Készült: 2020.08.09.19:45:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

305. ülésnap (2013.09.24.), 130-132. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:24


Felszólalások:  Előző  130 - 132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: (Hangosítás nélkül:) Tisztelt Elnök Úr!

ELNÖK: A kártyát elhelyezte, államtitkár úr? (Jelzésre:) Igen. (Hordozható mikrofont helyeznek Czerván György elé.) Parancsoljon, államtitkár úr!

(14.00)

CZERVÁN GYÖRGY vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! (Gőgös Zoltán: Nem jó, most sem halljuk! - Bekapcsolják a mikrofonját.) A kormány 2010 tavasza óta jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy a mezőgazdaságból élők helyzetén javítson. Ezen belül a szőlő- és borágazattal kapcsolatban is számos intézkedés, döntés, egyszerűsítési lépés született meg a szőlőtermelő gazdák és a bortermelők érdekében.

Az ágazat szereplőinek mindennapi életét meghatározó hegyközségi szervezetek reformja sem maradhatott ki ebből a folyamatból. A hegyközségi rendszer év elején kezdődött átalakítása a törvényi előírásoknak megfelelően, rendben halad. Az új hegyközségi törvény pozitív változásai most már érzékelhetők.

A Font Sándor képviselő úr által benyújtott módosítás két területen módosítja a törvényt. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot folytatott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatkezelése vonatkozásában, amelynek során az adatkezelés törvényi szabályozásának hiányára mutatott rá. A NAIH elnöke határozatában azt kifogásolta, hogy a hegyközségi törvény nem hatalmazza fel a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkárát, valamint a hegybírókat a hegyközségi tagok, valamint az adatszolgáltatásra kötelezett nem hegyközségi tagok személyes adatainak kezelésére.

A módosítás révén egyszerűen, költségmentesen és gyorsan eleget lehet tenni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság határozatában foglalt adatkezelési elvárásoknak, és nem kell október 31-ével leállítani az adatkezelést a hegyközségeknél. A módosítás biztosítja a törvényi felhatalmazást a hegyközségi tagok és adatszolgáltatásra kötelezettek személyes adatai vonatkozásában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa részére az adatkezelésre azzal, hogy egyidejűleg a borászati hatóság irányába történő adatátadás törvényi feltételeit is rögzíti.

A módosítás így utat nyit az integrált szőlészeti és borászati szervezet továbbfejlesztésére, a gazdálkodók adminisztratív terheinek további csökkentésére. A tervezett módosítás ezen túlmenően hatályon kívül helyezi a törvény azon rendelkezését, amely előírja, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökét csak a szőlészeti, míg az alelnökét csak a borászati szekcióba tartozó küldöttek közül kell megválasztani. A módosítás így szélesebb választási lehetőséget biztosít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa számára az elnök megválasztására, aki a szervezet érdekvédelmi funkcióit fogja majd operatív módon irányítani a szervezetben.

Ezzel párhuzamosan a közigazgatási feladatok magas színvonalon történő ellátása érdekében indokolt a miniszter jóváhagyásához kötni a főtitkár kinevezését. Az új törvény világosan és egyértelműen választotta el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének és főtitkárának feladatkörét.

A főtitkár az államtól átvett közigazgatási feladatok ellátásáért felelős első számú vezető, így joggal várható el, hogy a vidékfejlesztésért felelős miniszternek törvény által biztosított jogosítványa legyen a főtitkár megválasztásában. A törvény által biztosított garancia a közigazgatási feladatok magas színvonalú ellátására ad újabb biztosítékot a kormány számára.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A benyújtott törvényjavaslatot a kormány támogatja, mivel abban olyan módosításokra vonatkozó javaslat található, amely a hegyközségek eredményesebb, magasabb színvonalú működéséhez járul hozzá.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  130 - 132  Következő    Ülésnap adatai