Készült: 2020.10.26.16:10:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

52. ülésnap (1999.03.02.), 236. felszólalás
Felszólaló Szabó Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! A sajtóban, így a Napi Magyarországban is nagy visszhangot váltott ki az a rendkívüli eset, hogy az elmúlt bizottsági hét hétfőjén miniszter úr nem jelent meg a parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága előtt, amikor önt a Központi Környezetvédelmi Alap 1998. évi gazdálkodásáról és a Környezetvédelmi Alap célfeladatai '99. évi helyzetéről kívánták meghallgatni. Az előzetes egyeztetés ellenére mindössze másfél órával a bizottság ülése előtt, mindennemű indokolás nélkül tájékoztatta a bizottságot arról, hogy helyettes államtitkára fogja képviselni, holott bizonyára az ön számára is ismert, hogy a miniszter helyettesítésére a politikai államtitkár hivatott.

(16.40)

Emiatt a bizottság a napirendi pontot kénytelen volt törölni, azaz ön gátolta meg a bizottságot munkája elvégzésében. Ön nemzetközi kötelezettségeire hivatkozva maradt távol a bizottság üléséről. Tény, hogy az OECD-delegáció fogadása fontos környezetpolitikai érdek, de az is tény, hogy a nyolc napig Magyarországon tartózkodó szakértőkkel bármikor találkozhatott volna, miniszter úr. Ugyanakkor az is tény, hogy miközben a miniszter úr folyamatosan hangoztatja a környezetvédelem nemzetközi kapcsolatainak fontosságát, az elmúlt héten az EU-integráció ügyeit előkészítő, e területen megbecsülést és sikert szerzett, nagy tapasztalatokkal rendelkező kollegájától vált meg. Ma már az is közismert, hogy az ön által kinevezett szakmai vezetők is elmenekülnek a minisztériumból. Például az Orbán-kormányban először az ön által kinevezett közigazgatási államtitkár fog megválni beosztásától.

Miniszter úr, felelősnek érzi-e magát a történtekért? Nem gondolja-e, hogy működése, intézkedései a politikai és szakmai közvélemény és ma már a társadalom egésze előtt is a környezetvédelem megítélésének ártottak? Nem gondolja-e, hogy az eddigi kudarcok ismeretében változtatni kellene munkamódszerén és személyzeti politikáján? Miniszter úr, nem gondolja, hogy változtatni kellene? (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai