogy az ön hozzászólása három, egymástól elválasztható kérdést tartalmazott. Az első az ön utolsó mondata volt: évekkel a várható uniós csatlakozás előtt. Valószínűleg eltér egymástól az előrejelzésünk. Egyikünk sem tudhat bizonyosat, de mi úgy számolunk, hogy a 2004-es európai parlamenti választásokon Magyarország már részt vesz. Most 2001 végét írjuk, tehát úgy látom, hogy jószerivel talán ha két esztendő áll előttünk az uniós csatlakozásig - már ha a csillagok szerencsés állása nem változik meg fölöttünk.

A másik kérdés arra vonatkozik, hogy kik vettek részt és milyen formában a törvény előkészítésében. Azt tudom önnek ezzel kapcsolatban mondani, hogy egy rendkívül bonyolult törvényről van szó. Olyanfajta törvényt próbálunk alkotni, amelynek eredményeképpen egy Magyarországon korábban még nem létezett helyzet állt elő. Nincs tapasztalatunk az ügyben, hogy hogyan is működik majd egy szabad versenyen vagy legalábbis részlegesen szabad versenyen alapuló energiaellátás. Ezért a kormány arra törekedett, hogy lehetőleg mindenkit, aki érintett lesz majd az új rendszer működtetésében, bevonjunk a törvény előkészítésébe. Ha megengedi, én röviden meg is említeném őket. Bevontuk természetesen a Gazdasági Minisztérium irányításával az erőművek képviselőit, az áramszolgáltatók képviselőit, a Magyar Villamos Művek Részvénytársaság képviselőit, a Magyar Energia Hivatal képviselőit, a kis- és nagyfogyasztók képviselőit és az érdekvédelmi szervezeteket. Megpróbáltunk tehát minél szélesebben véleményeket összegyűjteni.

Ez alapján került önök elé - ez az ön kérdésének a harmadik része - az az előterjesztés, amelyet a parlament nagyon régóta tárgyal. Egyszer már vissza is vontuk a törvényjavaslatot, tehát nyugodtan mondhatom, hogy talán ilyen hosszan még egyetlen törvényt sem tárgyalt a parlament. Nagyon remélem, hogy körültekintő döntést fognak majd hozni a képviselők. Az ön által fölvetett kételyek nagy része a vitában hangot kapott, nagyon bízom abban, hogy a szakmai vitákban valamelyest megnyugtató válaszokat kaphattak mindannyian a parlamenti képviselők, függetlenül attól, hogy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) hol ülnek a tisztelt képviselőház patkójában.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  134  >>    Ülésnap adatai