Készült: 2019.12.16.04:19:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 62. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:39


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Volt és jelenlegi szocialista kormányok nehéz helyzetbe hozták az országot, annak bármely ágazatát is nézzük. Így az önkormányzati szféra sem úszta meg veszteség nélkül, sőt komoly pozícióromlásuk következett be. Ezen belül is az energia árának jelentős megemelése okozza az egyik legnagyobb nehézséget. Sok esetben az önkormányzatok az állam helyett látnak el feladatot akár az oktatás, akár az alapfokú egészségügyi ellátás - és még sorolhatnám - területén.

Ezen közszolgáltatások teljesítése legtöbbször intézményi keretek között történik, így az energiaár-emelés az átlagosnál is jobban terheli a helyhatóságokat. Ehhez érdemi kompenzációt a költségvetésben sem 2007-ben, sem most a tervezetben nem nyújtanak, pedig 2007. januártól 2008. januárig 18 százalékos volt már a gázáremelés, nem beszélve az évközi és a most október 1-jei újabb emelésről, amely a költségvetésnél nem is volt kalkulálható. Ez különösen a kisebb településeket sújtja, mivel költségvetésükhöz mérten fajlagosan nagyobb kiadásként jelentkezik az áremelés az intézményfenntartás körében. E tekintetben hasonló képet mutat a villamos energia árának emelkedése is.

Az elmúlt években a központi támogatások csökkenése vagy stagnálása, a feladatok növekedése a bevételek és a kifizetések közötti ollót egyre nagyobbra nyitotta, ezzel is tovább rontva az önkormányzatok pénzügyi helyzetét. A saját bevételek csak külső forrásbevonással növelhetők, hiszen már így is magas e helyzetben a helyi elvonások mértéke. Netán az a kormányzati cél, hogy a feszültséget helyi szintre tereljék az állam helyett elvégzett közfeladatok ellátásakor?

Ön, miniszter úr, többször hangot adott annak, hogy ez a probléma megoldatlan ezen a területen, hogy a dologi kiadások nincsenek megfelelően kompenzálva. Itt a lehetőség a költségvetésnél ezen javítani.

Kérdezem, hogy mit tesz ön annak érdekében, hogy jelentősen megnövelt önkormányzati energiaár-növekedést miként kompenzálja a kormány, és mit tegyenek az önkormányzatok, ha már nem tudják kifizetni az energiaszámláikat, és hidegben kell tanulniuk a gyerekeknek, vagy nevelni az óvodásokat, esetleg emiatt a kórházban levő betegek tovább betegszenek.

Kérem tisztelettel válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai