Készült: 2019.12.10.08:58:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 283. felszólalás
Felszólaló Ékes József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:31


Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár úr, Podolák képviselőtársam mondott egy nagyon érdekes dolgot, és szeretném Bencsik képviselőtársamnak is a figyelmébe ajánlani.

A képviselőtársam hogyan mondta? 50 megawatt alatti teljesítményű erőművek, amelyek távhőszolgáltatással bírnak, azok kapnak kedvezményt. (Dr. Latorcai János: A kapcsolt energia.) Hogyan? A kapcsolt energia, pontosan.

De így van a pécsi erőmű, így van a tatabányai erőmű, így van az ajkai erőmű. Ezek az erőművek megközelítőleg 100-130 megawattot termelnek. Akkor most hogy is van? Mindegyik távhőszolgáltatással bír. A pécsi a pécsi kertváros teljes egészét fűti, az ajkai 7200 lakást fűt, tulajdonképpen hulladékhővel. Akkor hogy is van? Csak az 50 megawatt alatti, vagy pedig, amelyik valóban biomasszával tüzelve, mondjuk, 130 megawattot állít elő, de ennek ellenére egy teljes városnak a távfűtését biztosítja, akkor az ki fog esni alóla? Ez nagyon furcsa szemlélet. Ez a diszkrimináció abszolút végrehajtása és megvalósítása.

A másik pedig, államtitkár úr, hogy az állampolgárok felé az lett mondva, hogy ugyan 82-ről lecsökkentjük hatvan-valamennyire, de nem fog sérülni, mert 30 milliárdot majd beveszünk, és a kompenzáció menni fog tovább. Legyen olyan kedves nekem megmondani: az a kistelepülésen élő állampolgár, aki gázfűtéssel bír - hiszen Magyarországon minden település gázfűtésre lett rákapcsolva, egy-két helyen van még tartályos gáz, de egyébként minden település arra van rákötve -, a négyszeri gázáremelkedés folytán akkor jóval kevesebb kompenzációt fog kapni ezután? Mert idáig 82 állt rendelkezésre, most bejön 30, abból mondjuk, huszon-valamennyi majd a távhőfejlesztésre fog fordítódni, tehát innentől fogva akkor egészen biztosan kevesebbet kap, annak ellenére, hogy négyszeri áremelkedés következett be ebben az évben. Valami mégsem stimmel. Akkor a kommunikáció területén van félrevezetve az állampolgár.

És, Podolák képviselőtársam, én súlyos állapotnak tartom ezt a diszkriminációt, mert ott, ahol valóban az erőmű hulladékhővel biztosítja a város távfűtését, nem szabad ilyen megkülönböztetést tenni. Egyáltalán nem szabad ilyet tenni!

Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai