Készült: 2019.12.16.06:06:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 305. felszólalás
Felszólaló Dr. Wiener György (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  305  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Egy félreértést szeretnék eloszlatni, ami most érintőlegesen Latorcai János képviselőtársam felszólalásában is megjelent.

A törvényhozási költségvetési hivatalt semmiképpen sem tekinthetjük valamiféle kormánynak alárendelt, kormányfüggő szervnek. Még akkor sem, hogyha a jelenlegi elképzelések szerint ennek az élén - vagy fölötte - álló költségvetési tanácsnak egyik tagjára a miniszterelnök tenne javaslatot, illetőleg a miniszterelnök nevezné ki.

Az eredeti javaslatban, amelyet a kormány benyújtott a közpénzügyi törvénnyel kapcsolatban alkotmánymódosításként, az szerepelt, hogy a törvényhozási költségvetési hivatal elnökét kétharmados többséggel az Országgyűlés választja meg, azonban ez az elképzelés nem kapta meg az ellenzék részéről a megfelelő támogatást, ennek következtében lehetetlenné vált, hogy egy ilyen alkotmánymódosítást a parlament elfogadjon. De abban az esetben is, hogyha a Szabó Lajos képviselőtársam által vázolt összetételű vezetése lenne a törvényhozási költségvetési hivatalnak, akkor sem beszélhetnénk semmiképpen valamiféle kormányfüggő szervezetről.

Ez a költségvetési hivatal, illetőleg az élén álló tanács egy teljes mértékben független szerv lenne. Hiszen a Magyar Nemzeti Bank elnökét is a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, de ezért még senki sem gondolhatja azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke valamiféle kormányfüggésben fejtené ki a tevékenységét. Természetesen ugyanez a helyzet a monetáris tanácsnak Latorcai képviselőtársam által említett tagjait illetően is.

El kell választani egymástól a kinevezési jogkört és a tényleges működést. Ha pedig megnézzük a Magyar Nemzeti Bank elnökének, illetve monetáris tanácsának a tevékenységét, legkevésbé sem mondhatjuk, hogy az általában és mindig a kormányt követi, a kormányt támogatja.

Köszönöm a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  305  Következő    Ülésnap adatai