Készült: 2019.12.15.17:10:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 40. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:57


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Miniszter Úr! Az ÁNTSZ észak-magyarországi egészségügyi intézetében 2008. szeptember 12-én felvett jegyzőkönyv tanúsága szerint az országgyűlési képviselők, akik szeptember 9-én írásban is bejelentették igényüket, azért nem tekinthették meg a HospInvest Zrt. kérelmező iratait, mert "telefonos értesítés alapján az OTH már jelezte az új hatóság kijelölését, és az iratok átadását elrendelte". Ezzel szemben az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal szeptember 11-ei sajtóközleménye úgy fogalmaz: az engedélyezési eljárás folyamatban van. Ehhez képest a veszprémi iratbetekintés során azt tapasztaltuk, hogy az áttételt elrendelő határozat kelte 2008. szeptember 8-a.

Ha ma Magyarországon telefonos értesítésre hivatalos iratokat el lehet vinni szabályszerű átadás-átvételi jegyzőkönyv nélkül, akkor az egészségügyi igazgatás törvényességébe vetett hit rendül meg. Sajnálatos, hogy ebben az ügyben többször észlelnünk kellett a jogsértést, amelyet részben már jogerős bírói ítélet is igazolt. Az interpelláció beadását követően tapasztalhattuk azt, hogy nullás adóigazolást adnak ki úgy, hogy közben az APEH honlapján megtalálható a végrehajtási eljárás. Tapasztalhattuk azt, hogy a veszprémi látogatásunk során a hangfelvétel nem sikerült vagy megsemmisült, ezért csak emlékeztető készült. Az emlékeztetőre tett észrevételeink alapján a mai napig, még a másodfokú eljárásban sem volt alkalmunk arra, hogy érdemi módon az iratokat megvizsgáljuk.

Közben a kommunikáció törvénysértő módon először október 1-jei, most már november 1-jei átadás-átvételről szól, de a betegek ellátásáról és a biztonságról már senki sem beszél. Nagy hit kell ahhoz ma, hogy az ember elhiggye azt, hogy valóban a közigazgatásban is a közigazgatási eljárási törvény szerint történnek meg a döntések, és nem egy Budaörsi úti szálloda mellett vagy szállodában.

Kérdéseim tehát: a két közokirat - a végzés és a jegyzőkönyv - egymást kizáró állításai közül melyik az igaz? Ki kívánja-e ezt vizsgáltatni? Lehet-e ma az egészségügyi igazgatásban telefonon intézni dolgokat? Miután már többször kértük, megismételjük kérdésünket: mit kíván tenni az egri Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet betegeinek biztonságos ellátása érdekében? Válaszát várjuk, de főleg az intézkedését.

Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai