Készült: 2019.12.06.19:33:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:12


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Transparency International ismét közzétette a világ fejlettebb országainak korrupciós listáját. Hazánk ismét rosszul szerepelt. Sőt, talán elmondhatom, hogy ez volt az a felmérés, ahol a legrosszabbul szerepeltünk, nyolc helyet esett vissza Magyarország. Ilyen mértékű visszaesésre 2003-ban, az MSZP-SZDSZ-kormány első éves ténykedése után került sor, igaz akkor volt még mentségük, hiszen bővítették azt a listát, amelyet a Transparency figyelt abban az évben. Most azonban azt látjuk, hogy az elmúlt 12 évben ilyen kedvezőtlen visszaigazolást nem kaptunk. Nyilván ennek objektív okai vannak.

Ha az elmúlt években megnézzük a Transparency International ajánlásait és javaslatait, minden évben meghúzták a vészcsengőt, elmondták, hogy ugyan stagnál Magyarország, miután azonban nem tette meg a megelőző lépéseket, intézkedéseket sem a jogalkotás, sem a végrehajtás területén, hazánk megítélése erősen romlani fog - írták az utolsó jelentésben. Ez be is következett. A Transparency International felhívta a figyelmet arra ebben a jelentésében, hogy a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága tarthatatlan, és felhívta arra is a figyelmet, hogy a túlbonyolított közbeszerzési rendszer Magyarországon a korrupció melegágya. Ismérvként felsorolta a többit: a jogalkalmazás gyengesége, a korrupciós esetekre kiszabott enyhe szankciók erősítik a feltételezést, hogy Magyarország azért korrupt, mert ma Magyarországon nem kockázatos korruptnak lenni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az amerikai kereskedelmi kamara néhány héttel ezelőtt szervezett egy nagy fórumot, ahol ilyen kritika hangzott el részükről: az állami újraelosztás mértékével, ilyen adórendszerrel, ilyen adóterheléssel, a közigazgatás ilyen állapotával, a korrupció ilyen mértékével nem fog felzárkózni Magyarország az Európai Unió fejlettebb országaihoz.

Tisztelt Miniszter Úr! Mindaközben, hogy látjuk a valós helyzetet, látjuk, hogy milyen képet állít ki rólunk a világ korrupciós ügyben, szeretném megkérdezni, mi történik itthon. Hiszen ennél rosszabb értékelést nem kaphattunk volna, ugyanakkor a védekezés árnyékát sem lehet látni. Önök elkészítettek egyéves késéssel egy korrupció elleni programot. Ez közel egy éve elkészült. A saját terveik szerint a kormánynak az idei év elején el kellett volna fogadni, és ma már bőven a végrehajtás megoldásain kellene gondolkodni.

Különösen a Transparency International felmérése után azt látom, hogy semmi nem történik kormányzati körökben. Nem tudom, hogy miért állt le, hol állt le a korrupciós program végrehajtása, és mit kívánnak tenni, hogy ez a helyzet javuljon.

Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps az MDF soraiban.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai