Készült: 2019.12.09.11:48:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 275. felszólalás
Felszólaló Keller László (MSZP)
Beosztás pénzügyminisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  275  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KELLER LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt gondoltam, hogy az áfacsökkentésről még egyszer nem kell szólni, hiszen elmondtam világosan, hogy miért nem tudjuk eszközként az áfacsökkentést támogatni. A képviselő úr világosan elmondta a biztos véleményéből azt is, hál' istennek, hogy úgy lehet megvalósítani az áfacsökkentést, ha az nem okoz versenytorzulást.

Ha pedig ez így van, akkor nyilvánvaló, hogy nem lehet csak a távhőszolgáltatást betenni a kedvezményes áfakulcsba, hanem akkor a többi, egyébként más energiahordozóra alapuló szolgáltatást is oda kell tenni, hogy ne legyen versenytorzító ez a lépés.

(19.30)

Ennek a költségvetési vonzata - kiszámoltuk, még egyszer mondom - 140-150 milliárd forint között van. Nemcsak a mostani szituációban nem lehet ez megoldás, hanem korábban sem lehetett volna ezt meglépni. Ez az egyik szempont.

A másik szempont: ha az áfa miatt 100 forinttal csökken valakinek a terhe, akkor semmi garancia nincs arra, hogy ez az ár tartósan meg tud lenni a fogyasztónál, hanem lehetősége kínálkozik a távhőszolgáltatónak - erre utaltam, hogy 2005-ben már voltak ilyen irányú tapasztalataink -, hogy a 100 forinttal kevesebb áfát mégiscsak érvényesítse valamilyen módon, már nem áfaként, hanem az ő árnövelő tényezőjét is figyelembe véve magasabb árként. Ezt nem lehet megakadályozni, mert a jelenlegi szabályrendszerünk meghagyja továbbra is az önkormányzatnál az ármegállapítást.

Nagyon szeretném, ha a képviselő úr megértené, hogy több szempont miatt nem tudjuk támogatni ezt a kedvezményes áfakulcsba történő sorolást. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  275  Következő    Ülésnap adatai