Készült: 2021.05.18.03:13:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

190. ülésnap (2001.03.05.), 212. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Mezőgazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:46


Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valamikor tavaly október végén, novemberben tárgyalta a mezőgazdasági bizottság az önálló képviselői indítványt, és ahogy Tóth Imre képviselőtársam is elmondta, nemcsak a többi bizottságban, itt is bizony nagy volt az összhang, hiszen gyakorlatilag egy tartózkodással minden egyes képviselő pártállástól függetlenül általános vitára alkalmasnak tartotta az önálló képviselői indítványt.

Néhány gondolatot szeretnék elmondani azok közül, amelyek a bizottsági ülésen felmerültek. Abban mindenki egyetértett, hogy alapvetően ez egy kimondottan jó szándékú indítvány, egy létező problémát, gondot kíván kezelni, és tudjuk nagyon jól, hogy itt nemcsak a 2000. évi aszályra kell gondolnunk, hanem az azt megelőző években is komoly problémák voltak az időjárás területén. Sőt nem is kell nagyon messzire menni, hiszen most, 2001-ben is februárban, az én térségemben, Nagykáta térségében, de azt hiszem, mondhatom a Jászságot vagy az Alföld más régióit is, gyakorlatilag nem volt számottevő csapadék. Tehát e probléma él, és mindenképpen azt mutatja a támogatottság, hogy mindenki úgy látja, ezzel foglalkozni kell.

Fölmerült szintén az, hogy 16-18 milliárdról van szó konkrétan az előterjesztésben, ez miért pont annyi, miért nem 5 milliárd vagy miért nem 40 milliárd. Az egyértelmű, hogy ez valaminek a 30 százaléka, de, amire a miniszter úr is célzott, hogy ennek az egzaktságában, tehát hogy mennyire megfogható ez a nagyságrend, ebben azért voltak kételyek. Az is, hogy ezt a forrást honnan lehet előszerezni. Állami tartalékforrásról beszélt az indítvány annak idején. Több oldalról fölmerült nekem, és a személyes véleményem az volt, hogy igazából akkor járnánk el helyesen, ha azt a mindenkori pénzügyi agrárszabályozó rendszer keretében próbálnánk lerendezni, illetve fölmerült egy olyan variáció is, hogy esetleg valami katasztrófa címszó alatt lehetne kezelni ezeket a dolgokat, és szintén felmerült még egy olyan elgondolás is, hogy biztosítási törvény keretében lehetne próbálkozni a probléma megoldásával.

Szintén több képviselői felszólalásból jött egy olyan megjegyzés, hogy biztos-e az, hogy ez a legszerencsésebb formája, mármint az, hogy önálló képviselői indítvány formájában kerülne parlament elé e téma rendezése, hogy biztos-e, hogy ez a leghelyesebb eljárás. Különös tekintettel az merült fel, hogy itt ugye kisgazda képviselők önálló indítványáról van szó, és miután a minisztérium is kisgazda irányítás alatt áll, esetleg hatékonyabbnak tűnt vagy tűnhetne egy olyan megoldás, hogy mondjuk, egy FVM-előterjesztés vagy egy kormányrendelet keretében próbálnánk meg ezeket a kérdéseket megoldani.

A lényeg az, hogy foglalkozunk az üggyel, mindenki érdekelt abban, hogy valamilyen formában megoldást találjunk. A miniszter úr végül is konkrét dolgokat is mondott már ezzel kapcsolatban. Azt gondolom, hogy a növekvő gazdaság talán meg tudja teremteni azt a forrást, hogy az milyen mértékű, és konkrétan milyen formában történne, az majd kiderül, és valóban több tárca kompetenciája kell legyen. Bízom benne, hogy nem is olyan rövid távon sikerül erre valamilyen kedvező megoldást találni.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai