Készült: 2019.12.15.11:38:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 279. felszólalás
Felszólaló Podolák György (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:38


Felszólalások:  Előző  279  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP): Köszönöm, és nem kívánok többet hozzászólni, de Bencsik képviselőtársam nagy alapossággal végzett elemzése és szakmai hozzáértése inspirált arra, hogy válaszoljak neki a felvetett két-három kérdésre - természetesen a törvény visszavonásán kívül, mert ezt ő sem gondolta komolyan.

Amire a választ mindenféleképpen megnyugtatásul szeretném elmondani képviselőtársamnak, hiszen ezt alaposan átbeszéltük a gazdasági bizottságban: a mai nappal kapcsolódó módosító javaslatban beadásra került az a rendkívül fontos igény, amely megfogalmazódott a kapcsolt energiát termelő berendezések ezen adóval való sújtásával kapcsolatosan: a mentesség. Tehát olyan kapcsolódó módosító javaslat van benne, amely mentesít minden 50 megawatt alattit. De azt is előírjuk ebben a törvényben, hogy ebből viszont a lakosság lássa a hasznot, hogy amennyivel kedvezőbb helyzetbe kerülnek, az jelenjen meg lakossági oldalon is.

Ami az árképletet illeti, ismételten szeretném kihangsúlyozni, hogy ebben nagyon kemény jogosítványai lesznek az Energia Hivatalnak, sokkal erősebb jogosítványai, mint idáig a miniszternek volt, és igenis, nagyon következetesen be kell tartani. Többen azt vetették fel, hogy ezt a funkciót hogyan fogja ellátni. Úgy, hogy akik a limit fölött vannak, kilógnak a sorból, látható, hogy magasabb árképzéssel dolgoznak, nyilván az első vizsgálatokat ott fogják elvégezni. Ez nem jelent többet 4-5 ilyen hőtermelő berendezésnél, amit le kell vizsgáztatni, és az ottani területet, ahol az ármegállapításba elég keményen bele lehet lépni.

Hasonlóképpen egy kapcsolódó módosító van beadva - amiben, őszintén el kell mondani, még vitatkozunk a kormánnyal -, ami az átláthatóságot biztosítja: az ez ágon bekerülő többletbevételek csak és kizárólag erre a területre kerüljenek felhasználásra. Utána legyen erről egy kimutatás, hogy mennyi ment támogatásra, mennyi fejlesztésre, és mi azt szeretnénk, azt ösztönözzük, hogy elsősorban fejlesztésre menjen. Mert ami fejlesztésre megy, az hosszú távon működik, ami pedig támogatásra, az azonnal nivellálódik.

Tehát azok a felvetések, amiket elmondott, reményeink szerint ezekkel a kapcsolódó módosító javaslatokkal, amelyek a mai nap kerültek beadásra, orvoslásra kerülnek.

Köszönöm szépen, és elnézést a további beszédért.
Felszólalások:  Előző  279  Következő    Ülésnap adatai